Как да посрещнем края на света - в кръчмата или в бункери

Календарът на маите генерира печалби в целия свят
Обновена: 21 дек 2012 15:05 | 21 дек 2012 10:42, Елка Василева
109
Как да посрещнем края на света - в кръчмата или в бункери
В Перу шамани правят ритуал, с който да предотвратят края на света. Снимка: Reuters

Заради пророчеството на маите днес някои хора ще се отправят към най-близкото военно убежище, към загадъчно бразилско село, свещена френска планина или частен бункер в САЩ, но най-много са тези, които ще отпразнуват края на света в кръчмата, предаде АФП.

Продажбата на пакети за оцеляване и запасяването с провизии процъфтяват. Цените на хотелите растат. Предлагат и специални менюта за края на света. Списания пускат тематични приложения, а туроператорите организират посещения на "свещените" места. Едно нещо обаче е сигурно - календарът на маите генерира печалби в целия свят.

В Мексико и държавите от Централна Америка, където е живяла тази цивилизация (Белиз, Гватемала, Хондурас, Салвадор), краят на света от месеци подхранва пострадалата от кризата туристическата индустрия. Конференции, възпроизвеждане на ритуали, специални мероприятия - древните селища на маите ще привлекат тълпите в петък. И толкова по-зле за местните, ако това не им харесва. В Хондурас самият президент ще присъства на една церемония.

Заради предполагаема позитивна енергия, земни сили и древни култове някои места са с репутация, че няма да бъдат засегнати от апокалипсиса, макар и хората да не знаят точните причини.

В Боливия религиозна церемония ще бъде организирана на Острова на Слънцето в езерото Титикака, което е най-високото в света. Там според легендата са родени основателите на империята на инките.

В Бразилия, на 250 км от столицата, селото Алту Параизу, известно с "мистичната си енергия", се подготвя от години за последния ден на Земята и само това е достатъчно да привлече любопитни.

Формата на пирамида е донесла подобна слава на сръбската планина Рътан, която е на 200 км от Белград. В този ден, в който е и зимно слънцестоене, "специалистите по енергията" са убедени, че там ще се вижда особена светлина.

В Югозападна Франция връх Бугараш вече стана жертва на славата си на убежище от Апокалипсиса. Напливът е толкова голям, че в хотелите искат по 1500 евро за нощувка на тази дата, които разбира се трябва да бъдат платени авансово, независимо дали ще има край на света. Притеснени за сигурността, властите отправиха апел, с който искат да разубедят желаещите да отидат там.

За село Шириндже в Западна Турция също се твърди, че ще бъде пощадено от Апокалипсиса, защото именно там Дева Мария се възнесла към рая. Като резултат всички налични 400 легла в хотелите в района са запазени.

Тъй като свещените места не достигат, тези, които не вярват в Апокалипсиса, могат да се приютят в най-здравите постройки, построени от хора. В САЩ, където е характерен индивидуализмът, мнозина са се подготвили за катаклизъм, независимо дали причинен от човека или стихиен. В противоядрени заслони или мазета, превърнати в бункери, желаещите да оцелеят ще чакат "Страшния съд" добре подготвени.

За 30 000 рубли богатите московчани могат да си осигурят едно от 300-ата места в бункер от епохата на Сталин на 65 м под земята, където ще има пряк репортаж от една от местните телевизии.

В Източна Франция замъкът Шьоненбур и подземните му галерии ще бъдат отворени по изключение. Сградата е на линията Мажино - защитната система, която не успя да спре германската офанзива през Втората световна война.

В Азия - от Япония до Индия, краят на света е преди всичко повод за празник и харчене на пари. "Това може да е последният танц, не го пропускайте" – кани барът "Скай" в Делхи. В Хонконг ресторантите предлагат специални менюта, като един дори обещава да забрави за сметката в случай на Апокалипсис. В Сидни желаещите да празнуват са поканени на "парти за края на света".

Радж Кумар Шарма, астролог от Бомбай, успокоява: краят на света няма да е тази седмица, защото третата световна война трябва да започне до 2052 г.

В Китай не се шегуват с края на света - близо 1000 души от християнска секта, вярваща в него, са арестувани.

На фона на календара на маите и Нострадамус социалните мрежи в Южна Корея предлагат Конника на Апокалипсиса - певецът Сай ще накара да танцуват празнуващите последния ден. Очаква се гледалите неговия клип "Gangnam Style" в YouTube да достигнат 1 милиард на 21 декември.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
бонго преди 11 години
Края на света няма да посрещна в кръчма или бункер ,а с жена на бял чаршаф
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 10 дена от днес,да види човек някой от пророците и да му натроши тиквата.Само паника и масова психоза,чалга и пиене е резултата в България.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ide nova era s ujas i mnogo drugi problemi ? ekak 6te razberem da se spravim navreme s kvo ! ? ida zagarlim jajdata za vlast za6toto6te stane verigna reak4ia i nema izxod mislete s dobro i varvaite4e imali dobri xora 4e ni bade ... amin
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
естествено, че никой не вярва на края на света (поне днес) всеки гледа да изкопа един виц! :D
75
0
 
8
 
! Отговори
111 преди 11 години
Аре стига сте го отлагали тоя час за края, че хората всичките са седнали да пият и да чакат края и още в 4 часа ще са под масите.
74
9
 
7
 
! Отговори
R преди 11 години
21.12.2012 е ПОСЛЕДНИЯ ден в календара!Него го има!22. 12 . 2012 не съществува като дата!Чакайте утре!:)
73
0
 
3
 
! Отговори
Непознат преди 11 години
Всичко е ясно! Шаманите на маите ПОЗНАХА за края на света, но не познаха, че шаманите на перуанците ще го ОТЛОЖАТ, за неопределено време!Амин!
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майко,глаааааааадна съм!
71
0
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Само ме излъгаха та не ходих на работа и си изпих ракийката!
70
0
 
8
 
! Отговори
Тъпчо преди 11 години
Някой иска ли баничка?
69
2
 
1
 
! Отговори
Жреца на Маите преди 11 години
някои май желаят да изпробват твърдия ми жезъл като оня отворко по надолу
68
0
 
12
 
! Отговори
боко преди 11 години
Докато не ми свърши мандата заповядвам Никакъв край на света !
67
4
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Края на света настъпи,а кога ще настъпи края на батебойковите червенотиквеничковчета?
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наздраве и честита БОЙКОВА Зима!За едни милиони а за други *** голем ще има!
65
1
 
8
 
! Отговори
111 преди 11 години
До до 85Аз и без това в очакване на края още от вчера почнах да се черпя порядъчно и днеска като станах имах чувството, че съм се пренесла в другото измерение.Наздраве! И важното е повече да се уважаваме!
64
1
 
4
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Наздравее!
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бря, че той краят на света свършил, бе!
62
1
 
14
 
! Отговори
111 преди 11 години
Краят нали беше насочен за 13,12 часа.Наздраве на всички оцелели!
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ли е топ новината на деня, бе днес.бг ?!Цяла източна България бедства ...
60
2
 
21
 
! Отговори
Учен преди 11 години
Ако довечера видите падаща звезда - по голяма от луната,не си пожелавайте нищо,няма смисъл.

Спонсорирани публикации