Глобалното затопляне променя вкуса на ябълките

Станали са по-сладки, но по-малко хрупкави
15 авг 2013 20:28,
5
Глобалното затопляне променя вкуса на ябълките
Снимка: архив, Reuters

Глобалното затопляне е променило вкуса на ябълките, като ги е направило по-сладки, но по-малко хрупкави, установи японско изследване, цитирано от Франс прес.

Ябълките са е един от най-консумираните плодове в света. Японските изследователи, водени от Тошихико Сугиура от Националната организация по изследване на храненето и селското стопанство в гр. Цукуба, анализирали характеристиките на два сорта - ябълката фуджи, която е най-разпространена и цугару. Те били подробно проследени от 1970 година насам в две японски префектури - Нагано и Аомори.

С увеличаването на средните температури през указания период от 0,31 до 0,34 градуса по Целзий за всяко едно десетилетие се наблюдавали известни промени. Датите на отварянето на пъпките и на цъфтенето на ябълковите дървета се били изместили по-напред през годината.

За тези два сорта учените констатирали намаляване на киселинността на плода и на неговата твърдост. В замяна на това се наблюдавала по-голяма концентрация на захари. Вкусовите промени били доста значими според екипа на Тошихико Сугиура.

Ако глобалното затопляне продължи, успоредно с това ще се наблюдават и допълнителни промени във вкусовите качества на тези плодове, тъй като цъфтенето ще настъпва в още по-ранен период на годината. По-високите температури ще засегнат и процеса на узряването на плодовете.

Всяка година в световен мащаб се произвеждат около 60 милиона тона ябълки. Те се нареждат на трето място по консумация, след цитрусовите плодове и бананите, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Винаги може да си ги берете недозрели.Твърдички и киселки.. въпрос на вкус. Сега остава да обвинят глобалното затопляне и за аварията във Фукушима и всичко е както трябва да бъде..
2
0
 
24
 
! Отговори
Гошо Хубавеца преди 10 години
Промени се и вкуса и на сливите,блудкави на вкус ,и са без мъх ,направо обръснати,а едно време какви бяха само,на риба си докарваха от раз.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да беше само глобалното затопляне причината...

Спонсорирани публикации