Кучетата имали часовник, в носа им бил

Разбирали колко време е минало чрез ароматите
10 окт 2016 14:52, Мария Захариева
9
Кучетата имали часовник, в носа им бил
Снимка: Reuters, архив

Кучетата имат скрит часовник в носа и могат да установят изтеклото време чрез обонянието си, твърди топ-специалистката по тези домашни любимци Ана Хоровиц, пише в. "Дейли мейл".

Докато хората възприемат заобикалящия ги свят предимно визуално, кучетата разчитат на невероятно развитото си обоняние. Те могат да "подушат" изминалите часове чред промяната на ароматите около тях.

Според Александра Хоровиц и нейната книга "Да бъдеш куче" всеки нов ден идва със своя мирис и това не остава незабелязано от най-добрия приятел на човека.

И хората могат да познаят само чрез обоняние коя част на деня е - например когато сутрин се разнесе аромат на прясно изпечено или сварено кафе. Но кучетата са много по-големи майстори в отчитането на изминалите часове чрез носа. Те долавят безкрайно малки изменения в уханията около тях. Информацията постепенно се натрупва и по този начин кучетата могат да направят извода колко време реално е изминало.

Авторката Ана Хоровиц е основателка на лабораторията за изучаване на когнитивните възможности на кучетата към нюйоркския "Барнард колидж", припомня изданието.

(БТА)


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1
"Те може и смартфон да имат отзад'
---
Имат. Те се само си чатват, като се душат, ами си сверяват и времето - това с часовника в носа си сверява със смартфона на другото отзад :)
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучето ми познава колата ми по раздрънканите клапани и започва да лае като паркирам пред блока. Уж ходих да регулират клапаните, но това не може да го заблуди
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сутрин рано хората се раздвижват и започват да въртят крановете, водата потича в канализацията и раздвижва вонта, която кучетата улавят с нежните си нослета. Става им ясно, че е време да будят стопанина за разходка.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кучетата имат скрит часовник в носа и могат да установят изтеклото време чрез обонянието си."
---
И хората могат - напр. в градския транспорт можеш чрез обонянието си да установиш колко време е изтекло откакто този/тази до теб се е къпал/а последно
4
0
 
13
 
! Отговори
мда преди 3 години
Когато бях малък моя пес ме чакаше на балкона и винаги познаваше кой е моя рейс :) аз поратснах - той остаря... понякога ми липсва много
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-жа Хоровиц може да се разходи из българия и ще види колко хора живеят като кучета... Книгата и ще придобие друг смисъл..
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе може и да е вярно. Моето куче всяка сутрин ме събужда около 6,30 сутринта. Не ми трябва аларма да ме буди. Лошото е че и в събота и неделя, алармата му работи.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те може и смартфон да имат отзад. Затова като се запознават се душат отзад - така си чатят.