За кой се мисли Сеп Блатер?

Неприкосвен диктатор или обикновен ръководител със завидни умения
31 май 2015 19:10,
129
За кой се мисли Сеп Блатер?
Снимка: Reuters

Президентът на ФИФА направи нещо, немислимо за множество други влиятелни ръководители на големи организации. Оцеля след безпрецедентен корупционен скандал и не само това, но спечели безапелационно изборите за нов мандат.

Излезе и каза, че той може и да е президент, но не отговаря за действията на подчинените си. Такава безпардонност е толкова втрещяваща, че чак е за завиждане.

Още по темата

До голяма степен и показва как Сеп Блатер гледа на самия себе си. БиБиСи събира мненията на хора, които през годините са имали пряко впечатление от начина на мислене и действие на човека, който уж никой не иска, а той все остава начело на най-популярната игра (и един от най-могъщите бизнеси) в света.

Наближавайки 80-ия си рожден ден, “вечният” Сеп Блатер прави доста неща, които правят мъжете на неговата възраст. Наслаждава се на дълги разходки в швейцарските Алпи, слуша класическа музика, решава кръстословици и судоку и обича да пийва по едно уиски вечер.

За разлика от всеки друг 79-годишен мъж обаче, Блатер е напълно убеден, че все още е най-подходящият човек да изведе ФИФА от дъното, на което се намира организацията след поредицата скандали, арести и полицейски разследвания. И очевидно не само той, след като получи нов (5-ти поред) мандат с огромно мнозинство.

Герхард Айгнер, уважаван дългогодишен генерален секретар на европейската централа УЕФА, дава своето виждане за “магията”, с която Блатер омайва делегатите във ФИФА: “Той има уникален талант да преценява хората, да открива слабостите им и да се възползва от тях в най-подходящия момент. Умее да очарова и да предугажда действията на другите в конкретни ситуации”. 

Според Айгнер по този начин Сеп Блатер има всички козове в ръцете си и възможността да ги използва, когато е необходимо. “Той е дребен на ръст и определено има комплекс за малоценност. Затова и жаждата му за власт и място в центъра на вниманието е неутолима. Той си създаде собствен свят, в който е крал, император, папа. И ще брани този свят с цената на всичко. Би продал дори собствената си баба, но ще остане доживот”, споделя още Айгнер.

Бившият шеф в УЕФА разказва и любопитна случка от пътуване с Блатер: “Двамата бяхме поканени на съдийски семинар от Италианската футболна федерация. Форумът се провеждаше в Савой – регион, който е на границата с Франция. Поканих Сеп да пътува с мен, защото и той беше поканен. По пътя го питах дали трябва да говорим на италиански, когато дойде време за нашите изложения. Той ми отговори: “Това е Савой. Ще си говорим на френски!”. Така аз излязох на трибуната и говорих на френски. След мен се качи Блатер и изнесе лекцията си на... италиански. Ето това е истинският Сеп Блатер!”.

Единственото дете на шефа на ФИФА вижда нещата по съвсем различен начин. За Корин Блатер баща й е на позиция, която изисква твърда ръка. Но не само.

“Хората виждат как той се среща с много важни хора, вози се в лимузини и спи в свръхлуксозни хотели. Но зад блясъка стои много труд. За бюрото си в Цюрих, баща ми демонстрира в пълна степен най-голямата си сила – брилянтния ум. Това е тайната на неговия успех – удивителният начин на мислене”, не пести суперлативите си Корин.

Според нея баща й живее, за да е шеф на ФИФА. Това е моторът, който го държи на крака. Иначе бил семеен тип човек и обичал да прекарва свободното си време с най-близките. Но без ФИФА мисията на живота му ще изчезне.

“Мисля си, че когато вече го няма, когато не е начело на ФИФА, всички ще осъзнаят колко много направи той за футбола. Ще си казват ”той беше велик човек”. Благодарение на него светът е по-добро място”, завършва защитата на баща си Корин Блатер.

По отношение на привързаността на Сеп Блатер към работата му се изказва и Джим Бойс, настоящ вицепрезидент на ФИФА. “Той е толкова отдаден на организацията, че за него това е като брак. Апетитът му да се справя с всички проблеми не може да бъде задоволен”, твърди северноирландецът.
 
С впечатление от първо лице е и Александра Враге – световнопризнат експерт в борбата с корупцията. Тя е категорична: “Сеп Блатер е човек, който има силно усещане за безнаказаност. Той е напълно убеден, че всичко, което прави, е правилно”.

Враге влиза в независима комисия за мониторинг на управлението на ФИФА през 2011-та година, но подава оставка 2 години по-късно, тъй като препоръките й не се взимат предвид.

“На първия си обяд във ФИФА говорих с Блатер за властта, с която разполага. Той ми каза: “Трябва да разберете, че аз съм единственият човек в света, който може да пристигне във всяка страна и да бъде приет от държавния глава без никакъв протокол”. Първата ми реакция беше, че това е едно от най-арогантните твърдения, които съм чувала в живота си, но...”, спомня си Враге.

Но се оказва, че Блатер е прав – особено, когато определени страни са заинтересовани да бъдат домакин на Световно първенство по футбол. Тогава всички врати, дори и вашингтонските, са широко отворени за нисичкия швейцарец.

Той заживя с убеждението, че неговата власт е над държавната. Но въпреки това един лидер, на която и да е организацията, трябва да поеме отговорнст за случващото се по време на неговото управление.

При такива скандали и разкрития като настоящите във ФИФА, всеки изпълнителен директор, на която и да е корпорация по света, щеше отдавна да е видял обратната страна на вратата. Но не и Блатер.

Той е като водач на секта, чиито членове се самоубеждават, че всички са срещу тях – политиците, разузнавателните служби, УЕФА, медиите. И накрая именно той е Спасителят. Макар отвсякъде да прилича на алчен гробокопач на най-великата игра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
18
 
! Отговори
без стойност преди 8 години
Статията няма никаква информационна стойност и съдържа предимно слухове и пропаганда срещу ФИФА!
38
1
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 8 години
На кого = Кому, като последното е архаична форма. Няма "На кому" има "Кому даде книгата, о неразумни юроде!"
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toyi za sport bez POLITIKA!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер 51, ти си мнооого, ама мноооого невеж, но това не ти пречи да поучаваш! Единственото вярно изречение е "За кого се мисли Блатер?" А вие, господин Томов, си изяжте тапията за журналистика, защото тя очевидноо е взета без да е покрит изпитът (не изпита!) по български език!
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SnorkyЩо, на теб колко ти плащат от американскоро посолство за коментар да громиш пламенно лошия корумпиран Сеп Блатер който отказа под натиска на Вашингтон да отмени домакинсвото на Русия за световното.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КОЙ и КОГО"На КОЙ даде книгата?На кого?" също не е правилно, защото в случая е дателен падаж - КОМУ. На КОМУ даде книгата. За кого бие камбаната - винителен. Кой си ти - именителен падеж. Но и трите могат да се заменят с КОЙ и се разбира.
33
2
 
4
 
! Отговори
Snorky преди 8 години
До Анонимен 47Ако ще се почувстваш по-добре вероятно са давали. А ти ако вземаш по 2 лв. на пост значи съм те направил с 4 лв. по-богат. Лягай си вече, че утре трябва да ставаш рано за училище.
32
1
 
9
 
! Отговори
КОЙ и КОГО преди 8 години
Забелязала съм, СОФИЯНЦИ смятат, че е мнго шик да казват КОЙ вместо КОГО:За КОЙ се смята?За КОГО се смята Блатер?( допълнение)На КОЙ даде книгата?На кого?п.с: "софиянци" в общ смисъл.. може и от селата да са..Западна България
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Как ще обясниш факта, че арестуваните са се съгласили да върнат $150 милиона подкупи, които са получили?"...Обвиненията за подкупи са свързани със уговаряне на мачове и залагания - там са големите пари във футбола. Няма нищо общо с избора на Русия за домакин на световното първенство. САЩ изнудват най калташки - анулирайте домакинството на Русия и ще свалим обвиненията. А футбола изобщо не е популярен в САЩ, на никой в САЩ не му пука за ФИФА, всичко е заради Русия и Путин.
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SnorkyМислиш, че САЩ не са давали подкупи 1994г за да получат домакинството ли? Момче, ако е така наистина си много наивен!
29
2
 
2
 
! Отговори
gost преди 8 години
с перуката са на един акал като махнат единия и другия си заминава това е резултата
28
15
 
8
 
! Отговори
Snorky преди 8 години
До Анонимен 38Лесно ти е да вярваш в това защото мразиш САЩ. Как ще обясниш факта, че арестуваните са се съгласили да върнат $150 милиона подкупи, които са получили? Мислиш, че Русия не са давали подкупи за да получат домакинството ли? Момче, ако е така наистина си много наивен!
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 32В Донбас няма никакви руски войски. Това го признаха както американците така и превратаджиите от киевката хунта който избива цивилното население на Донбас.
26
7
 
7
 
! Отговори
До 32 преди 8 години
А НИКАКВИ НЕ СА!!! Точно такива са, каквито бяха за 10-15-20 хилядната руска войска в Донбас; хилядите танкове, които днеска влизат, утре излизат, после ги унищожават, а пък после те се изтеглят и т.н....Все същия цирк и все същите клоуни!!! Какво се учудваш? Но едно ме успокоява, колкото повече такива идиотщини вършат, толкова повече отварят очите на хората!
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ФИФА не беше супер корумпирана нямаше президента и повечето членове да са мултимилионери. Самият факт, че президента там е преизбиран докато сам не се откаже говори много....Нищо не си разбрал. Това което описваш е така от 50 години вече и всеки го знае. Тук става дума обаче за Русия и Путин, а не за Сеп Блатер и ФИФА.
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еий руси ''калинки''защо ми изтрихте коментара
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА всъщност, какви са разкритията ?? ...Е, ай ся! К'ви са разкритията? Щом нашите по-старши партьори от Вашингтон казват че е лош, значи Сеп Блатер в лош човек. Има ли значение какви са разкритията след като нашите по-старши партьори от Вашингтон го казват, те никога не грешат.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ФИФА не беше супер корумпирана нямаше президента и повечето членове да са мултимилионери. Самият факт, че президента там е преизбиран докато сам не се откаже говори много. И Жоао Хавеланж "управляваше" 24 години докато сам не се отказа заради съмнения за получаване на подкупи в особено големи размери. Но Блатер го надмина по алчност и липса на скрупули.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А всъщност, какви са разкритията ??
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСЕКИ КОЙТО НЕ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА НА ЦИОНИСТКИТЕ ГАДОВЕ КОИТО УПРАВЛЯВАТ ВЪВ ВАШИНГТОН Е ВЕДНАГА СТАВА 9ДИКТАТОР) ,А НАШЕНСКИТЕ ПРОДАЖНИ МЕДИИ ЗАПОЧВАТ ДА ГО ПЛЮЯТ.ТАКЪВ Е СЛУЧАЯ СЪС СЕП БЛАТЕР ,КОЙТО НЕ СЕ ПОДДАДЕ НА НАТИСКА НА САЩ И НЕ ОТМЕНИ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ В РУСИЯ,А НАПРОТИВ ОТИДЕ В МОСКВА ,КЪДЕТО ЗАЯВИ СЛЕД СРЕЩАТА СИ С ПУТИН ,ЧЕ ВЛАДИМИР ПУТИН Е ДЪРЖАВНИК ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА И ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ЧОВЕК.ЗАТОВА БЛАТЕР СТАНА ЗА СОРОСОИДНИЯ САЙТ ДНЕС .БГ(ДИКТАТОР)