Оскарите ни погледнаха: Първи българин грабна статуетка!

Владимир Койлазов получи отличието за разработени от него технологии
12 фев 2017 10:16,
97
Оскарите ни погледнаха: Първи българин грабна статуетка!
Кадър: Нова телевизия

Оскарите, най-големите награди за постижения в киното, най-после погледнаха и нашата страна. 38-годишният Владимир Койлазов тази нощ грабна престижната статуетка за разработените от него технологии.

Наградите се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс.

Владимир я спечели заедно със своя съдружник Петър Митев. Те имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация, съобщи "Нова телевизия".

Всички измислени градове от измислените светове по филмите се правят с подобна технология. А софтуерът, разработен от Владимир и Петър, е в основата на световете в "Игра на тронове", "Аватар",  "XМan", "Капитан Америка" и много други.

Владимир е на 38 години, от Русе.  Завършил е информатика в Софийския университет.

"Нито съм бил най-добрият в училище, нито после в състезанията по информатика.  Но все пак 15 години пот и сълзи дават резултат", коментира той.

Фирмата на Петър и Владимир с над 26 млн. лв. приходи, от тях близо 6 млн. лева са печалба

"За мен успех би било да си вдигна краката и да кажа – това е оттук нататък няма накъде повече", каза Владимир.

България е в очакване дали това ще остане единственият “Оскар“ в тазгодишните раздавания С огромни шансове за успех според наблюдателите е и още един българин - Тео Ушев за късометражния си филм по разкази на Георги Господинов "Сляпата Вайша".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздравления!Способните българи се е рализират навън.Тук простаците ги мачкат!Желая успех на всеки българин, който е талантлив и се труди! На добър път!
54
1
 
5
 
! Отговори
Evalata ! преди 7 години
До Анонимен
53
2
 
3
 
! Отговори
S преди 7 години
Ако по някаква си статистика целият свят е тръгнал да се самоубива, дали не е по-добре да се разследва дали наистина е така?! То е ясно, че не са самоубийства, нито пък са психично болни..Някои от полицията също не знаят за някои неща..
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе баце, ДЖурналята пак не прогледнаха.....
51
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Георги Боршуков взе Оскар за специални ефекти за филма Матрицата
50
7
 
11
 
! Отговори
т преди 7 години
Ако науката е религия значи не е наука ,а магия . Не мисля,че имате право да зовете човешкия гений за Бог .Това винаги е водело до много лоши неща с човешкия род.Науката си е наука ....И само толкоз .Има и лоши последствия от научните открития ,ме всичко е рози.
49
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Пичове изглежда страхотно Браво !
48
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днешната религия е науката.
47
8
 
10
 
! Отговори
до 52 преди 7 години
Именно ,но всичко е от Бога .........Това имах предвид .Не си създавай кумири и идоли .
46
3
 
29
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Лозето не ще молитва, а мотика.
45
7
 
15
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Стига с тези комплекси за малоценност .Всеки сам гради своя свят ,не ти трябва ни Фики ,ни този със Оскара. Само ако не дириш идоли ,ас вяра в Бога може да постигнеш нещо .Иначе си просто чалгаджия.
44
3
 
72
 
! Отговори
Разпространявайте! преди 7 години
Разпространявайте я тази новина бе, хора. Разпространявайте я!На младите българи им липсват идоли. Липсват им хора, които да им покажат кой е правилният път, за да излезем от тежкото положение, в което се намираме. 98% от хората не знаят, че в България се прави най-добрият софтуер за правене за филми. И докато всеки млад човек знае кой са Кондьо, Фики и Стораро, почти никой не знае кой е Владо.Нека да променим нещата. Нека идоли да са ни хора като Владо, а не някакви безмозъчни чалгаджии.
43
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Какво от товаНедей да слагаш всички под общ знаменател!Има деца които са грамотни, които се интересуват от техника, от електроника, от спорт...Идеята е точно тези деца които се интересуват да имат достъп до всички технологии, идеи и разработки.От останалите, така или иначе няма да стане нищо, ако ще и с фуния да им го наливаш през ухото.Но когато забраниш на всички да имат достъп до технологии и идеи, независимо поради какви причини, то това е тъпанарщина от най-висш вид.
42
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 43 от 39Това казвам.Ние сме изкопирали едно нещо, което вече е било в масово производство години преди да стигне до нас. 8086 е процесор произведен 78-а година. Ние почнахме тепърва да копираме IBM PC през 86-а. Без да вложим нищо инженерно в него. Просто копие 1:1.Освен това нашето производство от 1000 компютъра годишно не може да се сравнява с това в другите страни, които са бълвали по 1000 на ден.В същия момент е имало технологии в разработка за които изобщо не сме чували.
41
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко си опира до малко мисъл. Първият ми компютър беше купен от родителите ми. Казах им, че не искам да ходя на абитуриентски бал и с парите да ми купят компютър.Е, изплати се многократно. Сега и аз, и брат ми сме в ИТ сферата.
40
11
 
20
 
! Отговори
Какво от това преди 7 години
"А представяш ли си какво щеше да е, ако не бяхме задръстена страна от комунистическия блок, а имахме достъп до всички технологии които са имали в Германия, САЩ, Япония."В момента имаме достъп до всички технология от целия свят. И какво от това - децата ни са най-неграмотните от всички ученици в цяла Европа; най-затлъстелите деца са в България; като процент пушачи сред учениците България е на първо мястоКакво от това, че имаме достъп до толкова много технологии, щом не се възползваме от това
39
6
 
8
 
! Отговори
Razor преди 7 години
До fenКато чуя Chaos Group и ми изникват само негативни чувства. Виждам, че и други са имали неприятни преживявания с рекрютърките им (HR-ки не могат да се нарекат, защото това е сериозна наука, а в България не се обръща никакво внимание на това). Бях веднъж на интервю при тях и заради една надула корема простачка, която не знам как са я назначили в HR отдела, приключих с тази фирма още на 2-рата минута. Как да се радвам на успеха им като знам какви *** са?!
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам дали знаете, но първата Международна Олимпиада по Информатика е проведена в Правец през 1989-та. Така че ако не друго, Правец ще остане като първият град в света, в който се е провела Международна Олимпиада по Информатика.
37
1
 
23
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
"Но защо като дойде демокрацията тези школи бяха навсякъде закрити? Защо?"От 5-6 години насам има колкото искаш места, където можеш да отидеш и безплатно да се учиш на програмиране. Но наистина е тъпо, че в периода 1990-2010 години в училище не се предлаха никакви извънкласни занимания.Аз си спомням по наше време имаше кръжоци по фотография, по астрономия, по математика, по електротехника. А сега в училище нищо не се предлага. Дано това да се промени, че иначе - лошо.
36
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Интересен град на крайностите е Русе. От една страна ни прославят "известни интелигенти" като Бисер Петното и Венци Чикагото, от друга имаме Владо Койлазов и Веско Топалов.

Спонсорирани публикации