На война срещу газираното като срещу цигарите

Ще слагат предупреждения върху шишетата
6 юни 2014 11:58,
20
На война срещу газираното като срещу цигарите
Снимка: Reuters

Срещу газираните напитки, които предизвикват затлъстяване и са свързани със сериозни заболявания, трябва да се война както срещу тютюнопушенето, предупредиха американски експерти, цитирани от Франс прес. Мерките трябва да включват предупреждения върху амбалажа и повишени данъци върху газираните напитки.

Това са някои от предложенията на експерти, събрали се на конгрес за газираните напитки във Вашингтон. Той е организиран от асоциацията на потребителите "Център за наука в интерес на обществото".

"Става въпрос да се каже истината за тези продукти и да се остави потребителят да вземе решение - поясни експертът Харолд Голдстийн от Калифорнийския център за защита на общественото здраве. - Предупрежденията върху пакетите с цигари се оказаха ефикасни."

Той представи проектозакон, който гласи, че трябва да има предупреждения върху етикетите на бутилките газирани напитки с добавена захар. Текстът бе гласуван в края на май от Сената на Калифорния и чака подписа на губернатора на щата. Така Калифорния ще стане първият американски щат, наложил използването на тези предупреждения.

"Консумацията на газирани напитки с добавена захар допринася за затлъстяването, диабета и зъбните кариеси", ще може скоро да се прочете върху етикетите на бутилките газирани напитки в щата.

"След като е информиран, потребителят ще може да стигне по-далеч", увери Голдстийн, който като другите участващи в конгреса негови колеги е на мнение, че борбата срещу подсладените газирани напитки изисква много подходи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
Мими преди 9 години
В детските и тийнейджърските ми години, само една глътка газирано безалкохолно да пийнех, и очите ми се насълзяваха! Това престана да ми се случва едва когато станах на 20-21 г.
16
2
 
14
 
! Отговори
да да преди 9 години
Не пия газирано, Не ям вафли, банички, чипсове, Не ям KFC, Mcd, Не консумирам салами и други млени кости, пера и перушини, кръв на прах и други ***. За мое щастие с жена ми водим здравословен живот и редовен. Уча всички деца с които общувам да не се поддават на мазните реклами и да си изградят полезни навици. Живеем в стана, в която здравето на подрастващите вече не е грижа на никой освен евентуално на родителите. Не си заравяйте главите защото един ден всичко ще се обърне срещу нас.
15
1
 
6
 
! Отговори
Я виж ти преди 9 години
"Мерките трябва ДА ВКЛЮЧВАТ предупреждения върху амбалажа и ПОВИШЕНИ ДАНЪЦИ върху газираните напитки."Ами, ето ви ключа от мазето, затова "трябва да се води война както срещу тютюнопушенето".
14
1
 
7
 
! Отговори
мими преди 9 години
Почти всички храни са вредни като се замислиш с какво ги хранят, например кравите да дават повече мляко, свинете - месо и т.н. Като се замислиш лошо ще ти стане
13
2
 
14
 
! Отговори
ne! преди 9 години
не трябват забрани,а трябва информираност! масово хората не знаят вредите на газираните,пакетираните изкушения въоще -сладки и солени и угаждат на невръстните си деца и внуци...аз като майка на 3 годишно ежедневно виждам извращенията на храненето на малките от раждането до 5,6 год./които са масово в парка/ ...но даже и да им кажеш че не са полезни,те заклеймяват като лоша майка,задето не давам на сина си снаксове и тем подобни,е може да съм от лошите майки,но поне не съм от ГЛУПАВИТЕ!
12
8
 
12
 
! Отговори
Юлс преди 9 години
Голдстийн...Нищо против обаче името ми подсказва, че тук не става дума просто за здравето на хората, има нещо друго зад това.Където има намесени евреи, винаги има нещо друго зад това..
11
2
 
6
 
! Отговори
мен преди 9 години
Това значи и срещу бирата?
10
3
 
11
 
! Отговори
До КАТ преди 9 години
КАТ ще проверяват ли вече за употреба ба безалкохолни напитки ?
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не купувам газирани напитки, това е престъпление срещу природата и срещу собственото здраве! Вижте какви индустрии са изградили Кока Кола и Пепси, продавайки една боядисана вода!
8
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От хляба се пълнее най-много!Сигурно скоро ще забранят и него!Интересно,след това какво ще забранят!?
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на чипсове, снаксове и други подобни *** кога ще забранят рекламата? За тях трябва да се забрани и продажбата им въобще, ама на кого му пука за здравето на децата? Аз няма да ги ям, дори да ми ги подарят. Но пък редовно виждам ученици да похапват такива неща в движение, наблизо до офиса ни има училище. И прави впечатление че дебелички са около половината от децата.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време беше!
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОМПОТ - Консервативния упор!!!
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като скоро научих, че Пепси използва овкусител с клетки от абортирали бебета съм абсолютно вече уверена, че това е една вредна за човечеството индустрия. Вреди: 1. Замърсяване на природата с отпадъци от бутилките; 2. Голями разходи за стока с реално малко качествено съдържание; 3. Използване на вредни консерванти, химикали, които са вредни за човешкото здраве.
3
3
 
17
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
Ако ви се рови вижте в М.Репортер аз и един друг човек изпратихме снимки по тази тема.В напитка на "Дерби" имаше и съставка,причиняваща тревожност,забранена в др.страни.Захарта е най-малкия проблем.
2
18
 
26
 
! Отговори
45 преди 9 години
От алкогол умират в пъти повече хора от колкото от цигарите и безалкохолните взети заедно. Един пиян е по опасен от един дрогиран. Но никой не взима мерки срещу това. Да ви *** и избирателното здравеопазване.
1
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре със захар , отколкото с аспартам