Представиха копие на ухото на Ван Гог

Използвани са живи клетки от потомци на художника
Обновена: 4 юни 2014 11:28 | 4 юни 2014 11:28,
2
Представиха копие на ухото на Ван Гог
Снимка: Reuters

Германски музей представи копие на ухото на Винсент Ван Гог, съобщи Асошиейтед прес. Копието е създадено чрез използване на генетичен материал, предоставен от наследник на холандския художник

От Центъра за изкуство и медии в Карлсруе поясниха, че художникът Димут Стребе създал копието на ухото, като използвал живи клетки от Льове Ван Гог, праправнука на брата на Винсент Ван Гог - Тео. С помощта на триизмерен принтер клетките били оформени така, че да заприличат на ухото на художника.

Както е известно, Винсент Ван Гог отразял ухото си през 1888 г. От музея поясниха, че Льове и Винсент Ван Гаг поделят около една шестнайста част от едни и същи гени, както и Y-хромозомата, която се предава по мъжка линия. Художникът Димут Стребе заяви, че искал да комбинира изкуството с науката. "Използвах науката като някакъв вид четка, подобна на онази, с която е рисувал Ван Гог", каза той.

Стребе, който се е установил в САЩ, отбеляза, че ухото е отгледано в болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън и е поддържано живо в стъкленица, която съдържа хранителен разтвор. Теоретично погледнато, то може години наред да бъде живо. Стребе планира да изложи ухото в Ню Йорк следващата година.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: копиеухоВанг Гог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
коментар преди 9 години
БЕЗ КОМЕНТАРтова е краят, явно, да му ровят в молекулите......
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не може ли да принтират оная му работа с 50% зум ?

Спонсорирани публикации