Хората в Хелзинки са най-честните в света

Това е резултат от изследване, проведено с подхвърлени портфейли
Обновена: 25 сеп 2013 21:36 | 25 сеп 2013 21:36, Елка Василева
4
Хората в Хелзинки са най-честните в света
Снимка: архив, Reuters

Изследване с помощта на подхвърлени портфейли с малко пари и лични вещи определи най-честните градове в света, съобщи в. "Дейли мейл". В изследването на "Рийдърс дайджест" са включени 16 града.

На първо място по честност излязоха жителите на Хелзинки, които върнаха 11 от 12 "загубени" портфейла. На последно място е Лисабон със само един върнат портфейл, и то от двойка холандски туристи.

В портфейлите е имало по 30 британски лири, снимки, както и телефона на собственика. От подхвърлените 192 само половината са върнати, но резултатите се различават рязко от град в град.

Дали градът е беден или богат, няма значение за това колко хора решават да задържат парите или не. Индийският град Мумбай зае второ място по честност, като там бяха върнати 9 от 12-те портфейла въпреки факта, че с 3000-те рупии в него може да се купи много повече, отколкото с 43-те франка в богатия Цюрих, където са върнати само четири.

На трето място са Будапеща и Ню Йорк с по осем върнати портфейла. Пети са Москва и Амстердам с по седем. Седмото място си поделят Берлин и Любляна, деветото - Лондон и Варшава, 11-ото - Букурещ, Рио де Жанейро, Цюрих с четири върнати портфейла. На 14-о място е Прага с три върнати портфейла, на 15-о Мадрид - с два. Последен е Лисабон.

Възрастта и полът също не са показатели за честност, защото мъже, жени, деца и пенсионери са задържали и връщали портфейли еднакво.

Много са случаите и на открито присвояване. Мъж взел портфейла, погледнал в него и се качил в нова мазда. Друг мъж в Ню Йорк, веднага след като намерил портфейла, влязъл в магазин и си купил картон цигари.

В Амстердам възрастен човек, след като намерил портфейла, влязъл в магазин за алкохол. Оказало се обаче, че не искал да похарчи парите за някаква бутилка, а да използва телефона, за да се обади на собственика на портфейла.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
знаещ преди 10 години
доне Мангусто, бате, те фините отдавна са го решили вашия проблем - всичко се плаща с карти, празните бутилки и кутии се връщат срещу пари и никой не ги оставя по кофите щот е солено, така че и по рейсовете ако щете,и по подводниците да тръгнете - берекет нЕма там. Е... може да откраднете нЕкой часовник, примерно, ама до 24 часа ш сте в затвора,часовникът ще е върнат на собственика и хелсинкския комитет няма да ви защити от дискриминацията да си бЕрете.
2
1
 
1
 
! Отговори
дон Мангусто преди 10 години
Бракя *** и ромулани!Закривам дестинация Париж и откривам дестинация Хелзинки! Ние *** и ромуланите можем, а и е задължително да живеем само сред богати и най- честни хора! По автобусите!
1
1
 
11
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
В СОФИЯ ПОРТФЕЙЛИТЕ БИЛИ ПОДХВЪРЛЕНИ ПРАЗНИ....ПАРИТЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ СА......