На пазара на изкуство криза няма

Картина на Анди Уорхол бе продадена за $43,7 млн.
16 ное 2012 11:13, Бойчо Попов
28
На пазара на изкуство криза няма
Тази картина бе оценена на $43,7 млн. Снимка: Ройтерс

Само ден след Sotheby's и конкурентът Christie’s проведе най-успешния търг в своята история, продажбите от който достигнаха $412 млн. в рамките на два часа, предаде Ройтерс. 

По време на аукциона на съвременно и следвоенно изкуство (Post-War and Contemporary Art) бяха постигнати рекордни цени за творби на Джеф Кунс, Жан-Мишел Баския, както и на Франц Клайн, чийто безименен образец на абстрактния експресионизъм – Untitled (1957), беше продаден за $40,4 млн. при първоначална оценка $20-30 млн. Hidden Field

Значително над оценката (най-вероятно около $35 млн. беше продадена и картината „Статуята на свободата” (Statue Of Liberty) на Анди Уорхол (1928-1987), която спря наддаването на $43,7 млн. (34,4 млн. евро) от анонимен купувач. За общо осем творци бяха постигнати рекордни продажбени цени.

Картината на Уорхол е триизмерен експеримент със Статуята на свободата, която поп-арт творецът рисува през 1962 г. С подходящи очила триизмерно пред погледа се появяват 24 статуи на свободата на около 2 метра високата, почти квадратна, картина. „Статуята на свободата” е първата от общо три картини, които творецът рисува триизмерно, и е единствената, която все още е в частни ръце. Другите две са изложени в музеи - „Optical Car Crash“ е в Базел, а по-малката версия на „Статуята на свободата“ е в Andy Warhol Museum в Питсбърг.

Скулптурата „Лалета” (Tulips; 1995-2006) на Джеф Кунс също прехвърли границата от 30 млн. долара и намери купувач за $33,7 млн., което е и нов рекорд за произведение на този художник.

Най-висока цена на търг постигна и картината Untitled (1981) на Баския, която Christie’s продаде за $26,4 млн., с което подобри предишния рекорд на автора – $20,1 млн., постигнат през юни т.г.

„Гола жена с червена фланелка” (Nude with Red Shirt; 1995) на Рой Лихтенщейн (1923-1997) също постигна впечатляващ резултат и при предварителна оценка от 15 млн. долара смени притежателя си за 28,1 млн. долара. 
 
Ден преди аукциона в Christie’s, основният им конкурент - Sotheby’s, също в Ню Йорк, проведе най-успешния търг на съвременно изкуство (Contemporary Art Evening Auction) в своята история, като приходите от всички продажби достигнаха 375 млн. долара. Най-висока цена беше платена за картината „№ 1 (Кралско червено и синьо) ”- No. 1 (Royal Red and Blue; 1954), на Марк Ротко (1903-1970), която беше продадена за $75,1 млн., при оценка $35-50 млн. Този резултат обаче не беше достатъчен, за да подобри рекордните $86,9 млн., които на 8 май т.г. даде неизвестен купувач за „Оранжево, червено, жълто” (Orange, Red, Yellow; 1961) на търг в Christie’s.
 
От Sotheby’s съобщиха, че 84% от предложените за наддаване произведения са били купени, а творби на Джаксън Полък (1912-1956), Франц Клайн, Ханс Хофман, Аршил Горки, Робърт Мъдъруел и Уейд Гайтън станаха рекордни за своите автори.

Двете къщи постигнаха рекордни цени и по време на търговете на бижутерия. На 13 ноември в Женева на аукциона Magnificent Jewels & The Archduke Joseph Diamond, проведен от Christie’s, прозрачният 76-каратов диамант „Ерцхерцог Йосиф” беше продаден за рекордните $21,5 млн. Според последните собственици на диаманта, американската бижутерска компания Black, Starr & Frost, новият му притежател по всяка вероятност е музей.

На 14 ноември в швейцарския град известният британски бижутер Лоурънс Граф купи от аукциона Magnificent Jewels на Sotheby’s великолепния тъмносин 10,48-каратов диамант Fancy Deep Blue за почти $10,9 млн., което е рекорд за син диамант, а общите продажби от аукциона надхвърлиха $192,9 млн.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аааа,Гоген,няма да ме подведеш....като влезеш в галерията и успееш да заобиколиш това което виждаш,значи или е скулптура или арт инсталация...А ако не успееш и се удариш в стената значи е авангардно произведание на съвременен модернист...а куратора на изложбата ще потвърди дали е картина...
25
1
 
4
 
! Отговори
гоген преди 11 години
Тука някакви псевдо естети слагат минуси на здравомислещите мнения, а вероятно няма да различат рисунка на слон от авангардно произведение на съвременен модернист.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целия пазар на изкуствата е един добре проведен маркетинг и рекламна стратегия от такива като Cristie`s с цел трупане на пари. Просто определят някого за гениален и продават нещата му за куп пари. Примерно Диего Веласкес е в пъти по-добър художник от Анди Уорхол, обаче на тоя картините му са по-скъпи, защото той е "гениален".А като се замислите колко хора и в частност деца биха били спасени от гладна смърт с тия 43,7 млн. и то само за една картина.Колко хора биха били щастливи ако им дадат част
23
2
 
2
 
! Отговори
ХУДОЖНИК преди 11 години
ОТ УТРЕ ПОЧВАМ ДА СНИМАМ ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА ,ПРАВЯ МУ 42 СНИМКИ СГЛОБЯВАМ ГИ В ПАНО И ПОЧВАМ ДА ПРАВЯ ПАРИ,ЗАРЯЗВАМ СТРОИТЕЛСТВОТО ,ПОДАРЯВАМ СИ ИНСТРУМЕНТИТЕ НА ПЪРВИЯ СРЕЩНАТ И ГАЗ.НЯМА КВО ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ГЛУПОСТИ,КЪДЕ СЪМ СПАЛ ДОСЕГА НЕЗНАМ-МОЖЕМИ НЯКЪДЕ ИЗВЪН АРТА
22
2
 
7
 
! Отговори
Опа преди 11 години
Тия се сбъркаха да перат пари и да въртят далавери,е как да бачкам аз за 500 лева и да внасям съвестно данъци.Светът е полудял,а края му се вижда!
21
1
 
8
 
! Отговори
вип преди 11 години
Този, който купува картини за милиони, най - вероятно го прави, за да ги продаде после и да спечели разликата, или за да си вложи парите широкоспектърно. Едва ли се вълнува особено от естетическите качества на картината, която често е доста грозна. Съвременното изкуство е извратено. Всичко е спекула. Ван Гог ако види за какви пари се продават картините му, ще си отреже и другото ухо.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно да имаш толкова пари не значи, че имаш вкус и интелект.Такива *** като купувачат днес определят мятането на лайн*а по стената като изкуство.
19
1
 
11
 
! Отговори
Зороастър преди 11 години
сд, почти няма човек с голямо богатство у нас, който по една или друга линия да не е свързан с едрата комунистическа номенклатура от миналото. така че не ми говори за богаташка умност. Най-умните и най-интелигентните хора в България са абсолютно анонимни и като цяло са аутсайдери, защото по никакъв начин не се вписват в този извънредно материален и изтъкан от предразсъдъци свят.
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До сдНаивността ти е изумителна. Щом имал милиарди, значи не бил глупав. Издънките на родовете Сакскобурггота и Уиндзор (примерно) са мултимилионери, а повечето от тях са не просто ***, а са вдлъбнати. Да не говорим за ултра богатите родове в Индия, Пакистан, Дубай, Катар, Ирак, чиито пра-пра-дядовци са мили махараджи, султани, диктатори и прочие....всичките пращят от акъл. Баси разсъждения примитивни....
17
2
 
10
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
До 14сд, ако сравняваш добавената стойност на смартфон, в чиято крайна цена се калкулира на базата на поне 40-50 технически фактора, с тази на "картина" с няколко безразборно намацани щампи на нея, продавана за милиони, значи си неадекватен. Също като правописа си.
16
2
 
17
 
! Отговори
asd преди 11 години
На пазара на изкуството не може да има криза, защото тя засяга само бедните и средната класа. Броя на милиардерите всяка година се увеличава, което е показател, че криза няма, просто се засилва социалното неравенство. Богатите стават по-богати за сметка на останалите. Това го е имало много пъти в човешката история и винаги е завършвало с метежи. На там сме се запътили и сега, защото да даваш толкова милиони за картина, когато 1 млрд. души живеят с под 1 долар на ден, какво друго да се очква?
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво стаа аграри, давате ли заето? хаха
14
3
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Тоя хептен е изперкал. Явно не е стоял гладен или не е имал българска пенсия. За мене е един фалипръцко, ама я му го кажи и ще ти отгавори, че си много *** и не рабираш от "изкуство".
13
8
 
9
 
! Отговори
до сд преди 11 години
Защо се опитвате да обясните на хората тук каквото и да било. Те не мислят за интелектуалния труд, за изкуството, за пазарите, не замислят, че купуването на произведения на изкуството може да бъде и инвестиция, камо ли за нещо по-задълбочено...
12
7
 
8
 
! Отговори
сд до 10 преди 11 години
Приятен то и айфона като материали струва 25$ ама вървят по 600 на магазините.Имаме една величина наречена ДС(добавена стойност) която оскъпява продукта според интелектуалният труд използван за изработката му,който е изключително голям както и за айфона така и за картините.Не можеш да си купиш картина от Пикасо за 10$ , нито Айфон за 25$.
11
11
 
13
 
! Отговори
сд преди 11 години
Всеки купувач и колекционер намира в дадената картина нещо което свързва със себе си , нещо което само той вижда което неимоверно вдига цената.А да кажете на човек който дава 40 млн. за картина ,че е глупав...еми не е глупав.За да си купи картина за 40 млн , има сигурно милиарди,а за да има милиарди мили хора , не е глупав.Това е все едно ако вие имате спестени 100 лева да си купите една дъвка.С натрупването или липсата на парите мисленето за тях се изменя
10
7
 
26
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Това се нарича експлоатация на човешката глупост и подвластност на предразсъдъци. Също и девалвация на ценности. Защото реалната стойност на тази "картина" е точно 10$ - колкото струват платното и рамката.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в *** сякаш са го правили.
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
туй нещо на пътя да го намеря няма да го взема.
7
4
 
7
 
! Отговори
Онуфри преди 11 години
Всъщност, западняците изобщо не са прости, ами умеят от векове да създават и развиват пазари. Естествено, че цената на нещо което не е от първа необходимост е адски субективна. И тук се започва една кампания, която промива слабите мозъчета. Има сума ти примери за това, как изкуствено се създава пазар - странна музика, странни спортове, грозни дрешки и т.н - но всичко това с подходящата кампания, влиза много добре.