Две чаши червено вино на ден ни пазят от инфаркт

Причината: гроздето е богато на антиоксиданти
20 юни 2014 14:00,
11
Две чаши червено вино на ден ни пазят от инфаркт
Снимка: Reuters

Британски кардиолог предлага "мечтана" рецепта за мнозина - две чаши вино срещу инфаркт, пише в. "Дейли експрес".

Идеята за необичайния експеримент осенила д-р Уилям Маккрей от болницата в Суиндън, след като проучил статистики за Франция и установил, че жителите на страната по-рядко получават инфаркт, въпреки нездравословните си привички.

"Във Франция хората консумират двойно повече мазнини, пушат повече и тренират по-малко от британците, но в страната смъртността от сърдечен удар е с 50 процента по-ниска", казва кардиологът. "Ако човек пийва умерено - не повече от две чаши, може да си осигури защита срещу коронарни болести. Червеното вино въздейства благоприятно по три начина - предпазва от образуване на тромби в артериите, повишава нивата на "добрия" холестерол и разширява кръвоносните съдове", допълва д-р Уилям Маккрей.

В първото по рода си изследване кардиологът е предписал на 10 000 свои пациенти със сърдечносъдови проблеми да пият по две чаши червено вино на ден в продължение на 10 години. Лекарят твърди, че благодарение на антиоксидантните свойства на червеното вино рискът за пациентите му от втори инфаркт е намалял с 50 процента, а опасността от инсулт - с 20 процента.

"Ако човек иска да си осигури подобен благоприятен ефект чрез сок, ще трябва да пие по пет литра", казва д-р Маккрей. Ципата на някои сортове червено грозде е богата на флавоноиди - съединения със свойствата на антиоксиданти. Сред тях се откроява ресвератролът, съдържащ се и в червеното вино, който прочиства от химикалите, отговорни за образуването на тромби - основната причина за сърдечносъдови заболявания.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
2
 
! Отговори
did преди 9 години
Ами хапвайте повече грозде.. За виното трябват мезета...
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това наблюдение не е на някакъв си Макрей, ами е отдавна известно като френския парадокс.
7
4
 
7
 
! Отговори
Др. Емилова преди 9 години
Виното може и да помага, ама мезето от 2 пържоли с пържени картофи със сигурност вреди.А ако е без мезе си е чист алкохолизъм.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че е около 70стотинки за кг????
5
3
 
2
 
! Отговори
Винопройзводител преди 9 години
До Анонимен 5300 лв е 1 тон грозде, къде живееш? Или със заем от ктб го купуваш и делите разликата?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на 1литър домашно вино е поне 3,50лв - само гроздето без труд. Всичко по-евтино няма начин да е вино.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И понеже излиза, че алкохолът има само положиелни ефекти препоръчвам на спортуващите да пият само уйски и скоч редовно понеже имат много по-малко калории от бирата и виното.
2
1
 
6
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 9 години
Като чета констатирам,че или виното е отслабнало,или винената чашка на този Уилям е стотина грама,защото досега винаги се е говорело,че е необходима ЕДНА чаша червено вино на ден.Но това пък нека не ви се струва малко,тъй като чашите на някогашните български винари са били по над 1 литър.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една добра новина днес. Какво друго му е останало на човек освен да си пие по 2 чаши червено вино, ако може да си ги купи, че това са си поне 5лв, ако е що годе прилично виното, а не кисльочите по 2-3-4-5 лв бутилката.