Първият Air Force One събира слънчеви лъчи в пустинята

Самолетът бил изоставен, след като го купува ветеран от войната
27 май 2019 19:00, Нели Христова
19
Първият Air Force One събира слънчеви лъчи в пустинята
Снимка: CCN

Може би си мислите, че първият президентски самолет Air Force One в този момент се намира в някой американски музей, а децата му се радват. Но грешите - летящата машина, която дълго време вярно е служила на властта в САЩ спокойно се препича на пясъка в пустинята в Аризона.

През декември 1953 г. самолет на име Columbine II лети над Ню Йорк. Въздушният контрол го индентифицира просто като  Air Force 8610. С президента Айзенхауер на борда, машината едва не се сблъсква с пътнически самолет във въздуха, който също носи номер 8610. Инцидентът бил избегнат на косъм, но от Федералната авиационна администрация на САЩ си взели поука.

Те решили, че всеки самолет, на който се вози сегашният или бъдещ президент на Америка, ще има специален номер. Така Columbine II се превърнал в Air Force One. Той е първият и единствен президентски самолет, притежаван лично от главата на САЩ, а не от правителството.

Той има удобни кресла и маси, а президентът Айзенхауер е прекарвал дълго време на борда му. Но когато пилотът Мел Кристлър го купува през 1970 година по време на аукцион, никой не му казва, че самолетът е част от американската история.

Десет години по-късно той получава обаждане от компания, която проучва президентските самолети. Те го питат, знае ли въобще какво притежава, но за него новината е изненада. По това време той вече бил реши да го даде за скрап.

Но като ветеран от Втората световна война, Кристлър решава, че задължително трябва да запази самолета. Въпреки че не била дадена за скрап, машината повече не можела да лети. Мъжът нямал достатъчно пари за да я поправи.

Ала през 1990 година, заедно с приятеля му Хари Оливър успяват да съберат средства и да издигнат Air Force One във въздуха. В чест на стотната годишнина от рождението на Айзенхауер те кацат в родния му град Абилене в Канзас.

От 2003 година насам самолетът повече не се е издигал в небето. Но сега, местни бизнесмени се опитват да го спасят. Срещу 15 милиона те откриват резервни части и поправят четирите двигателя. През изминалата седмица, мъжете провеждат и първия тест, който показва, че Air Force One може би ще полети отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Хора без работа...!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десетилетия не сме спали да разберем какво се е случило с точно този самолет.
14
1
 
6
 
! Отговори
znaiko преди 4 години
Ако дамата се беше постарала, щеше да намери достатъчно снимки на Локхийд Констелейшън C121 S/N 8610, наречен Колумбин II, първи притежател на позивна Еър Форс 1, вместо да плесне първата попаднала й снимка на стар витлов четиримоторник (изглежда като Локхийд Електра, но не съм сигурен).
13
0
 
6
 
! Отговори
до места го преди 4 години
Дир,Факти,Новини,Актуално,Фрог,другите са жълто-кафяво-бозави или на ББ! )))
12
11
 
9
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
В самолетостроенето американците винаги са били 50 г. преди рашките независимо дали става дума за гражданска или военна авиация.
11
0
 
6
 
! Отговори
tamada преди 4 години
Не е бил притежаван лично от президента. След като го сменят с Columbine III си остава при военните, които си го ползват до продажбата. Не ви ли идва наум, че ако беше личен на Айзенхауер, на купувача неизбежно е щяло да бъде казано, че е бил на толкова видна личност?
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолета на Путин дето го превозва прилича на дворец пред тия гробници дето гният по пустините и дори не могат да ги бракуват смислено и да ги претопят.
9
2
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Нашия пъпешоний, защо не се вози на такъв, или иска на Ту - 144-ретро батка е модерно!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никсън, ако беше останал 5 мандата, ко хубуу щешидай
7
1
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
До до 3Мани, мани........тези говедясали *** как изпържиха нашите момчета, вагнеровците......***!
6
8
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Краварите не могат да направят никой на *** освен собствените си ветерани, които ходят да умират в джунглите на Виетнам после купувaт самолети и ги носят в пустините на Аризона за да живеят като плъхове. Краварите са говедясали *** упралявани от един оранжев бабуин.
5
1
 
5
 
! Отговори
МЕСТЯ ГО преди 4 години
Моля, дайте предложения за подобен на dnes.bg сайт, но на по-високо ниво. И ако може не купен от настоящите управляващи.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Е, то докато има *** и касапите ще имат работа........
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Колкото и да се пенявиш срещу краварите ще те направят ***, няма да им е никак трудно защото ти вече си такова. А докато има *** на този свят ще има и кравари.
2
0
 
2
 
! Отговори
ЛЕТЕЦА руменчо преди 4 години
хайде да литне и да кацне в президентството на *** / както казваше другаря брежнев/
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги събира, а ги отразява с което допринася за климатичните промени и замърсява пустинята. Канада и САЩ са най-големите консуматори и производители на непотребни неща и съответно най-големите замърсители. САЩ е държава на 300 години - 70 години краварска хегемония и света се обърна на една капиталистическа клоака и то замърсена.