Учени създават синтетично мляко

Според тях след 100 години светът ще пие почти изцяло от него
13
Учени създават синтетично мляко
Снимка: Reuters

Учени разработват синтетична напитка, която ще съперничи на млякото, но няма да има лактоза и холестерол, съобщава "Дейли мейл". Целта е по този начин да бъде намалена зависимостта от индустриалното животновъдство.

Според биоинженерите от фирмата "Мууфир" след 100 години това ще е основният начин за добив на мляко. За да популяризират разработката си, те ще направят демонстрация на метода си в университетския колеж на Корк в Ирландия.

Райън Пандя, Перумал Ганди и Иша Датар се надяват до края на годината да са произвели първата си партида изкуствено мляко. Методът им предвижда ключовите компоненти на млякото да се получават от дрожди.

Според резултатите от изследването им съставът на млякото е забележително прост. Основните съставки, отговорни за вкуса и функциите му, са само шест протеина и осем мазнини. То съдържа и лактоза, но според учените тя не е съществена.

Ако бъде изключена, млякото им ще е подходящо за тези хора, които имат непоносимост към млечната захар.

Екипът се надява до три години изкуственото мляко да бъде пуснато в продажба, а след това да разработят комплекти с основните съставки, с които всеки желаещ да може да си го забърква вкъщи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: млякоучени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Елмо преди 9 години
Що не направят и изкуствени хора, които да работят по 8 часа на ден. Най-после да има ефект от синтетичните им простотии.
8
0
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Урааааа!!!!Вървим от зле на по-зле!!!!!Не ни стигаше маргарина, че сега и на млякото посегнахме :D :(
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще изчакаме да видим какви са страничните ефекти.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гмо продуктите ще завладеят света. Не че сега не са но са по малко. Очаквайте в близко бъдеще сирене от каучук.честито на печелившите.
5
1
 
9
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Е то германските концерни от кога правят сухо мляко в което няма следи от крава???Във всяка немска бакалия рафтовете са пълни с такива творения на античовешката мисъл!? Даже и за бебетата правят някакви отвари !Каква новина е това?
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аха, още синтетика. Накрая и ние ще станем синтетични заради синтетичните храни, които ядем. Това мляко съдържа само шест протеина и осем мазнини. Доста обеднено значи.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 100 години ще има клонинги и роботи, които не пият мляко.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Същата работа като с витамините.Богатите си ги консумират натурални с най-високо качество и отлична усвояемост под формата на плодове и зеленчуци.Бедните под формата на хранителни добавки.И се надяват тва което пише на опаковката за хапчето да е истина..
1
2
 
24
 
! Отговори
Фитнес краварин преди 9 години
абе друго си е да удариш един мощен гълток директно от вимето на Герганка (а.к.а. наща кравичка) и да усетиш благинката която тя цял ден е приготвяла за теб. После яко у фитнесо да изхабиме мускуло и накрая една хубава попара от мляко с хляб да възстановим, па те нека си пия синтетиката, ***!