Митовете и легендите около Свети Валентин. Какво общо има Шекспир?

Комерсиализацията на празника настъпва през XX век
11 фев 2019 16:52, Нели Христова
25
Митовете и легендите около Свети Валентин. Какво общо има Шекспир?
Снимка: Flickr

Плюшени мечета, огромни букети от червени рози, сърчица и мирис на шоколад струят от почти всеки магазин в дните преди празника на влюбените – Свети Валентин. Всеки се е втурнал да купува възможно най-сладникавия подарък или да запазва маса в най-скъпия ресторант, за да покаже на половинката си, колко много я обича.

Други, задушени от цялата захар, предпочитат да не подадат носа си навън, докато празненствата на влюбените не приключат.

Но съвременния Свети Валентин няма нищо общо с денят на любовта в древните времена. Всъщност, произходът на празника не е напълно ясен на историците, но има няколко версии за това, как е възникнал Свети Валентин и какво го е превърнало в сладникавото празненство днес.

Според една от теориите, между 13 и 15 февруари в Рим се състоял фестивалът Луперкалии. Мъжете излизали на улиците и жертвали кози и кучета, за да пречистят обществото от злото. Вярвало се, че кръвта на животните ще увеличи и плодовитостта на жените в града.

След като убиели животните, те изрязвали парче от кожата им и започвали да бягат около Палатин в посока, обратна на часовниковата стрелка. Жените пък се нареждали в редица на улицата и чакали мъжете да започнат да ги бият с кожата, като се надявали, че така ще заченат по-бързо.

Луперкалии бил агресивен, езически празник, изпълнен с много алкохол. За това през V век папа Геласий I издал заповед, с която забранявал фестивала да се състои отново.

Всъщност, папата искал да изкорени всички езически празници, които нямали нищо общо с християнството и да ги замени с такива, подхождащи на новата религия.

За това Луперкалии бил заменен с честването на Свети Валентин.

Корените на новият празник обаче нямали нищо общо с любовта. Той почитал паметта на двама младежи на име Валентин, които били убити от властите на Древен Рим през III век, защото отказали да предадат християнската си вяра.

Заменяйки единия празник с другия, Геласий I направил връзката между древните почитания на любовта, плодовитостта и брака и името Валентин. 

Според историка Хенри Асгар Кели обаче, връзката между Свети Валентин и любовта възникнала много по-късно – през Средните векове. Тогава вярванията били, че свещеник на име Валентин женел млади двойки тайно. Като част от церемонията, той режел сърца от парче пергамент и ги давал на мъжете за да им напомнят за техните брачни клетви и любовта на Бог.

Друга популярна версия била, че Валентин, който бил пратен в затвора, успял да излекува младата дъщеря на пазача си от слепотата й. В деня на своята екзекуция, чудотворецът й оставил картичка, подписана с "Твоят Валентин“.

Но истината е, че Свети Валентин се превръща в празник на любовта около XVI век и е популяризиран от самия Шекспир. Още тогава двойките започнали да си разменят подаръци.

А комерсиализацията на празника настъпва през XX век. Днес, според статистиката, американците харчат близо 20 милиарда долара за картички, подаръци или мили жестове към любимите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До удриииЕстествено, няма да пренебрегнем нашия Трифон Зарезан и ще го отбележим подобаващо. Но Св.Валентин не е джендърски. Празнуват го на първо място хетеросексуалните двойки. Дали и сбърканите се опитват да се присламчат - не знам.
20
3
 
4
 
! Отговори
удриии преди 5 години
Дефакто този св.валентин е един джендърски празник,за това в България да си празнуваме св.Трифон-Зарезан,който по тукашните земи е празник от векове!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Хареса ми Вашата реплика До 12. Бих допълнил:Ако "Анонимен 12" знаеше, че американците честват още един Ирландски празник, дошъл с преселниците, щеше друга песен да пее. Няма да му казвам как се празнува Деня на Свети Патрик, че ще вземе да му хареса. :)Ама, знае ли човек, 12-ти може и да не е чувал за Ирландско уиски... :)
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Аз пък страшно много се дразня когато такива пишман патрЕоти като вас ми дават тон в живота и казват какво мога и какво не да празнувам. Я у леву ве.
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Що не ходиш се обесиш?
16
3
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Тази публикация нарушава Конституцията на Република България защото основната религия в републиката е източното православие, а в статията се говори за католически празник.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително много се дразня, когато ни натрапват този комерсиален *** на същата дата, на която е Трифон Зарезан.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предстои Трифон Зарезан, а днесна ни спамят чужди простотии.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12И ние като сме на 1300 години каква култура имаме? Че нещо ми се губи. Голяма култура тук. Едни хора и едни кукери. Култура си еее майката брат.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Когато човек не знае за какво говори се получава коментар като твоя. Америка е населена от ЕВРОПЕЙЦИ. Хелоуин е Ирландски празник. "Пуйките" е точно американски празник и се празнува още от времето на първите заселници с Масачyзец.Разбирам, че мнооого ги мразите "хамериканците" ама хайде поне научете нещо за тях поне от обща култура.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците нямат традиции,нямат религия,нямат културата на Европа! За това са им такива и празниците! Хелоуин, Валентин,пуйки и т.н.!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В драмата си "Напразните усилия на любовта" Шекспир пише,че алкохола повишава желанието, но намалява моженето., така че изберете си един от двата празника. По този повод жените казват,че при тях алкохолът повишава желанието и моженето и Шекспир, като мъж, е казал само мъжката гледна точка за тези празници.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф като почнете да давате тон в живота на хората и кои какво може да празанува и какво не... я у леву
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият мит е, че свети валентин се празнува в България.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че свещеник на име Валентин женел млади хомосексуални двойки тайно. Един от ранните римски императори забранил хомосексуалните бракове във войската, а този Валентин нарушавал забраната.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, те това е. Прекръсти'а Свети Трифон на Свети Валентин, ама забрави'а да му турат един "Зарезан" отзаде, та народо да си пие виното 'арно, к'во си беше преди...
5
2
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Стига с този комерсиален ден. Купувай народе, купувай. Аман от тези измислени и натрапени празниции.
4
2
 
12
 
! Отговори
Пиянка преди 5 години
На 14 - ти ще се пие руйно червено вино! Казах!
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Митовете и легендите около Свети Валентин. Какво общо има Шекспир?"---И какво общо има този измислен "светия" с българската история и традиции !?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой празник американците не са превърнали в комерсиален. Има ли такъв.