Ще бъде ли открита Кехлибарената стая?

Полски историк: Тя е в бункер от Втората световна война
22 апр 2016 22:30, Александър Попов
21
Ще бъде ли открита Кехлибарената стая?
Снимка: Wikipedia

Историк смята, че сред руините от германски бункер от Втората световна война в североизточната част на Полша е възможно да се намира Кехлибарената стая - националното съкровище на Русия, което изезнало през войната, съобщи Асошиейтед прес.

Кехлибарената стая от 18-и век, създадена от кехлибарени панели със златна украса, се намирала в Екатерининския дворец близо до Санкт Петербург в Русия, преди да бъде плячкосана от нацистите през 1941 г.

"През септември м.г. изследвания с радар в гора близо до полското селище Мамерки наведоха на мисълта, че е възможно да има малко помещение в основата на бункер, който бил главна квартира на германците през войната", заяви директорът на музея в Мамерки Бартломей Плебанчик.

Бункерът се намира на около 100 км от Калининградска област в Русия. Въпросната област е била в пределите на Германия през Втората световна война и се наричала област Кьонигсберг. Именно там Кехлибарената стая е била донесена от нацистите през 1941 г.

Плебанчик увери, че е почти сигурен, че в бетонния бункер е скрито руското национално съкровище. Той информирал властите в градчето Вегоржево в Полша, които ще решат какво да се направи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Кехлибарената стая
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали неотдавна германците им я възстановиха тази Кехлибарена стая? Какво толкова я ровят? Тя и навремето пак е била подарък от немски аладетел за руски император. На руснака все някой трябва да му е длъжен и коленепреклонно благодарен!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В швейцария търсиха ли?Там е отивало заграбеното и от едните и от другите че и от третите
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не е обевявала война на ссср и е поддържала дипломатически отношения със ссср. ссср обевява война на България и я окупира.започва тотално разграбване на продоволствия ценности насилия и изнасилвания.те са толкова масови че дори георги димитров се вижда принуден да пише писмо до сталин.архивите не лъжат.единствените умрели руснаци са тези натровили се с метилов алкохол,умрели от препиване и разстреляни за изнасилвания около 80 души.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кехлибарената стая е унищожена при тоталния артилерийски обстрел на кьонигсберг,сегашен калининград от червената армия.това се знае от ръководството в русия но не се казва за да не се петняла червената армия
5
2
 
13
 
! Отговори
до10 преди 7 години
Те и немците дават милиони жертви и те ли са стратегически пълна нула? Вземи прочети малко повече за развоя на военните действия и самите битки и след това се изказвай.
4
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви 30 тона злато са взели "от нас" след Руско-турската война, като дотогава сме били в пределите на Османската държава, абе 5? Какви ги пишеш?
3
3
 
37
 
! Отговори
Агнешка преди 7 години
Тия поляци преди няколко години и затрупан влак със златни кюлчета търсиха в някакъв тунел,ама и една ръждива релса не намериха,какво остава за Кехлибарената стая.
2
2
 
22
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
И да я намерим нема да ви каем , че си траем...
1
3
 
39
 
! Отговори
Drobeca преди 7 години
Глупости това се знае от 3 години вече и властите не допускат да се рови.Другото което е че бункерът е пълен с вода, археолози я намериха одавна но не им позволяват да копаят.Вместо това пъхнаха камера и сонар имаше видео но го премахнаха от сайта на който беше качен и сайта след няколко дни беше закрит.