Стиропорът, санирането и ракът: Целият блок изолиран, на Ценка – не!

Един единствен апартамент от блок в Луковит не е саниран. Защо?
30 авг 2017 14:45,
136

Снимка: Деян Герговски, Дарик

Блок "Кръгояр" е една от многофамилните сгради, допуснати за саниране по националната програма за енергийна ефективност в Луковит. Един апартамент обаче остава без изолация и дограма. Оказва се, че само от неговия собственик не са успели да вземат съгласие сградата да бъде санирана.

Надка Кирилова, която е домоуправител на единия от входовете, е била сред най-активните в кампанията по събиране на подписи. Тя обясни, че собственичката на апартамент на последния етаж отказала да подпише въпреки увещанията.

"Ценка заяви, че заради стиропора може да се разболее от рак и отказа", разказа Надка Кирилова пред "Дарик".

Това щяло да спре санирането, тъй като се искало 100% съгласие от всички съседи и дори се стигнало до конфликти. Програмата за енергийна ефективност обаче дала възможност нежеланието на съседката да не възпре ремонта на блока.

Така с попълнени документи блок "Кръгояр" влизa в програмата за саниране на 19 май 2015 г., независимо от нежеланието на леля Ценка, и още на следващия ден e одобрен. Започват строителните работи, а апартаментът й на последният етаж е заобиколен.

Така през юли блокът вече има нов облик…с изключение на един апартамент.

"Това е проблем и търсим начин да го решим", казва Любомир Ангелов, който осъществява инвеститорския контрол по проекта.

Той вече се е свързал с председателя на сдружението на блока и ще се търси вариант да склонят жената да се съгласи и нейният имот да бъде саниран.

"Така не може да се приеме този обект", казва Ангелов и посочва, че освен от естетическа гледна точка, ще има проблеми и от техническа, тъй като влагата ще се просмуква там, където няма изолация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-вероятно е да я навият да метне 10 бона през балкона, отколкото да и сложат стиропор
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно здрава ще си мре..
15
5
 
9
 
! Отговори
до Стойчо Керевиза преди 6 години
Абе ти *** ли си или си вярваш наистина? Вземи потърси помощ.
14
24
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте ония блок в Лондон който изгоря като кибритена клечка и вътре умряха стотици хора. Не дай си Боже стане пожар в някой от санираните блокове същото ще се случи като в Лондон, този китайски стериопор ще запали цялата сграда за секунди и всички ще умрат от задушаване като в капан. Аз лично не бих си подписал смъртната присъда с този стериопор.
13
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба Ценка е умна и знае, че без подписан протокол няма пари за изпълнителя. Освен санирането може да изкара и някой лев за внуците, нищо чудно да са и подшушнали, че искат нова кола...
12
4
 
46
 
! Отговори
Шушушу преди 6 години
Поне една боя да бяха ударили на фасадата на този апартамент щом не иска саниране. Така няма да изпъква толкова грозно. Но от къде акъл за тази работа
11
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е, че има стиропор на 30см от прозореца на леля Ценка и пак може да се разболее от рак въпреки несъгласието и за саниране. Решението е да се махне всичкия стиропор незабавно.
10
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги има по един не много в ред! Надявам се сега да й е добре!
9
10
 
46
 
! Отговори
111111 преди 6 години
До даНе знам кой накрая ще излезе глупав - тази жена ли или умните дето влизат в т. нар. сдружение, което пък тегли кредит, но упълномощава кмета да се разпорежда с него... И му лепят лесно горим стиропор, доплащат за затварящи механизми на прозорците, дето струват дребни левове дори на дребно... И това за по 1 милион на блок!
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това България.... Е *** ти ненормалната държава....
7
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При положение, че цялата останала сграда е санирана не виждам как с отказа си се е "спасила". И ако наистина беше такава маниачка на тема здравословен живот отдавна да се е изнесла на село, вместо да стои в мръсния град.
6
27
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на жената, имало още мислещи българи!Цялото така наречено саниране е една огромна кражба!
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ххахаха, много яко изглежда блока така. Нагледен пример за Татовата крилата фраза за строежа и боядисването :)
4
23
 
55
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
Не съм особено съгласен. Жената е собственик и като такъв има правото да реши какво да прави с жилището си. Тук не става въпрос да се носят някакви зловонни миризми от нейния апартамент или да пречи по някакъв начин на съседите. Тя казва, че НЕ желае фасадата й да е санирана, значи не желае. Аз не виждам нищо лошо в това един човек да държи на възгледите си, колкото и абсурдни да изглеждат те в очите на околните.Друг е моментът, че като гледам колко "качествено" го правят... :X
3
39
 
21
 
! Отговори
Стойчо Керевиза преди 6 години
Браво на жената, осъзнала е, че ни тровят. Първо бяха кемтрейлс, но поради релефа и теченията на територията на България, те не са достатъчно ефективни. Затова измислиха програмата за саниране, за да може отровите да са максимално близо и следователно - максимално ефективни. Всичко това се изпълнява с помощта цивилизациите от Орион и Сириус, които искат да превземат планетата ни, заради огромното наличие на вода и кислород, въпреки че е плоска, което е проблем при повечето планети.
2
32
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пр0сти хора като леля цонка нямат оправия, само естественият завършек на жизнения й път е решение! Па се пази дъртаат да не умре, щот сякаш ше е голяма загуба да се разболее и да отърве света от безмисленото си съществуване!
1
17
 
67
 
! Отговори
да преди 6 години
Нагледен пример как глупостта и простотията водят до ниско качество на живота. Да си глупав и необразован е да си като умрял - на теб не ти пука, но е трудно за хората около теб.