Годината на страшния съд – през 2050 климатът ще ни надвие

Ако не вземем мерки, десетилетия ни делят от изчезването на човечеството
5 юни 2019 21:33, Нели Христова
126
Годината на страшния съд – през 2050 климатът ще ни надвие
Снимка: Pixabay

Политическите партии продължават да спорят, докато Глобалното затопляне бързо преобръща живота на Земята, а действията на хората унищожаван планетата.

Нов доклад, изготвен от генерал в австралийската армия и подкрепен от бивши изпълнителен директор на компания за добив на изкопаеми горива, гласи, че Денят на страшният съд е само на няколко десетилетия от нас. Годината на края е обявена – 2050.

Докладът, публикуван от Breakthrough National Centre for Climate Restoration, не е научен труд, а по-скоро представя бъдещи сценарии, изготвени на базата на стари проучвания. Почти всички те водят до неизбежен крах на Земята до 2050 година, ако човечеството не предприеме светкавични и ефективни мерки.

Близо 1 милиард хора ще трябва да емигрират, поне три седмици Европа ще бъде изгаряна от фатални жеги, екосистеми ще бъдат разрушени изцяло. Това са само част от сценариите, които Крис Бари, бивш адмирал в австралийската армия, представя в доклада си.

"След ядрената война, предизвиканото от хората глобално затопляне е най-голямата заплаха за планетата. Денят на страшния съд не е неизбежен, но без драстични и светкавични реакции, шансовете са малки“, пише още в доклада. Макар и сценариите в него да са отчасти фикция, според експерта по климата Андрю Кинг, той е адекватно предупреждение.

"Глобалното затопляне е заплаха за цялото човечество. Има сериозни детайли, които трябва да отбележим“, казва Кинг пред CNN.

Той се съгласява с ужасяващите последствия, които доклада описва – емигранти, изгонени от прииждащата вода, бушуващи яростни пожари, още по-силни бури – нищо от това не може да се оспори. Но според Кинг, всичко може да бъде преодоляно с човешки усилия и съществуващата технология.

Авторите на доклада не пестят думи и предупреждения – според тях, ако не се вземат мерки, ще се стигне до заличаване на почти цялото човечество от Земята. Може да звучи драматично, но ако глобалната температура се покачи с 3 градуса до 2050 година, 55% от човечеството и 35% от населената площ ще бъдат подложени на над 20 дни летални жеги, които "надскачат прага на оцеляването“.

Амазонската джунгла ще е пред колапс, вече виждаме как Арктика се топи със светкавична скорост, кораловите ни рифове ще продължат да измират. Западна и Южна Африка, Близкият Изток и Югоизточна Азия също ще бъдат подложени на над 100 дни фатални жеги. Произвежданата храна няма да е достатъчна да изхрани очакваните 10 милиарда души, които ще живеят на Земята. Цените ще скочат, водата ще е ценност. Популацията на насекомите ще претърпи срив, неравенството ще стане още по-осезаемо.

Ала това не е новост – този сценарий вече бе включен в доклада на ООН, публикуван през март, според който, вероятността да обърнем хода на събитията намалява. Според Обединените нации, милиони ще умрат от замърсен въздух, безброй животински видове ще изчезнат, което ще засегне производството на храна, а замърсяването на водата ще доведе до смъртоносни инфекции до 2050 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
16
 
! Отговори
Вълнаро преди 4 години
Не бойте се, земята ще ни изтръска от гърба си, защото сме супер нахални ***. Не знам на какво разчитат шепата мега богати хора, които контролират производството, добива, и изобщо доенето на планетата? Къде ли ще изхарчат внуците наследените милиарди? Гроб на Нептун ли ще най-новата мания? Затриваме не Земята, а себе си.
31
7
 
3
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До хъшаХъшлак аз живея на брега на морето.Тези страхове ги говори на родата ти от тунелите.Нивото на ЧМ не се е вдигнало и със сантиметър за 30г.Вярвай на адмирал творящ стагии за климата.Що не си гледа пушкалата ами се прави на умен
30
4
 
9
 
! Отговори
преди 4 години
Преди 30 години не говореха ли същото за след 30 години ?
29
1
 
0
 
! Отговори
Това означава преди 4 години
Че облакът ще ви смели като танк 99 левел докато някаква човечност не се появи в скотовете ... И Гацо на въже ...
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абсолютни глупости
27
2
 
27
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
На мен ми се пада през 2050 година да се пенсионирам . Това означава ли че НОИ няма да изплаща пенсии през 2050 година ?
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2100 ще се качи с 8 градуса, пък вие си говорете, и отваряйте още реактори да видим как ще ги охлаждате.
25
2
 
15
 
! Отговори
панчо преди 4 години
началото на края на светът започна със началото на индустриалната революция,самоунищожителния днешен свят се изгради и потъва заради модернизацията която харесваме и скоято сме свикнали но всъщност тя ни унищожава бързочовечеството е жертва на собственния си успех какво ли ще яде *** когато вече доматите немогат да растат а овошките от които си прави ракия изсъхнат?
24
5
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
До 10 години ще започнат да се чувстват по мощните ефекти . А бг и Ес ще се превърнат в пустини .Северните държави ще са на далавера . Пустинните области ще почнат да растат .Като се вземат мерки вече ще трябва да се живее е Русия Каната и скандинавия които ще ни предложат тропически климат но с английски валежи :)))
23
1
 
4
 
! Отговори
..... преди 4 години
С какво сме заслужили ние данъкоплатците.... Не ви е срам
22
3
 
6
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
ЭСССР и ПолитБюрото в Брюксел ще спасят АфРопа, грижи нямате! Само плащайте данъци, за да имат за заплати от по 25 000 еврака на месец!!
21
1
 
6
 
! Отговори
хъша преди 4 години
До шматкаако излезеш от тунела и малкия свят в който живееш ще видиш и научиш много нови неща
20
1
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ядренните държави да си запазят ядреното оръжие щото няма да им трябва,човечеството само се самоунищожава приехме всичко за една безкрайна даденост но след 10 -15 год.днешните ни проблеми ще бъдат микроскопични в сравнение с това което предстои ноо късогледото човечество живее за деня и за какво да мисли за бъдещето на децата си?
19
6
 
2
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 12Къде го видяхте това покачване бе.Някъде бях чел че нивото се покачвало с 1см годишно.Защо не виждам такова покачване.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас 3 месеца в годината ще има лято около 40 градуса, бе вие четете ли какво сте написали преди да го пуснете тука. В северна Африка лятото е 45 до 60 градуса и живеят.Тука 3 месеца е даже късо за лято , особено при такива мутри в управлението цяла година да е лято по добре, да не ни дерат за ток и парно.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През своето съществуване човечеството е страдало от не една или две модерни теории ,които успяват да излъжат всички и които след време стават за смях ,а всички после се чудят как са вярвали на глупости .Същото е и сега.
16
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такова нещо. Апокалипсисът може да стане по всяко време, но няма да е много скоро! И със сигурност няма да в близките години. Точната дата никой не я знае. Четете библията, там описано какво трябва да стане ПРЕДИ да настъпи апокалипсисът.Чак когато тези събития се случат тогава. Тепърва има да чакаме идването на антихриса който ще управлява и цялото човечество ще му се поклони.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11,всички сме виновни,защото вредим дори като консуматори.Знаеш ли колко години се разлага пластмаса? Ти ползваш ли пластмаса? Колко години се разгражда найлон? Консуматорско общество,което мисли,че ще живее вечно или след него и потоп..
14
1
 
42
 
! Отговори
Trex преди 4 години
Учените са установили, че динозаврите са били разумни същества, занимавали се със селско стопанство, имали са своя писменост, държава и наука. При разкопки са открити записки от изявление на един тирекс пред динозавърското ООН. В своята реч той предупреждава, че тези генетични експерименти с шимпанзето няма да доведат до добро.
13
1
 
2
 
! Отговори
Rolex преди 4 години
До Анонимен $500, много бре. Тоагава ще трябва да се мине на батерии и пак ще се чудят как да продават петрола си, дори да е за жълти стотинки. Американото реши ли веднъж да накаже някого, няма прошка.