Цяла шепа сапфир – "само" за $100 млн.

Красивият камък, намерен в Шри Ланка, е 1404,49 карата
5 яну 2016 16:52,
2
Цяла шепа сапфир – "само" за $100 млн.
Снимка: Twitter

Най-големият син звезден сапфир е намерен в мина в Шри Ланка, твърдят специалисти от Института по гемология в Коломбо, съобщи Би Би Си.

Институтът е издал сертификат на скъпоценния камък с тегло от 1404,49 карата. По-голям звезден сапфир не е сертифициран от тях.

Сапфирът е оценен на най-малко 100 милиона щатски долара. Собственикът му, който предпочита да запази анонимност, се надява на търг за него да бъдат платени поне 175 милиона долара. Той не разкри за колко го е купил.

Досегашният рекорд за син звезден сапфир беше 1395 карата.

Сапфирът с рекордно тегло е намерен в гр. Ратнапура, известен като Града на скъпоценните камъни. Собственикът му го е нарекъл "Звездата на Адам", тъй като мюсюлманите вярват, че Адам е отишъл в Шри Ланка, когато е бил изгонен от Рая. Той го е купил с мисълта, "че това не е бижу, а изложбен експонат".

Шри Ланка е е най-големият износител на сапфири в света.

Скалата със сапфири е открита през 2013 г. Тя тежи 17 кг. Теглото на скъпоценните камъни в нея обаче още не е известно.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Бахур преди 8 години
До ттттттттАми как кой? Може да ти го окачим на теб на шията, каквато ти е празна главата, няма и да го усещаш! Щом смяташ,че скъпоценен камък единствено се носи ...
1
4
 
2
 
! Отговори
тттттттт преди 8 години
един удар с чук и ще се разцепи на няколко парчета.а кой ще носи 280 грама камък според вас?султанът на бруней или английската кралица