Здравословно хранене? А колко сол добавяте?

Подправката вдига кръвното, предупреждават учени
9
Здравословно хранене? А колко сол добавяте?
Снимка: flickr

Здравословното хранене не противодейства на ефектите от прекомерната употреба на сол, предупреждават специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Изследване с участието на учени от лондонския Импириъл колидж показва, че хората, които консумират най-големи количества сол, имат по-високо кръвно налягане, независимо от това колко здравословно се хранят.

Според авторите на изследването резултатите от него са предупредителен сигнал, че хората трябва да съблюдават стриктно колко сол приемат, както и че производителите трябва да ограничат съдържанието й в продуктите си.

Високото кръвно налягане засяга един на четирима възрастни във Великобритания и се свързва с повишен риск от редица здравословни проблеми, сред които инфаркт и инсулт.

За целите на настоящото изследване, публикувано в сп. "Hypertension", са анализирани данни за над 4000 души от Великобритания, САЩ, Япония и Китай. Учените са изследвали концентрациите на натрий и калий в проби от урина на участниците, както и приема на над 80 хранителни вещества, за които се смята, че понижават високото кръвно налягане - например витамин С, фибри, омега-3 мастни киселини.

Изследователите са открили зависимост между високото кръвно налягане и повишения прием на сол дори при хора, които си набавят големи количества калий и други понижаващи кръвното вещества. Оказало се, че хранителните продукти, съдържащи въпросните вещества, не противодействат на повишаващия кръвното налягане ефект от солта.

Препоръчителният максимален дневен лимит за прием на сол от възрастен във Великобритания е 6 г или около една чаена лъжичка.

Специалистите са установили, че средният прием на сол сред всички участници в изследването е 10,7 г. на ден. Разбивката по страни показва, че във Великобритания хората употребяват средно 8,5 г сол дневно, а в САЩ, Китай и Япония - съответно 9,6 г, 13,4 г и 11,7 г на ден. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Тровят с ЙОд преди 6 години
за да заемеме първо място в света по убити с инфаркти ,инсулти и рак освен хлортоксични канцерогенни разтвори течащи от чешмите вместо вода голяма роля играе отравянето на населението с свърх дози /едно към гьоторен / с КАлиев ЙОдид..Уж калиевия Йодит щял да ни пази от дълбоките гуши на власт подставените..Познат бе арестуват безмилостно в Скопие след анализ на доставена директно от БЪлгария прейодирана сол..съзнателно искал да отрови братския Македонски БЪлгарски народ..
4
0
 
10
 
! Отговори
Петко преди 6 години
До Анонимен 4И аз добавях морска, ама сега германски лаборатории затръбиха, че била пълна с микро-пластмаси - та се чудим?!
3
0
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Както всяко нещо и солта си е отрива в по-големи количества
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте да добавяте морска сол, не обичайната химия. Не слушайте "експерти".
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Подправката вдига кръвното, предупреждават учени"Кръвното ми е в перфектните граници- 120 на 80. Соля си обилно всичко, което върви със сол. Не се чувствам зле след подобно ядене, а аз съм от хората, които всеки ден ядат солено. Искам учените да ми обяснят това явление.