"Аполо 11" на 50 – 400 хил. души зад гърба на един човек

Мисията до Луната в цифри
21 юни 2019 19:53, Нели Христова
112
"Аполо 11" на 50 – 400 хил. души зад гърба на един човек
Снимки: Reuters

Нийл Армстронг бил един от най-успешните пилоти на НАСА. След като той се отправя към лунната повърхност на 20 юли 1969 година, успехът или неуспехът на мисията зависят само от неговите умения, опит и реакции. И докато алармите звънят, а горивото намалява, той насочва кораба към повърхността на Луната. 

Още по темата

В следващите години Армстронг никога не приписва заслугите само на себе си. Той никога не пропуска да спомене хилядите хора, които работели усърдно, за да може той да стъпи на земния спътник.

400 хил. души стояли зад гърба на един човек – астронавти, инженери, математици, медицински сестри, доктори, програмисти и много, много други. Докато „Аполо 11“ каца на Луната, на Земята една стая е пълна с хора – по 30 на смяна, стотици инженери в Хюстън следят дали мисията ще е успешна.

38 – средната възраст на астронавтите от „Аполо“.

Нийл Армстронг не бил специално избран за първия човек на Луната, просто екипът му бил следващия по ред. Ако „Аполо 11“ не успеел да стигне, то капитанът на „Аполо 12“ Пийт Конрад щеше да заеме това място в историята. И макар астронавтите да представлявали цялото човечество, всички те били родени през 30-те, преминали през военно обучение, добри в пилотирането и, естествено, били християни. Това било изискването, за да станеш астронавт по онова време. На 38 г. Армстронг бил най-младият командир на „Аполо“, 36-годишният Чарли Дюк бил най-младият човек, който се е разхождал на Луната, а най-старият – първият американски астронавт Алън Шепърд. По времето на мисията „Аполо 17“ той е на 47 години.

12 – толкова астронавти се разхождат или карат по лунната повърхност.

33-ма души участвали в мисията на „Аполо“. От тях 27 стигнали до Луната, 24 били в орбита около нея и само 12 стъпили на повърхността й.

Никой не знаел какво ще каже Армстронг, когато слезе от кораба. Той така и не споделил с никого какви ще са първите му думи. Но едва ли цял екип от писатели на речи щеше да измисли нещо по-поетично от „Една малка стъпка за човека, един голям скок за човечеството“.

Вторият мъж на луната Едуин „Бъз“ Олдрин пък описва повърхността й най-добре - "великолепна пустош". Най-ниският астронавт от мисията Пийт Конрад пък казва: "Тази крачка може да е малка за Нийл, но е огромна за мен!"

Животът на всички тези 12 мъже бил напълно променен след стъпването им на Луната. Все пак колко повече можеш да постигнеш в живота си?

8 – броят на всички мъже, които загиват по време на мисията "Аполо".

Преди първият екип от трима мъже „Аполо 7“ да поеме по своя път, 8 астронавти вече са загубили живота си. През 1964 г. тренировъчният самолет на Теодор Фрийман е ударен от птичка и катастрофира. Той е първият, който загива. Името му, както и на останалите 7 мъже, е отнесено със специални плакети на Луната от „Аполо 15“.

1 – сред всички мъже е имало една жена в контролната зала по време на излитането на "Аполо 11".

Докато Нийл Армстронг лети към Луната, всички кадри, които светът вижда на екраните си, са изпълнени с бели мъже. Единствените жени, които биват показани, са съпругите на астронавтите. Сега вече знаем, че зад кулисите на мисията Аполо е имало хияляди жени, които са работели усърдно. А една от тях – Джоан Морган, била единствената, допусната в контролната зала. През цялото време тя трябвало да се справя със солидна доза сексизъм, но накрая обидите спрели, след като всички мъже разбрали,че тя е сериозен работник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кубрик и самият Армстронг си признаха в прав текст за измамата, ама с кpaвapoфили не може да се спори.
45
10
 
5
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
Само Путин не лъже.След 18 години на власт ,обеща миналия ден повишаване на доходите. Интересно през това време какво е правил.Сигурно е повтарял,че американците не са кацали на луната.От което на всички им е станало по-леко и щастливо на душата.
44
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То соцаджиите невярвате, че чернобилл бил гръмнал, какво остава за толкова технологични новини. ХахаххахаВие просто сте повредени хора... Трябва ви помощ...
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да се принудя да ги поздравя. Не вярвам, че тази фантасмагория може да бъде дори само част от истината.
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
0 - броят долари отделен за защита на екипажа и техниката от смъртоносната радиация в поясите на Ван Алън...
41
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен,който каже:-"Страпончев,пак али ти бре"......Какъв ти е проблема,кукло?..И какво е това "Страпончев"?...Нещо от лексиката във "Факултето"?много ниско падаш,като САМО подлайваш инакомислещия!!!!!...Впрочем,за отвеян *** като теб това е и единствената "алтернатива".....с три думи:-Не си интересна!
40
1
 
8
 
! Отговори
новтрек преди 4 години
Стартрек.Много филми гледаш.Компютри са правили всички изчисления ,а не математици.Ракетата като се изстрелва корекциите се смятат за части от секундата.А на космическите кораби има нещо подобно на оптически мерник но с по голям екран.То има нещо като хоризонтална и вертикална линия.Ако трябва кораба да се насочи просто земята трябва да застане в средата.ЕТО ТОВА СА НАПРАВИЛИ НА АПОЛО13 ,А НЕ СА СМЯТАЛИ ТРАЕКТОРИИ.Много филми гледаш ,а тях ги украсяват защото хората не се интересуват от технолги
39
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората от НАСА са истинско удоволствие в научен план. Само поклон за техните физици, химици и какви ли не професионалисти. Могат само да служат за пример на нашите деца и наука. Жалка е картината да четеш, как хора постигнали само варене на ракия в тоя форум плюят труда на хиляди за тази наука. Част от която вече използват в ежедневието си. Но да просст народ слаба държава.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоСтрапончев, пак али ти бре?
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още помня, като дете как се възхищавах на спора между религията и науката. Това Коперник, Галилей. Когато пораснах и усвоих моделите на човешкото познание, днес вече смятам , че една нова религия се е борила да замени друга. Огромна част от представата ни за новата религия "наука" е филми създадени по фантазията на определени "величия", и много малка част е реално доказуема. На база висше знание все още има съмнения за това дали Птоломеевия или Галилеевия модел отразяват действителността.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е исторически факт. САЩ са изразходвали над милион долара да направят химикалка която пише в безтегловност, с налягане и пружинки за бутало на мастилото и какво ли не. А руснаците изобщо не са се занимавали с такива проблеми, астронавтите им си водели записките с моливи.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VV -образни страпони има ли, чадо шуменско?
34
4
 
2
 
! Отговори
Стартрек преди 4 години
Понеже тогава е нямало елки, математици, физици и инженери са наточили моливите и са смятали траекторията в реално време.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теслата и замръзва дръжката на -30 градуса на 0 метра височина, какви 10 000 метра височина и -50 градуса...
32
12
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
ВСИЧКИ ЗНАЕМ / така ни казваха / .че кацането на Луната от АПОЛО -11 е снимано в Холивуд !!! После разбрахме . че кацането на АПОЛО - 12....14....15....16...17 ..са снимани в Мосфилм !!! Всички знаехме / така ни казваха /. че СССР е магучий ...най...най...най...тои па взе .че ФАЛИРА !!!
31
2
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Американците са ходили на луната .Една от големите мистерии които подхранват невярващите е че на почти всички снимки от луната не се вижда нито една звезда .Това е оптичен ефект .И от китайската сонда на снимките няма звезди ,макар че на нейните снимки луната е кафеникава ,а не сива като на насените снимки :)
30
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
хилядите специалисти направиха каквото можаха,това е вярно.Вярно е също така,че те нямаха никаква възможност да преценят ДРУГИТЕ специалисти,които бяха разпръснати по цялото сша,доколко са адекватни напъните им.Имаше ЕДИН ЦЕНТЪР,който беше наясно.Всички останали просто се трудиха ЗА ТЯХНА ЧЕСТ!!!!..Но уви,нещата НЕ се получиха и за това тия "от Центъра" решиха да снимат "Трилогията" "Американец ходи по Луната"..12 пъти..защото тогава това беше въпрос на живот и смърт!!!..ГЛУПАШКО,но факт
29
9
 
14
 
! Отговори
НАТО ВЪН преди 4 години
цялата им пропагандна работа им е такава на краварите ,лъжите им вървят само при условие ,ако си иключиш мозъка.В момента в който си го включиш и си направиш собствено проучване по даден въпрос не само за луната ,ами и за 11ти семптември и за Ирак,Сирия ,Украйна и за всички техни лъжи тогава разбираш каква плоска манипулация ,даже е малко деприсиращо че деля света с хора ,които им вярват все още .Но както се казва когато си тъъъъп то най-вероятно ще е за дълго време:)
28
0
 
4
 
! Отговори
... преди 4 години
До АнонименМинус 60 градуса??? Да няма нещо грешка, щото над земята, на 10 000 метра височина е минус 50. Ако не вярваш, качи се на самолет и пътувай. Когато самолета се издигне на височина, на която лети хоризонтално вече, пилотът винаги дава информация за полета. Заслушай се какво говори и ще чуеш "В момента сме на 10 000 метра височина, движим се с еди каква си скорост, температурата навън е минус 50 градуса" И още чудни неща, за които дори и не предполагаш :)
27
1
 
2
 
! Отговори
Стенки Кубрик преди 4 години
До АнонименА ти как мислиш, колко?

Спонсорирани публикации