Ейприл, момичето, което просто изчезна от лицето на Земята

Близо 50 г. никой не е разгадал случая с Ейприл Фаб
13 апр 2019 12:15, Нели Христова
80
Ейприл, момичето, което просто изчезна от лицето на Земята
Снимка: BBC

На 8 април 1969 година слънцето свети жарко от небето. 13-годишната Ейприл Фаб се качва на колелото и тръгва към къщата на сестра си. В чантичката си има 10 цигари, които иска да подари на нейния съпруг. Но Ейприл така и не пристига в техния дом. Нито се връща при родителите си. Половин век по-късно, никой не знае какво се е случило с момичето.

Родителите й осъзнали, че нещо не е наред, когато вечерта от дъщеря им нямало и следа. Веднага се обадили на полицията, която започнала разследване. Всъщност, това било най-голямото издирване, което Норфолк някога е виждал. Били проверени близо 400 къщи, проведени хиляди интервюта, взети са 2000 показания. И все пак – мистерията не била разгадана. Момичето просто изчезнало от лицето на Земята.

Най-малката от три сестри, Ейприл била добре позната на жителите на Норфолк. Тя била срамежлива, обичала животни, събирала марки, бродирала и обичала да гледа Top of the Pops. На стената й били закачени постери с любимите й изпълнители.

Първият сигнал в полицията пристига в 22 часа вечерта, когато никой не е виждал Ейприл цял ден. По това време колелото й е намерено от непознат моторист в поле наблизо. Това навежда властите на мисълта, че момичето вероятно е било отвлечено.

Рано сутринта на 9 април, в полицията пристигнал детектив Реджиналт Лестър, който веднага тръгнал да разследва версията за отвличане. Този случай го преследвал до края на живота му, 48-години по-късно.

Постери с лицето на Ейприл били разлепени навсякъде. Хеликоптер обикалял далечните райони извън Норфолк, 40 офицери обикаляли из града, почти всички полицейски кучета им помагали в издирването.

На втория ден от нейното изчезване и гражданите се включили в акцията. Идват и първите следи – открита е кървава кърпичка, бронирана с буквата А, забързан ван е профучал през град наблизо, група хора са видели момиче да се качва на влака до Норич. Издирването вече покрива по-голяма територия.

На третия ден родителите й се появяват по телевизията с призив, ако е избягала – да се върне. Те дори оставят лампата на верандата включена, а вратата отключена, в случай че се върне.  Постерите на стената в стаята й така и не са свалени.

Това което полицията знае е, че по пътя към къщата на сестра си, Ейприл видяла две свои приятелки, които си играели с магаре в полето наблизо. Тя спряла, погалила го и после продължила. За последно е видяна от шофьор на Land Rover в 14:06 часа. Девет минути по-късно колелото й е забелязано в далечината от работещи наблизо хора. То било изхвърлено от пътя, а от момичето нямало и следа.

Точно в тези девет минути се крие отговорът, какво се е случило с момичето. Но колкото повече време минавало, толкова повече изстивал случая.

Кървавата кърпичка се оказала на жена, която почиствала коляното на малкото си дете, шофьорът на вана имал алиби, теорията, че Ейприл се е качила на влак, се оказала лъжа.

Молитви се провеждали в местната църква всяка неделя. Богат мъж обявил награда, ако някой помогне за откриването на момичето. Но прогрес по случая нямало. И така цели 50 години.

Полицията тръгвала по много следи – известни серийни убийци, свидетелства за човек, който копаел гроб на сутринта на Великден, видения на хора, които вярвали, че са екстрасенси.

През 1998 година умира бащата на Ейприл, през 2013 г. и майка й. Те така и не успяват да я погребат. Двете й сестри продължават да получават информация за случая, ако такава се появи.

Пред църквата, която 13-годишното момиче посещава, се издига неин мемориал, заобиколен от нарциси, които разцъфват всяка година около годишнината от изчезването й. Полицаите, разследвали случая, които още са живи, смятат, че истината може да е укривана от някой от местните, но запитани дали има шанс изчезването на Ейприл да бъде разгадано сега, те единодушно отговарят: "Не знаем“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
13 годишна, която носи цигари, за да го подари на съпруга си?
8
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А някой помни ли Съвестин, на 8 години беше, от Люлин изчезна, май минаха вече 20 години оттогава. Боже, Боже... "Един приятел ми разправя как във влака в купето няколко съмнителни с дpипaви дрехи пътуват с момиченце, добре облечено, маратонки адидас и т.н., и което от видимо не е ОК в тази ситуация, звъннал на полицията ама нали ги знаем нашите пъпеши-дай им да се крият по храстите, а когато трябва да се намесят отбиват номера. И двата случая според мен са отвлечени деца -за органи или друго
7
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почвам сега да плача, вие добре ли сте, други хора няма ли изчезнали за тези 50 години?Във всяка страна годишно изчезва поне по един човек, но никой не пише за него.Взели сте една статия и сте я превели и голям проблем.Защо не пишете за Кралевите идеи за участие в световното на България и строежа на нов стадион.Тия пари от нашия джоб ще ги вземат и без да ни питат.
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно е била прегазена, а колелото е останало там. Който я е прегазил се е уплашил и я е заровил някъде. Убийство по непредпазливост.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 няма как не е от тук. И да е омъжена все ще намери начин за това време да се обади ако е жива.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възможно убиеца междувременно да е умрял.
3
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой помни ли Съвестин, на 8 години беше, от Люлин изчезна, май минаха вече 20 години оттогава. Боже, Боже...
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тхф 1Искала да ги подари на зет си.
1
23
 
11
 
! Отговори
Тхф преди 5 години
13 годишна ли е тази на снимката горе? И вече омъжена?