Полезни съвети преди да се преместите в чужбина

Вижте Топ 6 на препятствията по пътя ви
19 яну 2016 20:35, Теодора Драгоева
36
Полезни съвети преди да се преместите в чужбина
Снимка: Outwatch

Преместването в чужбина като цяло е възприемано за една невероятна възможност в живота, но бъдете готови да се справите с доста предизвикателства по пътя си.

Ако ви предстои такава голяма промяна, вероятно ще се чувствате много развълнувани, без значение дали ще се впуснете в нова работа, дали ще учите или тепърва ще търсите нови възможности.

Какъвто и оптимизъм да ви е обхванал, неизбежно като стъпите в новата страна, ще изпитате известна паника. Дори да получите безценната подкрепа на приятели и близки, пак първите няколко месеца на новото място ще ви се видят трудни.

А ето и кои ще са 6-те основни препятствията по пътя ви към адаптацията:

Жилището трябва да бъде ваш основен приоритет

Ако се намирате в нова страна и все още нямате дом, а спите на дивана в хола на ваши познати или живеете на хостел, то трябва бързо да решите този проблем и да си намерите по-постоянно местожителство. Вероятно ще искате да си намерите хубава квартира в близост до центъра на големия град, но това може и да не се окаже много лесно и реалистично. Тези жилища са скъпи и се намират трудно. Може и да изпитате трудности докато си намерите приличен дом в рамките на бюджета си.

Намирането на нови приятели е трудно

Ако си мислите, че най-трудното нещо при местенето в нова държава/град е намирането на работа и квартира, то - лъжете се. Няма да ви бъде много лесно да си намерите нова среда и нови познати и приятели, с които да споделяте приключенията си. Местенето в чужбина често е свързано с дълъг, самотен период. Шансовете бързо да си намерите приятели със сходни на вашите интереси са минимални, особено ако вече не сте в студентските си години. В света на възрастните приятели се създават трудно и най-вероятно ще трябва да положите усилия да се сближите с новите си колеги.

Обърнете особено внимание на взаимоотношенията си у дома

След като се установите в чужбина и започнете да създавате нови контакти и приятелства, много е възможно да се отчуждите от приятелите и близките си у дома. Дори да се свързвате с тях чрез Skype, FaceTime, Snapchat и др., пак преместването в чужбина може да ви донесе мъка и носталгия по хората от вашето минало. Поддържането на контакт с тях ще ви отнеме много усилия, но ако ги положите, винаги когато се приберете вкъщи, ще има с кого да се забавлявате, а няма да се чувствате като забравен аутсайдер.

Останалите съвети вижте тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 25 от 23Нещо не си схванал.Все ми е тая имам ли маса или нямам.Била съм и без маса и пак мога да бъда,модерна или стара все ми е тая.Искам да кажа,че зад това да имаш добро битие,се крие мнооого бачкане,точност,дисциплина,самоорганизация и учене.С 2 думи-много ТРУД.Но хленчещия само вижда придобивката ти,присвива очи,а няма представа и не желае да има, какво се крие зад това.Предлагаш му начин да помогнеш и той да има-не е съгласен.А завистта започнах да я разпознавам късно за съжаление.
26
6
 
3
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
Ти си луд! Бил съм по цял свят, 5 континента и в чужбина е хубаво само за екскурзия! Нито ни интересува твоето "тук", нито ни интересуваш ти! Не яж, не пии алкохол и лъскай ***-а в твоето тук!
25
2
 
12
 
! Отговори
ЗЗ преди 8 години
Живея навън и последното нещо за което мисля или желая е да се прибера в България. Освен добри приятели, тази държава нищо друго не ми даде. Там от деца се научава на пошлост, измамическо мислене, гледане в кесията на другия и тем подобни. Да, тук (това "тук" вас в България изобщо не ви е в работата къде е) тези неща липсват. Хората живеят малко по-затворено, и все пак по-щастливо. Децата си играят като деца, алкохол и цигари рядко се употребяват от възрастните. И голите *** и рапъри ги няма.
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основния съвет :Забрави чалгата и таикатлъците и се опитай да станеш европеец. Иначе ще си аутсайдър винаги и ще се събереш с аутсайдъри , което или ще те държи на дъното или ще те вкара в затвор .Много българи в чужбина правят основна грешка да се търсят и събират по между си което ги капсулира. Най-трудното и най-важното е да се обградиш с местни хора . Трудно и бавно е , но ще разбереш че са по-точни и по-добри приятели от всеки повреден българин. Ако спазвате начина им на поведени
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе я всички марш в леглата. Статията е непълна и не е добра. Освен това пак обърнахме на злоба, завист и безсмислени коментари. Изобщо нищо ново под слънцето в тази райска и избрана от Бога земя според бол ясновидци... "Земя градина, *** народ" Н. Хайтов
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До и от мен 29Нямаш акъл за себе си а си тръгнал да даваш съвети на другите?!Това ми изумява при провинциалистите, едно че сте неграмотни но със самомнение за уникалност. Естествено когато ви видя по света сте по-ниски от тревата но това е само подробност.
21
2
 
17
 
! Отговори
и от мен преди 8 години
Полезни съвети; 1) Вземи със събе си няколко верни приятели.Така -хем е по-лесно,хем не е самотно. 2) Не приемай нещата твърде сериозно и недей да мърмориш и критикуваш-всяко място/страна/ има плюсове и минуси 3)Намерил си си работа,жилището е уредено -не спирай дотук,продължавай да се развиваш-иначе става скучно..
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 27Обзалагам се че работиш нископлатена рабпота.Наивен/на си и си беден/а.Не ми пука какво ти е важно.Каквото имах ти го казах но ............за да го разбереш трябва акъл а на теб ти е дефицитен.
19
3
 
3
 
! Отговори
до 11ти от отидох, в преди 8 години
какво ми цитираш, какво ми говориш за Соца? аз си споделям моя опит и моя живот, и не искам бъдещето да се сравнява с миналото.все пак (за мен) България, и милите хора са над всичко.Лесно е да съдиш... но да не продължаваме в тая плоскост!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19Щото не говори местният език а излизането вече е СКЪПО.Няма среда. Не е влизал/а в къща на местен.Абе живее си в Бг ама "дистанционно".Ел Класико ***-истан.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правило 7: Ако сте с предразсъдъци към държавата в която отивате, нямате никаъв шанс. Това е същото като да се преместите в някой омразен за вас град в България.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Продължават да си седят в кочинката и да се оплакват, че става по-зле, нищо не правят за да помагат на държавата да е по-добре, но не излизат и на запад да поработят поне година за да спестят пари за да си направят ремонт у дома в панелката например, но се пукат(с коляма изненада и болка установих) когато разберат, че съм си купила супермодерна кухненска маса със столове например на смешна цена от разпродажби, за които ми е останало време набързо да отида между пътуване и работа..
15
0
 
4
 
! Отговори
12 преди 8 години
До Анонимен 15Прав си но трябва и да осмисляш ежедневието си иначе може и да ти стане скучно.А ако си балък и да имаш пари ще ги загубиш.
14
1
 
14
 
! Отговори
мая преди 8 години
До Анонимен 9 Прав си,за завистта най-много ме боля.Защото те били останали в мизерията апък аз съм се уредила.С цената на къртовски труд и учене,свръхпреумора и адаптация към нови нрави и ред.На всички тези, предлагах нееднократнои безплатно да помогна с работа, информация и каквото имат нужда, все пак сме приятели, роднини...НИКОЙ не се възползва.Като знам как на мен никой нищо на тепсия не ми поднесе си казах ето шанс за моите познати.Ще помогна на драго сърце.Но не.Продължават да си седят...
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Подържате се казваш??Като видя *** по света се обръщам на другата страна.Мога да се обзаложа че си бачкер и не говориш местният език.Такива като теб са като сирийците, *** която живее на тумби и си говори родният език.Никаква интеграция и живот на стада като ***.Мина ли границата с бълга*рак дума не разменям.
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Зиг 8Ти да не си умрял и да си в Рая?Нямало завист??Ако няма завист и злоба значи НЯМА хора!!Няма как да си успял след като си толкова глупав.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези съвети си ги заврете там дето слънце не огрява.Правилата са други!!!Говориш език, имаш кинти, имаш професионална квалификация и не си балък.Тогава всички врати са отворени, хората те харесват, търсят приятелството ти.Другият сценарий е: Не говориш език. Живееш в коптор с още 10 тъпунгера като теб. работите нискоквалифициран труд, мизеруваш, кашираш някой лев исе връщаш на село"горд" собственик на 10 годишен таралясник (предимно БМВ или аУУУди).Вариант 2 е за 99% от бълга*раците.
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До отидох, видях 9Видял си ми дедовия.Такива като теб Отива, Връщат се, И нищо не са видели.При соца такива като теб Отиваха, Връщаха се и Цъкаха с език без да са разбрали изобщо къдеса били.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От опит казвам, сега е момента като сте извън БГ, да видите що за приятели имате. Злобата и завистта веднага ще си проличи...., ти се уреди а ние тук стоим. Ще ви казват: Много се радвам за вас, но ако сте малко прозорлив ще усетите истинската нотка.....Жилището е най-големият проблем, работа има...ако тръгвате на някъде си направете труда да понаучите езика, изчетете всичко което можете за живота в тази страна, да си извадите необходимите документи от тук и да имате пари. Другото се нарежда.
8
3
 
22
 
! Отговори
отидох, видях преди 8 години
върнах се, успях! най-важното е човек да излезе и да види. лесно няма никъде, но ако стоим и само мрънкаме - полза няма. подгответе се да сте на 110% винаги, защото ако не сте по-добри от местните - шанс няма. на милостиня не може да се разчита.знайте езика на държавата, и според нивото си - имайте очаквания.ЛЕСНО НЯМА НИКЪДЕ! подгответе се за много труд, гледайте хората в очите, и знайте че България е винаги зад вас и ви чака. Да се върнете или да споделите на децата си!