Обиждаш шефа във Facebook? Уволнен си!

Необмислените изказвания пращат направо в бюрото по труда
26 окт 2012 19:15,
66
Обиждаш шефа във Facebook? Уволнен си!
Снимка: Reuters

Необмислените изказвания на служител спрямо неговия работодател могат да предизвикат доста неприятни последици. Особено ако коментарите са публикувани във Facebook.

Наскоро млад служител от Германия изпита на собствен гръб какво се случва, когато служителят се изпусне в социалната мрежа, коментирайки шефа си.

Официално Facebook не е мрежа за създаване на професионални контакти, каквито са Xing и LinkedIn. Facebook е създаден за неформална комуникация между приятели, споделяне на снимки и музика. Затова и според трудовото законодалтелство е табу работодател да шпионира Facebook-профила на новонаетия служител, пише немският FAZ.

Оказва се обаче, че малко шефове спазват тази забрана. Повечето от тях са любопитни да понаучат малко повече за новия си колега. Има случаи обаче, в които, търсейки любопитна информация за колегата, някои ръководители попадат на обидни коментари за ... самите тях.

Идентична история се развива наскоро и в областта Рор, Германия. Млад мъж пише в личния си Facebook профил, че неговият шеф е „арогантен експлоататор, който се държи със служителите си като с роби“. Случайно или не, шефът се натъква на цветущия израз по негов адрес. Този коментар скоростно му осигурява заповед за уволнение без много обяснения.

Младият мъж смята това за необоснавано и подава жалба в съда в Бремен. Още на първа инстанция съдът решава, че написаният коментар в социалната мрежа  не оправдава действието на работодателя. За радост на служителя жалбата бива приета. Но не за дълго. 

Две седмици по-късно областният съд отхърля жалбата и оправдава правото на работодателя да уволни служителя си при тези обстоятелства. Германският гражданин опитва да аргументира коментара си с това, че е било на шега, но този довод не е приет от съда.

Оказва се, че обиди към колегите и към преките началници са подсъдими и могат да доведат до много негатвни последствия за работата и професионалното ви развитие.

Сгафилият служител може да получи или предупредително писмо за уволнение, или направо заповед за напускане.

Въпреки интензивните дискусии в подкрепа на свободата на словото съдът е категоричен, че когато става въпрос за „нараняване на личността на другия“ или разпространяване на недостоверна информация, то това е недопустимо, пише още немската медия.

Единственото изключение от това правило, което не подлежи на съд, е когато впечатленията от шефа се споделят само в тесен кръг, в семейството и с най-близките приятели. В момента, в който служителят прекрачва тази граница и пуска злостните си коментари в социалните мрежи, той автоматично губи работата си. Поне в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
6
 
! Отговори
2 преди 11 години
Как живеехме преди 5 години?Нямаше ни фейс бук,ни ютюб,ни скаип......имаше Мирка или там нещо подобно...Телефоните нямаха GPS ,навигации и др.пу*ки майни........
11
5
 
8
 
! Отговори
една преди 11 години
Номер 1 - ти си пореден пример за това, че много хора в България всъщбост не разбират какво е демокрация. Няма да си губя времето да те ограмотявам, само ще ти кажа на теб и милионите такива като теб, че демокрация не означава, че можем да правим и говорим каквото си искаме. Нормите на поведение и уважение/макар и привидно/ към другите ги има при всеки строй и са особено важни именно в страните с най-развита демокрация. Няма да ти кажа кои са.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това може да се случи в пълната с импотентни гейове Германия или подобни страни.Ако беше в САЩ тоя можеше да отиде да си купи един 45-калибров автоматичен с 2 пълнителя бронебойни в случай че оня носи жилетка и да го разстреля като животно.Вярно-това няма да го направи по-щастлив,но ще накара следващите да помислят да уволняват ли защото някъде са прочели това което са всъщност.Защото светът на послушни к**** и силно пречупени в кръста лакей с който са се заобиколили хич не е действителността..
9
1
 
9
 
! Отговори
преместих си го преди 11 години
Моя началник пък е червен милиционеро-комунистически *** червен фашист и т.н.т ,Най малкото защщото не ми е пуснал трудов договор и се гордее,че БСП стои зад осрания му аспух!
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самата идея да добавяш шефа си като "приятел" във фейсбук е ***, защото винаги трябва да се съобразяваш с това какво, как и защо постваш на стената си. Всичко може да бъде разбрано погрешно...
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фейсбоклук.
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да го е.а шефа в г.за!Я да видим сега ще ида ли в бюрото по труда?
5
2
 
1
 
! Отговори
До #1 преди 11 години
Отиде си заедно с берлинската стена!
4
3
 
3
 
! Отговори
fdfd преди 11 години
men sa me privikvali v universiteta zaradi tova che bqh napisal v edin forum mnenie s koeto ne bqh suglasen sus diganeto na cenite v stolovata i bqh narekal tezi koito opredelqt cenite izednici.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и сега държавни служители и пенсионери да не обиждат правителството във ФБ ,защото ще останат без работа и пенсии
2
11
 
24
 
! Отговори
Спиш ли юроде? преди 11 години
Ей на това аз му викам New Age. Всеобщ и всеобхватен контрол на хората. И това е само началото. Чакайте да видите като започнат да слага чиповете в хората - тогава с едно натискане и те изтриват от Големия брат. Събудете се и четете за програма СИН ЛЪЧ ХААРП, НОВА ЕПОХА и ПРОТОКОЛИТЕ НА ЦИОНСКИТЕ МЪДРЕЦИ. ВИЖТЕ КОИ (9 ФАМИЛИИ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА и защо искат да сме под постоянен контрол!!!! СЪБУДЕТЕ СЕ ЗАЩОТО МАТРИЦАТА НЕ Е ФИЛМ!!!!!!!
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И къде е ДЕМОКРАЦИЯТА?????!!!