Най-здравословните за имунитета храни

Хапвайте по-често сладки картофи
19 авг 2015 19:11, Михаела Лазарова
9
Най-здравословните за имунитета храни
Снимка: photl.com

Имунитетът е един от най-важните механизми в нашия организъм. Без имунна система бихме загинали много бързо в негостоприемната околна среда. Дори да живеехме в изцяло екологично чиста планета микроорганизмите, бъкащи около нас щяха да ни погубят.

За да поддържаме имунната си система здрава и добре функционираща, трябва да я захранваме добре. Кои са 10-те най-полезни за имунитета храни?

Яйца

Жълтъкът на яйцата съдържа желязо, витамин А, витамин D – много важни за добрия имунитет. Яйцата са една от най-питателните храни, изпълнени с полезни протеини, намиращи се в белтъка.

Тези протеини предпазват от инфекции и правят яйцето устойчиво, а оттам и нашият организъм.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Спанакът, сминдухът, амарантът, броколите, копърът, магданозът са все чудотворци по отношение на имунната система.

Те са изключително богати на желязо, витамини и минерали. Важен компонент в тях е фолиевата киселина или витамин В9, който е от голямо значение за имунитета и развиващия се плод при бременните жени.

Царевица

Царевицата е богата на фибри, витамин В12 и много фитопротеини. Добре е да се консумира поне 2 пъти седмично.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
неанонимен преди 8 години
до 6: а ся кажи що е то имунитет? поне семпла дефиниция? и кога е работещ, че да се поучим? явно умствено страдаш от подобрители и оцветители?
7
1
 
1
 
! Отговори
666 преди 8 години
Сладки картофи има почти през цялата зима във Лидъл. Но цената им е твърде СОЛЕНА (4-5 лв. за кг.) А вкусът им е - все едно ядеш измръзнали през зимата картофи, след което са преминали термична обработка
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И откъде да ги намеря тия сладки картофи - На Софията ли да ходя?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До специалистБаш си има пряка връзка с храненето, специалисте! Не можеш по цял ден да муаш вафли с консерванти, подобрители и оцветители, за разнообразие да се тъпчеш с ГМО-макдоналдс и после да искаш да имаш работещ имунитет! Така че си има връзка, и то доста пряка, не е като да няма...
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4 vesa:Това, че консумираш качествена храна е отлично.Ще си направиш голяма услуга ако покрай децата си прочетеш буквара и читанката за1-ви и 2-ри клас за да се научиш да пишеш.
3
1
 
2
 
! Отговори
vesa преди 8 години
I az sum na tova mnenie za kachestvenata hrana razbira se che e ot znachenie, ot kakto sum stanala maika se hranq dobre sportuvam i jiveq po kachestveno, dokato predi da se omaja i da stana maika si jiveeh kato ni6to piene de spi6 de raboti6 de na u4ili6te, hubava hrana palnocenen jivot sa kazali !
2
3
 
4
 
! Отговори
Aman преди 8 години
Стига вече с тия изтъркани формули за вечен живот... Човешкият вид еволюира (мутира) и всички ужасяващи заболявания са част от еволюцията... И екологично чисти налъми да ядете все тая...народа мре като мухи
1
4
 
9
 
! Отговори
специалист преди 8 години
имунитетът е сложен биологичен процес и няма пряка връзка с храненето. все едно за рисуването да има голям принос кислородът - ами има, без кислород се умира, а умрелият не рисува. та качественото хранене е важно за доброто здраве, а не за имунитета конкретно.