За кой се мисли Сеп Блатер?

Неприкосвен диктатор или обикновен ръководител със завидни умения
31 май 2015 19:10,
129
За кой се мисли Сеп Блатер?
Снимка: Reuters

Президентът на ФИФА направи нещо, немислимо за множество други влиятелни ръководители на големи организации. Оцеля след безпрецедентен корупционен скандал и не само това, но спечели безапелационно изборите за нов мандат.

Излезе и каза, че той може и да е президент, но не отговаря за действията на подчинените си. Такава безпардонност е толкова втрещяваща, че чак е за завиждане.

Още по темата

До голяма степен и показва как Сеп Блатер гледа на самия себе си. БиБиСи събира мненията на хора, които през годините са имали пряко впечатление от начина на мислене и действие на човека, който уж никой не иска, а той все остава начело на най-популярната игра (и един от най-могъщите бизнеси) в света.

Наближавайки 80-ия си рожден ден, “вечният” Сеп Блатер прави доста неща, които правят мъжете на неговата възраст. Наслаждава се на дълги разходки в швейцарските Алпи, слуша класическа музика, решава кръстословици и судоку и обича да пийва по едно уиски вечер.

За разлика от всеки друг 79-годишен мъж обаче, Блатер е напълно убеден, че все още е най-подходящият човек да изведе ФИФА от дъното, на което се намира организацията след поредицата скандали, арести и полицейски разследвания. И очевидно не само той, след като получи нов (5-ти поред) мандат с огромно мнозинство.

Герхард Айгнер, уважаван дългогодишен генерален секретар на европейската централа УЕФА, дава своето виждане за “магията”, с която Блатер омайва делегатите във ФИФА: “Той има уникален талант да преценява хората, да открива слабостите им и да се възползва от тях в най-подходящия момент. Умее да очарова и да предугажда действията на другите в конкретни ситуации”. 

Според Айгнер по този начин Сеп Блатер има всички козове в ръцете си и възможността да ги използва, когато е необходимо. “Той е дребен на ръст и определено има комплекс за малоценност. Затова и жаждата му за власт и място в центъра на вниманието е неутолима. Той си създаде собствен свят, в който е крал, император, папа. И ще брани този свят с цената на всичко. Би продал дори собствената си баба, но ще остане доживот”, споделя още Айгнер.

Бившият шеф в УЕФА разказва и любопитна случка от пътуване с Блатер: “Двамата бяхме поканени на съдийски семинар от Италианската футболна федерация. Форумът се провеждаше в Савой – регион, който е на границата с Франция. Поканих Сеп да пътува с мен, защото и той беше поканен. По пътя го питах дали трябва да говорим на италиански, когато дойде време за нашите изложения. Той ми отговори: “Това е Савой. Ще си говорим на френски!”. Така аз излязох на трибуната и говорих на френски. След мен се качи Блатер и изнесе лекцията си на... италиански. Ето това е истинският Сеп Блатер!”.

Единственото дете на шефа на ФИФА вижда нещата по съвсем различен начин. За Корин Блатер баща й е на позиция, която изисква твърда ръка. Но не само.

“Хората виждат как той се среща с много важни хора, вози се в лимузини и спи в свръхлуксозни хотели. Но зад блясъка стои много труд. За бюрото си в Цюрих, баща ми демонстрира в пълна степен най-голямата си сила – брилянтния ум. Това е тайната на неговия успех – удивителният начин на мислене”, не пести суперлативите си Корин.

Според нея баща й живее, за да е шеф на ФИФА. Това е моторът, който го държи на крака. Иначе бил семеен тип човек и обичал да прекарва свободното си време с най-близките. Но без ФИФА мисията на живота му ще изчезне.

“Мисля си, че когато вече го няма, когато не е начело на ФИФА, всички ще осъзнаят колко много направи той за футбола. Ще си казват ”той беше велик човек”. Благодарение на него светът е по-добро място”, завършва защитата на баща си Корин Блатер.

По отношение на привързаността на Сеп Блатер към работата му се изказва и Джим Бойс, настоящ вицепрезидент на ФИФА. “Той е толкова отдаден на организацията, че за него това е като брак. Апетитът му да се справя с всички проблеми не може да бъде задоволен”, твърди северноирландецът.
 
С впечатление от първо лице е и Александра Враге – световнопризнат експерт в борбата с корупцията. Тя е категорична: “Сеп Блатер е човек, който има силно усещане за безнаказаност. Той е напълно убеден, че всичко, което прави, е правилно”.

Враге влиза в независима комисия за мониторинг на управлението на ФИФА през 2011-та година, но подава оставка 2 години по-късно, тъй като препоръките й не се взимат предвид.

“На първия си обяд във ФИФА говорих с Блатер за властта, с която разполага. Той ми каза: “Трябва да разберете, че аз съм единственият човек в света, който може да пристигне във всяка страна и да бъде приет от държавния глава без никакъв протокол”. Първата ми реакция беше, че това е едно от най-арогантните твърдения, които съм чувала в живота си, но...”, спомня си Враге.

Но се оказва, че Блатер е прав – особено, когато определени страни са заинтересовани да бъдат домакин на Световно първенство по футбол. Тогава всички врати, дори и вашингтонските, са широко отворени за нисичкия швейцарец.

Той заживя с убеждението, че неговата власт е над държавната. Но въпреки това един лидер, на която и да е организацията, трябва да поеме отговорнст за случващото се по време на неговото управление.

При такива скандали и разкрития като настоящите във ФИФА, всеки изпълнителен директор, на която и да е корпорация по света, щеше отдавна да е видял обратната страна на вратата. Но не и Блатер.

Той е като водач на секта, чиито членове се самоубеждават, че всички са срещу тях – политиците, разузнавателните служби, УЕФА, медиите. И накрая именно той е Спасителят. Макар отвсякъде да прилича на алчен гробокопач на най-великата игра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешно и жалко е, когато критика за световни и европейски футболни началници, каквито и да са те, идва от страна, където е лош късмет да си домакин на представляващ интерес футболен мач, тъй като е нормално стадионът, приел двата отбора, да бъде вандалски опустошен в края на срещата.
78
1
 
0
 
! Отговори
Idioti sme преди 8 години
Ai stiga Gluposti !!! Navurzani sa kato cherva na dalaverata:) Vzehte ni za meze :)
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как за кой се мисли- мисли се за недосегаем, а (без)действията на полицията и прокуратурата, доказват, че е така. С медийни атаки ли ще го борите бе смешки?
76
0
 
3
 
! Отговори
phaaa преди 8 години
Не е ли "за кого" или вас грамотност не ви интересува много много, слугинажчета?
75
0
 
2
 
! Отговори
!!! преди 8 години
за КОГО се казва и се пише!
74
0
 
6
 
! Отговори
boc преди 8 години
АЛександърчо Томов, още от заглавието ти си личи, колко ти е пипето."За КОЙ се мисли Блатер?"Абе не са ли те учили, че се пита:"За КОГО се мисли Блатер?"?Пфу!!!
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравейте от редакцията на Днес.Не искам да звуча дребнаво, но тъй като неграмотността ни залива отвсякъде, а хората подражават на това, което чуват и прочитат, моля поне вие спазвайте граматиката и книжовния български език.Моля поправете грешката в заглавието не 'За кой се мисли...' , а 'За кого се мисли Сеп Блатер'. Веднага отговарям на въпроса, който ще бъде зададен: Аз не се мисля за НИКОГО (а не за никой). Иска ми се да чета, слушам и говоря правилен, книжовен български език!
72
0
 
4
 
! Отговори
бд преди 8 години
Блатнер е българин.Тука всички сме безнаказани, и правим каквото си искаме.Резултатите са налице.
71
0
 
3
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 8 години
Много разбиращи в коментарите и най- разбиращия автора на статията.Ще ми обясните ли, защото не разбирам България и българският футбол какво ще спечелят ако бяха назначили тоз арабски принц за Президент на ФИФА
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората Гласуваха ЗА НЕГО. И ДЕМОКРАЦИЯТА ПОБЕДИ. А тези ДЕТО СЕ МИСЛЕХА ЗА НЕЩО СЕ ПРОВАЛИХА.
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До българинТия да не би да ни мислят за тревопасни - неможаха да го гътнат сега ДИКТАТОР.Диктатор на КАКВО - собствена държава и роби НЯМА, за разлика от САЩ които си позволяват полицейщина по цял свят.*** мекеренццца.
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щатите се опитаха да използват ФИФА като инструмент за политика, насочено против Русия и Блатер като пионка в тази игра. Но очевидно Блатер е човек с достойнство и достатъчно влияние, за да се противопостави и да не допусне да бъде въвлечен в такива комбинации. Блатер е посветил живота си на футбола и няма да допусне футбола да стане част от политически машинации. Не знам дали САЩ ще му го простят, но човека е на възраст в която може да си каже "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!".
67
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ама кой казва, че корупцията и нагласеният избор е само в България? Този се смята за незаменим и безсмъртен май!
66
14
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
Блатер и *** са от един дол дренки, само че Блатер е по-хитър. А вредата, която нанася на световния футбол е ОГРОМНА. Могат да го харесват само ***, които мечтаят да крадат от футбола като него и покрай него. Както и генетично повредените ***.
65
0
 
11
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Всички прилики с Българска Федерация по Волейбол са случайни. ;)
64
0
 
2
 
! Отговори
хм преди 8 години
Не е умишлено. Това е езика на необразованите мутри.
63
0
 
0
 
! Отговори
333 преди 8 години
Дали пък автора не е допуснал умишлено правописна грешка?! Иначе щеше ли да тече чак толкова активна дискусия по статията?
62
9
 
11
 
! Отговори
хм преди 8 години
САЩ да престанат да раздават правосъдие, а първо да очистят собствения си двор. Защо тези хора не бяха уличени в корупция, когато се избираше САЩ, а сега. Швейцария се изложи като независима и показа, че играе по американска ***. Блатер показа, че спортът не трябва да е политика и това е. Световното в Русия ще бъде по голяма бомба и от Сочи. Това ги мори американците. Мирна бомба. А те това не го умеят. Дай им истински бомби
61
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне стана ясно,че на американците световното господство им се изплъзва а техните ,,мекерета" за жалост и ние сме сред тях им пригласяме.Спортът трябва да работи за спорта.Политиците с мръсните си корумпирани лапи трябва да са извън него.Не е работа на американската прокуратура по-подкупна от ФИФА да прави класификации и да дава разрешение за отвличане на хора от целият свят уж за съдене.А тези които подкрепят действията на САЩ да им напомним,че в Гуантанамо има невинни хора отвлечени от някъде.
60
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Диктатор - всеки който е неудобен за САЩ. Покрай тази история поне е прозрачно ясно кои са най-верните кучета на САЩ и кой плаща музиката в тоя сайт.

Спонсорирани публикации