Без полска работа днес, почитаме Св. Константин и Елена

Да почерпят Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Елка
Обновена: 21 май 2017 07:32 | 21 май 2017 07:32, Александър Попов
8
Без полска работа днес, почитаме Св. Константин и Елена
Снимка: БПЦ

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Цариград, а градът 16 века носи името му - Константинопол. Оттогава на 14 септември църквата чества Въздвижението на честния и животворящ кръст.

Според народните вярвания на днешния ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".

Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.

Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.

На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда.

Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на Св.Св. Константин и Елена.

В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.

След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.


8
Още по темата: Св Константин и Елена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
синя свещ преди 3 години
Да са живи и здрави,да обръщат повече внимание на децата си,защото това са родоначалници,имена на родители
7
1
 
4
 
! Отговори
Az преди 3 години
Почитаме ? Отдавна българина не почита нищо свято.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разрастваща се простотия прикрита с маската на религията.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що ко ще стане? Ще бъда наказан от литературни герои ли?
4
1
 
3
 
! Отговори
дрън, дрън преди 3 години
Моментът на влизането в огъня настъпва точно в момента на залеза на Слънцето,а огънят се разпалва сутринта, а не вечерта. В огъня влиза първият, който е "прихвана" и няма нищо общо ни с възраст, ни пол, ни семеен статус женен/омъжена. А денят е винаги в първата неделя срещу понеделник на м. юни. Същият обред се извършва и през есента, но няма как да ви е известно. Пишете глупости, драги ми ***, пълни глупости.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да наруша забраната на канона. Днес имам да върша само унгарска работа.
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо общо няма нестинарството с християнството. По-скоро е сатанински ритуал с баене, гадаене, транс
1
6
 
10
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 3 години
Дааааа,само ромски работи може всеки ден!