НАСА видя точка на Марс, май е "Опортюнити"

От повредения робот няма никаква вест от 10 юни
26 сеп 2018 21:21, Красимир Ангелов
20
НАСА видя точка на Марс, май е "Опортюнити"
Снимка: Reuters

НАСА забеляза повредения си робот "Опортюнити" на Марс, макар че все още не е получила сигнали от него.

От  робота няма вест от 10 юни, но наскоро той бе забелязан като бяла точица в средата на кратер в долина на Марс, предаде Франс прес.

Точицата се вижда на снимка, направена от космически апарат, който се намира на 267 км над марсианската повърхност.

НАСА оповести, че на 20 септември камера с висока резолюция на космическия апарат "Марс рикънисънс орбитър" заснела района, където "Опортюнити" е в хибернация от появата на голяма прашна буря през юни. Тя бе толкова голяма, че обхвана за месеци цялата Червена планета.

Без блокираните от прашната буря слънчеви лъчи, които да захранят слънчевите му панели, "Опортюнити" започна "зимен" сън през юни, отбелязва БТА. Инженери от НАСА се надяваха, че батериите ще продължат да функционират достатъчно дълго, за да разбудят робота, след като отмине бурята.

Тя обаче утихна, а НАСА все още не е възстановила контакта си с робота, който бе смятан за безсмъртен, тъй като мисията му, започнала през 2004 г., първоначално бе 90-дневна.

На 31 август НАСА си даде срок до средата на октомври, за да възстанови комуникациите с робота. След това мисията му би трябвало официално да се смята за приключена.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: МарсНАСАопортюнити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Действително преди почти половин век руснаците пращат сонда и марсоходче там. То се поврежда защото за лош късмет каца посред една от най-мощните пясъчни бури (600-800 километра в час). Аз лично се възхищавам че въобще е кацнало предвид,че го е духал вятър със скоростта на движение на пътнически самолет.Предполагам,че руснаците просто са търсили извънземен живот.Ясно е било че няма на оная прашна пустиня.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой забравен холивудски астронавт ме са ли видели там?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До лъжатЩо не се лекувате?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 Кой е тоз руски марсоход, че не мога да се сетя? И кога точно Руснаците са кацали на Марс с каквото и да е?
9
6
 
14
 
! Отговори
Пацu преди 5 години
До 9Какъв съветски марсоход, какви 40 години?:D :D :D
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е за събуждане да пратя Николета Лозанова и Нора те събуждат и възбуждат всичко колекции,ерекции голове автоголове възкресяват умрели змейове и т.н.А иначе американската идиотия предел няма вече.Какъв *** трябва да си за да загубиш първи апарат за 2 милиарда да не го намериш 2 години и да пратиш втори за 4 милиарда и да се хвалиш че той го видял.А руски дано да не пратят ще се разпадне в марсианската атмосфера а бедното руско население ще плати тая малоумщина с данъците си.
7
16
 
3
 
! Отговори
лъжат преди 5 години
Това не е вярно! Някой писал и полкова. Досега нищо не е преминавало м/у Земята и т.н.Марс физически, защото Земята е оградена от защитен щит. Всеки може сам да се убеди, като гледа през бинокъл, как треперят т.нар. планети- т.е не са истински, а само едни топки.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да пратят руския робот да помага.Опс, ошибка(грешка)! Руски апарат не е помирисвал Марс от средата на 70-те на 20-ти век.
5
3
 
4
 
! Отговори
Ми преди 5 години
Да прратят оня другия робът дето кръстиха любопитен.Той да го събуди.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Къде са точките "любапитнасти" и "вазможнасти"? Най вероятно са черни точки на лицето на пупи великий.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя обаче утихна, а НАСА все още не е възстановила контакта си с робота, който бе смятан за безсмъртен"Ще е интересно да цитирате източниците на тези твърдения за да им се посмеем. Аз лично все още не съм чувал за безсмъртна човешка технология, включваща в себе си електроника и софтуер.
2
10
 
18
 
! Отговори
21st Century преди 5 години
НАСА е като ФК Сокол (Грамада) - видяха една точка и чудо голямо :D
1
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпратих си името на Марс с другата сонда Кюриосити на 1-ви юли 2009-та (сертификационен номер N2M400214012). Представям си колко тона ла*на щяха да се изсипят тук ако не беше Опортюнити, а беше руска или китайска мисия... Не се заяждам, просто ми писна политизирането на космическите мисии и провалите им.

Спонсорирани публикации