Всеки осми французин – хипохондрик

Това е истинско психическо заболяване, смятат експерти
25 фев 2014 12:16, Красимир Ангелов
1
Всеки осми французин – хипохондрик
Снимка: Reuters

Цели 13% от населението на Франция са хипохондици, сочи проучване, цитирано от "Паризиен".

Дупка в паметта? Несъмнено преждевременен Алцхаймер. Изтръпване на лявата ръка? Със сигурност наближаващ инфаркт. Петно отдясно? Рак на черния дроб. . . Мислейки се непрекъснато за болни, вие сте развили една истинска болест: хипохондрията. Макар и често да предизвиква присмех, тази мания всъщност е истинско заболяване, сочи изданието.

"Хипохондрията е патология", убеден е проф. Жан-Пиер Олие, психиатър и член на френската Медицинска академия. "Съществуват два типа. Остра форма на хипохондрия, тежка, но рядка форма на това заболяване, представляваща 1 % от случаите. Тогава човекът е вътрешно убеден, че е болен от СПИН, рак и други много тежки заболявания, независимо от резултатите от медицинските изследвания.

Това са душевно болни хора, които са потенциално опасни, защото могат да се разсърдят на своя лекар и да проявят агресия", сочи експертът.

По думите му огромното мнозинство от останалите хипохондрици са хора, които не могат да останат дълго време спокойни относно тяхното здравословно състояние, въпреки успокоителните диагнози на техните лекари. В тези случаи се касае за екстремна форма на тревожност.

Хипохондрикът се разпознава лесно: вниманието му е фиксирано във всеки сигнал на тялото му, който той интерпретира като симптом за заболяване. Страховете му могат да бъдат насочени към определен орган, например мозъка, или функция – например храносмилателната система. Те могат да се появят, когато определени болести стават обект на изключителен медиен интерес или кампания.

Според изследването, реализирано сред извадка от 1017 души през юли 2013 г., подобно медийно внимание е в състояние да предизвика паника у 48% от хипохондриците.

"Околните не бива да казват на хипохондриците "Хайде, стига, нищо ти няма!", съветва психологът Мишел Деклерк.

"Хипохондрията е истинско психическо заболяване. Затова на тези хора трябва да им се помогне да разберат, че не се нуждаят от лекари, които да лекуват тялото им, а от психиатри. Тази тревожност може между другото да има и последици върху физическото тяло: изтръпване на крак, стомашни болки, безсъние.“, твърди Деклерк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даа, определено четенето на новини може да доведе до такива състояния.