Звезден рожденик: Минчо Празников на 77

Вижте любопитни факти от живота на легендарния синоптик
Обновена: 10 фев 2015 18:57 | 9 фев 2015 07:00, Красимир Ангелов
12
Звезден рожденик: Минчо Празников на 77
Минчо Празников. Снимка: TV7

На днешния 9 февруари своя рожден ден празнува може би най-известният и обичан български синоптик – Минчо Празников.

Той е роден на 9 февруари 1938 г. в Дряново. След завършване на средното си образование се записва и завършва Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност „Физика и метеорология“.

В продължение на 22 години работи като синоптик във Военновъздушните сили. В периода 1986 - 2000 г. работи в Националния институт по метеорология и хидрология, а от декември 2000 г. е част от "ТВ-МЕТ". Лице и глас, познати на българите от радио и телевизионния ефир.

Ето и няколко любопитни факта за Минчо Празников:

Кръстен е на дядо си, който е бил опълченец и е ранен в боевете за Шипка.

Започва да се интересува от метеорология още в гимназията, като неговият учител по физика допълнително засилва интереса му към тази наука

Фамилното име Празников идва от прадядото на известния синоптик. Като момче той оправдавал редовните си отсъствия от школото с църковните празници. Единия ден било празник, на следващия пак... И така тръгнала фамилията Празников.

През 2001 г. се явява на Парламентарните избори в Кърджали от листата на Гергьовден. Той обаче не успява да стане депутат.

 

Други известни рожденици днес са актьорът Джо Пеши (72 години), американския икономист Джоузеф Стиглиц (72 години), руската фигуристка Ирина Слуцкая (36 години) и футболният национал Димитър Рангелов (32).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
16
 
! Отговори
бай груйо преди 9 години
БЯХ ДЕТЕ КОГАТО ГО ГЛЕДАХ ПО ЕДИНСТВЕНАТА ТОГАВА ПЪРВА ПРОГРАМА. ПОМНЯ ГО КАК КАЗВАШЕ ВРЕМЕТО С ЕДНА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ЗАКАЧЕНА НА СТЕНАТА В СТУДИОТО И С ЕДНА ДЪРВЕНА ПОКАЗАЛКА. СЪЩО ТАКА ПОМНЯ И ЛЮБКА КУМЧЕВА КОЯТО МУ БЕШЕ КОЛЕЖКА. ПОМНЯ СЪЩО ЧЕ ВИНАГИ ПОЗНАВАХА ВРЕМЕТО ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕГА. ВЪПРЕКИ ЧЕ ТОГАВА НЕ РАЗПОЛАГАХА СЪС СПЪТНИЦИ И МОДЕРНА ТЕХНИКА. ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ БАЙ МИНЧО ОЩЕ 100 ГОДИНИ.
11
1
 
13
 
! Отговори
8 преди 9 години
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ! "А ПРЕЗ НОЩТА ВРЕМЕТО ЩЕ БЪДЕ ЯСНО И СЛЪНЧЕВО!"
10
1
 
11
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Минчо,Минчооо и твойто име кат мойто шантаво ама виж презимето ти убаво бе,знайш ли моят вуйчо едно време кат станеше сутрин,излезе на дворат,почеше са под каскета и вика-днеска по обед голем дажд ша вали да са обличате да не са разболейте Гледаме ний облаци нема и небо синьо ама кат дойде пладне и кат са раздуха и притамне и дажд дойде та са крихме еее много познаваше бе и то без кампютри ама остави туй време бе,то и без туй си прай кво ще ами айде наздраве и от здраве да са не отървеш дано!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе бат Минчо,защо не ги научиш тия млади метеороложки да познават времето.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оооо! Сладур! Няма да забравя начина, по който предлагаше на зрителите прогнозите:) Много симпатичен, добър, слънчев човек.
7
1
 
18
 
! Отговори
бивша съседка преди 9 години
ЧРД!!! Жив и здрав бъди г-н Празников! Прекрасен човек, възпитан, любезен, лъчезарен, страхотен кавалер. Хората, които го познават, винаги ще го почитат - моето семейство е от тези хора.
6
22
 
2
 
! Отговори
добре де преди 9 години
Добре де...разбирам рожден ден...поздравления, но...може ли от това да се прави новина. Все пак кой е Минчо Празников на 77? Нима това е новината на деня? Или българската суперзвезда. Не ме разбирайте погрешно--нищо лошо няма в това да поздравим който и да е било с рождения ден! Но чак пък да е новина на деня..Та леля Петкана от Горно надолнище, която е отгледала 4 деца и цял живот бачка от сутрин до вечер...нейният рожден ден не е атрактивен, явно....
5
1
 
19
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Честит Рожден Ден. Happy birthday. на един добър български човек.
4
1
 
15
 
! Отговори
Пешо Мъглата... преди 9 години
Жив и Здрав!!!:-D:-D:-D:-D:-D
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Минчооо :) Жив и здрав още толкова да живееш.. не си лош човек... човек от народаа !
2
23
 
3
 
! Отговори
Евалла бай Минчо ! преди 9 години
Съседи сме. Оня ден втрещи бабите от блока, като показа новия си памперс в кафяв цвят, подарък от жена му.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA SI GIV I ZDRAV BAI MINCO