Първоаприлски от света: Фиданки за спагети, летящи пингвини и още...

Сюрпризите на медиите по света, станали през годините
Обновена: 31 мар 2018 17:11 | 31 мар 2018 17:07,
8
Първоаприлски от света: Фиданки за спагети, летящи пингвини и още...
Снимка: Pixabay

Утре е 1 април, да не забравите да "излъжете" някого! Това важи за много българи. Защото е Денят на шегата, хумора, но и на лъжата. Агенция ТАСС пък публикува едни от най-успешните шеги, които медиите са си правили през годините.

През 1957 г. телевизионното предаване "Панорама" на британския канал BBC представило история за "безпрецедентна реколта от спагети" в Швейцария.

Текстът на разказвача бил придружен с предполагаеми документални кадри от събирането на "реколтата". Успеха на измамата подпомогнало и това, че през онези години спагетите били екзотична храна за жителите на Великобритания и, по правило, се продавали в консерви.

След излъчването на репортажа, стотици зрители се обърнали към канала с въпроса откъде могат да си вземат фиданки за спагети. Тази телевизионна шега е една от най-известните в историята.

През 1962 г. по шведската телевизия, която по това време имала само един черно-бял канал, съобщили за появата на нова технология, която прави изображението цветно.

За целта било необходимо зрителите да сложат на приемника си чорап и да го гледат под определен ъгъл. Хиляди зрители последвали съвета на водещия. Цветната телевизия в Швеция се появила едва през 1970 г., също на 1-и април.

Много слушатели на радио BBC 2 позвънили на радиостанцията през 1976 г., за да споделят усещанията си за "носене в безтегловност". Няколко дни преди това астрономът Патрик Мур предупредил за "уникално астрономическо явление".

По думите му, на 1-ви април точно в 9:47 ч. преминаването на Плутон зад Юпитер по отношение на Земята щяло да намали временно земната гравитация. Мур обещал на слушателите, че ако те подскочат точно в указания час, щели да почувстват необичайно усещане как се носят.

Френският в. "Паризиен" съобщил на читателите през 1987 г. за решението на правителството - Айфеловата кула да бъде демонтирана. Според статията, плановете били прочутото съоръжение да бъде преместено в строящия се по това време близо до столицата Дисниленд, а на мястото на кулата щял да бъде създаден стадион с 35 хиляди места за Олимпийските игри през 1992 г. Новината предизвикала вълна от възмущение сред парижани.

През 2008 г. BBC повторила успеха си от 1957 г., този път с история за летящи пингвини. Според анонса, група журналисти снимали в Антарктида документален филм за животните, когато "неочаквано" успели да уловят "сензационни кадри".

В допълнение, телевизионната компания обещала да издаде "12-томна монография" и да направи голям пробив в орнитологията. Всъщност "ексклузивният материал" се оказал качествена комбинация от снимки и компютърна графика, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
бачкатор преди 6 години
Аз утре ще излъжа жената ,че са ми вдигнали заплатата от 600 на 650лв !!!Само ,че незнам дали ще се хване защото последното увеличение беше преди 3 години и то с 18 лв....
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то терезомейовците много лесно се лъжат. Не напразно в целия остров върлуват албански и черногорски банди, а ония бледите не знаят къде се намират.
6
5
 
3
 
! Отговори
Кронелия Нинова преди 6 години
-Аз никога не лъжа и никога не съм лъгала! Честит първи април,другарки и другари!
5
2
 
0
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Мнго лаици като теб все нещо са виждали, все нещо са чували ама не знаят какво е Dopamine щото от гледане на глупости не им остава време да се образоват и само цъкат със език и се възхищават а на Запад са направо зомбирани.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помня как на един първи април у нас преди около 35г. рязаха лук по телевизора пред специален микрофон и казваха, че това е ново наше изобретение за предаване на мирис по телевизията. За проверката му помолиха на определен телефон да се обадят зрителите, усетили миризма на лук. След това заваляха едни обаждания по телефона от цяла България, че са почувствали миризмата на лука.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е и к'во нямали са какво да плюскат, имали са по един канал и тия наричаха комунистите лоши г о в е д а т а. И сега пак държавите им са на умирачка ама командват другите Путин наистина трябва да пусне една бомба над Лондон за да се освестят дорде не са станали халифат.
2
7
 
7
 
! Отговори
Писна ми! преди 6 години
Стига си хвалил мръснио диктатор, бе глопак! Беше ни набутал в концентрационния си лагер и не даваше да видим как е там!!
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1957год не само спагетите бяха екзотична храна на Острова спомням си много добре кило спагети в магазина беше 10 стотинки при бай Тошо. А в Швеция имаше само 1 черно-бял канал по ТВ бай Тошо имаше 2 канала. Но идеотите искаха банани и тоалетна хартия за да убият бълхата изгориха юргана.