Земята не е заплашена от глобално затопляне

Виден руски академик опроверга наложеното мнение
31 яну 2014 22:42, Александър Попов
16
Земята не е заплашена от глобално затопляне
Снимка: Reuters

В близко време Земята не е заплашена от глобално затопляне, според научни изчисления такова просто няма да има. Това заяви днес на пресконференция в Тюмен директорът на Института по криосфера на Земята към Сибирското отделение на Руската академия на науките академик Владимир Мелинков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според видния руски учен темата за всеобщото затопляне на Земята е "глобализирана" от журналистите. По думите на Мелинков учените и журналистите трябва да уточнят помежду си понятията, за да не заблуждават обществеността.

"Съществува диаграма за изменение на температурата на Земята за 12 000 години, която нагледно доказва, че днес се намираме в междуледников, тоест в топъл период. Впрочем неговият край наближава. Ще кажа нещо повече, преди 6000 години температурата на въздуха на Земята е била с над три градуса по-висока от средната. Това е бил периодът на разцвет на Шумерската цивилизация. Да, днес има незначително затопляне - признава академик Мелинков. - Но защо го наричаме глобално, след като преди 700 години, в епохата на Чингис хан, е било по-топло, отколкото е сега? По мое мнение е по-правилно да се говори за възстановяване на нормалния температурен режим, а не за глобално затопляне."
 
Академик Мелинков напомня, че е извършено историческо събитие - завършило е сондирането на дълбочина 4 километра в Антарктида, което продължи няколко десетилетия. Учените са получили образци от вода от подземно езеро и са изследвали проби от леда.

"Установено бе, че на всеки 100 000 години температурните цикли на Земята се повтарят. Кернът регистрира
всички атмосферни изменения: валежи, прах, газове", отбелязва ученият, цитиран от БТА.

"Гледната точка на руските учени е следната: наистина се наблюдава повишаване на средните температури на Земята. Не е правилно обаче това да се свързва с някакво ново, определящо явление. Могат да съществуват различни причини за повишаването на температурата. Има различни климатични цикли и циклични природни явления, което създава много пъстра картина", подчертава Владимир Мелинков.

Привържениците на теорията за затоплянето очакваха от 1998 до 2012 година температурите да се покачат с повече от 2 градуса, продължава аргументацията си руският учен.

"В действителност през първото десетилетие на XXI век темповете на нарастване на температурата се съкратиха пет пъти. И това бе шок за пропагандиращите глобалното затопляне", отбелязва Владимир Мелинков.
 

По думите му сегашната сурова зима в САЩ и в някои части на Европа са охладили "горещите" глави на привържениците на теорията за неизбежността на глобалните климатични промени на Земята.


16
Още по темата: глобално затопляне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само глупаците вярваха в глобалното затопляне. Реално температурите от 2000 г. насам спадат, а още в 1974 г. бе обявено, че около 2020 г. ще има миниледников период. На тъпанарите обаче им нахлузиха един в простия задник, с всички тия еко-такси с които си пълнят джоба чиновници и мафиоти :))
13
0
 
1
 
! Отговори
профи преди 7 години
Не го отричат само руснаци!И американци го правят,но си губят автоматично професурите,и за това вече си траят!
12
11
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Четох само до "виден руски академик", нататъка е ясно, казал е това което от Кремъл са му поръчали да каже. Ако Путин каже, че земята е плоска, "видните руски академици" ще го потвърдят веднага. Така се прави наука в *** Русия, а всички руски учени, които стават за нещо отдавна са в Западна Европа и САЩ.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладна академична кокошка застудяване и търсене на горива сънува. "Научни изчисления" - брей, а ненаучените изчисления ряпа да ядат.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен до номер 8ти кога ходи на северния и южния полюс и видя , че няма сняг
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той и Вацлав Клаус преди десетина години цяла книга написа човека, за да обясни цялата далавера наречена глобално затопляне, ама както често става дори гласовете на такива светли личности биват заглушени от общата истерия създавана умишлено от медиите и разни там платени псевдо учени.Така де важно е данъците и еко таксите да вървят,а обикновеният данъкоплатец да снася.Сега "глобално затоляне",утре "глобално застудяване,което е в следствие на затоплянето :) ,а парата тече ли тече....
8
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че няма глобално затопляне, предполагам че руския учен на който са платили да направи тази изцепка е проверил дали на северния полюс е имало сняг по времето на чингиз хан защото през септември месец на 2013г. Нямаше грам сняг по целия северен полюс. А на южния полюс Антарктида леда се топи и изчезва с гигантски темпове там дори се отцепи айсберг с площа на европа. Всички учени признаха че това е безпрецедентно и не се е случвало такъва топене вероятно е имало при чингиз хан смях.
7
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно защо все руските, американските и китайските учени отричат затоплянето и парникория ефект? Всички осхали учени по света казват че има глобално затопляне. Всъщност ясно е защо. Не е тайна че трите държави са най-големите замърсители в света и едипствените отказали да под ишат договора от Киото в който се задължават да намалят парниковите емисии. Изгодно им е да отричат истината и да продължават да тровят планетата.
6
0
 
14
 
! Отговори
петков преди 7 години
много парички се затоплиха
5
1
 
27
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 7 години
До РАД КАКВО ИМАШ ПРОТИВ СРЕЩУ ХОРАТА,ЗНАЕШ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ ЛИ? НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ ИЗМАМАТА ,,ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ'' ИГРАЕ В ПОЛЗА САМО НА АНГЛОСАКСОНСКАТА МАФИЯ КОЯТО ЗАБЛУЖДАВА ХОРАТА С ИЗМИСЛЕНИ КВОТИ И ТО С ЦЕЛ ДА ТРУПА ПАРИ? ОБЯСНИ МИ А И НА ОСТАНАЛИТЕ МОЖЕШ ЛИ ДА ЗАБРАНИШ НА ВУЛКАНИТЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПОДВОДНИТЕ ДА НЕ ИЗРИГВАТ НА ОРГАНИЧНАТА МАТЕРИЯ ДА НЕ ГНИЕ ИЛИ ПЪК НА ЗЕМНАТА ОС ДА НЕ ПРОМЕНЯ ЪГЪЛА СИ НА ВЪРТЕНЕ НА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ? ИЛИ ВСИЧКИ РУСКИ УЧЕНИ НОБЕЛОВИ НОСИТЕЛИ СА ***
4
0
 
9
 
! Отговори
Me преди 7 години
Доста учени са просто папагали дърдорещи клишета. Преди десет години беше немислимо да се твърди че живот биз слунчева светлина вуздух и вода е невъзможен докато не ре отккита цяла еко система на дъното на океана която свитлина не е виждала милиони години. Като добавим и откидите бактерии в скали на долбочина 5 километра които се хранели от разпад на минерал под огромното земно наягане.
3
0
 
11
 
! Отговори
силвия преди 7 години
може да има, а може и да няма....зависи как върви сезона у Банско....
2
25
 
12
 
! Отговори
РАД преди 7 години
Не,че нещо, ама забелязвате ли,че само "видните руски академици" казват,че няма глобално затопляне ? :)
1
1
 
46
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Глобалното затопляне е политика,следователно е далавера!Така че то ще продължи!:)))