Картичката за рожден ден, която помири Сталин и Чърчил

Съветския лидер се оплакал от британските танкове, но после съжалил
29 юни 2019 18:26, Нели Христова
47
Картичката за рожден ден, която помири Сталин и Чърчил
Снимка: Flickr

Йосеф Сталин не бил от хората, които изпращат картички по случай рождни дни. Но за един човек направил изключение – Уинстън Чърчил.

Техният съюз бил жизненоважен за победата над Хитлер, но отношенията помежду им не винаги били розови. 

През ноември 1941 година Сталин си позволява да критикува качеството на британските танкове и оръжия, които кралството праща за да помогне на съветската армия. Премиерът стига лимитът на своето търпение.

Осъзнавайки, че този път леко е прекалил, лидерът на СССР решава да поправи грешката, която е сторил. На своя 67-ми рожден ден Чърчил получава писмо, което гласи: "До премиера Уинстън Чърчил, топлосърдечно ви поздравявам по случай рождения ви ден. От дъното на душата си ви пожелавам сила и здраве, които са толкова важни, за да надвием врага на човечеството, Хитлеризмът. Приемете моите най-добри пожелания. Сталин.“

Според историка Дейвид Рейнолдс, тази стъпка на помирение е предложена от посланика на Русия във Великобритания – Иван Майский. Но не може да се отрече, че точно това кратко пожелание за честит рожден ден е едно от най-важните в историята.

"Сталин не е известен с това, че изпраща картички за рожден ден. Още повече на империалист, заплашил, че ще удуши болшевизма в собствената му люлка. За това предполагам, че Майский е предложил тази стъпка, която е изключително хитра – Сталин нямало да признае, че е прекалил, но очевидно е променил настроението си по начин, който е бил важен за успешния финал“, обяснява историкът.

На всеки е известно, че Чърчил не бил особен почитател на комунистите. Още през 1917 година той нарича Владимир Ленин "коремен тиф", заразил Русия.

Комунистите от своя страна, също не харесват особено британския премиер. През цялата си кариера той често критикува СССР, но когато се появява нов, по-силен враг на хоризонта, Чърчил разбира, че единственият път към победата е да се обедини с болшевиките, които толкова много мрази.

На 22 юни 1941 година нацистите нахлуват в Съветския съюз, а Великобритания веднага показва своята подкрепа за руснаците. Причината била ясна: "Ако Хитлер нахлуе в ада, ще произнесе хвалебствие в чест на дявола“, казва Чърчил.

Маслиновата клонка, подадена първо от съветския лидер, проработила. Макар и да бил труден събеседник, Сталин продължил съюза си с Чърчил. Естествено, рядко държал езика си зад зъбите.

Когато премиерът пристига в Москва през 1942 година, той съобщава на Сталин, че британската армия планира да нападне войските на Хитлер в Африка, а не в Европа, съветският лидер се ядосва и обвинява съюзниците си в това, че са страхливи и не спазват обещанията си.

Три дни били нужни двамата да стигнат до консенсус. Три дни и солидно количество алкохол. Чърчил си тръгнал от Москва с главоболие, но и удолетворен – Сталин се съгласил да изчака вторият фронт да бъде отворен.

След като съветският лидер направил първата крачка, британският премиер, разбира се, върнал жеста и изпратил поздравителна картичка за рождения ден на Сталин през следващия месец. Това се превърнало в традиция, която се запазила дори и след края Втората световна война, когато Чърчил вече не бил премиер на Великобритания.

Но мирът свършва тук. Британецът изнася пламенната си реч: "От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо желязна завеса се спусна над Европа...“

Малко след това започва Студената война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Незнайко преди 4 години
Номер еденасе не сърди Чингис Хан.Много зле си.Карлуково.
29
0
 
2
 
! Отговори
bolbov преди 4 години
За своята страна,за човечеството Сталин е направил толкова,колкото всички лидери преди него и след неговата смърт взети заедно не са правили за хората.Дълбок поклон пред този Велик Човек.
28
0
 
3
 
! Отговори
пред москва преди 4 години
До 1939гСталин пише на рузверт - ние си отиваме, но след 20 години и при вас ще дойдат!
27
0
 
3
 
! Отговори
1939г преди 4 години
До Анонименкога ще видим сталин и хитлер в една снимка без фотомонтаж?
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо общо със САЩ И Англия. Ако си чел историята преди войната когато Хитлер взема властта, ще разбереш как се вдига Германия. С много конкретна политика от страна на Хитлер. Много си далеко от истината... Съченяваш си некви твои измислици,като децата
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние също нямаме време да слушаме за него. Просто военен првръпник. Нищо повече.
24
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че Англия и САЩ са финансирали Хитлер срещу СССР също е глупост - той за това ли съсипва Англия от бомбардировки, и потопява хиляди английски и американски кораби!Истината е че Хитлер е болестно амбициозен, и смята че може да победи всички!Пак ви казвам, да четете историята без да намесвате настоящите ви политически пристрастия, защото тогава времената и реалния живот са били съвсем различни от днес! Другото е безсмислено
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо въобще се пишат статии по темата?Картички за рожден ден, помирение, казал пък съжалил и др. внушения за масова публика.Лидери от такъв мащаб, определят съдбините на човечеството години напред. Там всичко е премерено в стратегически интереси, всеки жест, дума. Опитите за опростяване и сантиментален прочит, са илюзорно внушение на публиката, за да изгради представа, харесвам - не харесвам. В крайна сметка Русия оцеля, а индустриалния капитал спечели пари за десетки години напред.
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Създаде ВСВ с Хитлер и докара Русия до невиждан глад и жертви. Да си кажем истината. Избити са милиони за дезертьорство, защото не са искали тази война. След това докара и целия съюз до просешка тояга.
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ и Англия можеха да приключат с Германия за 2 седмици и нямаше да има никаква ВСВ. Вместо това финсираха Германия да унищожи Русия. Намесиха се във войната едва когато Русия сама победи Германия именно с цел да попречат на победния марш на Червената армия. Имали са план ако Русия не спре в Берлин да се обединят германци, англичани и американци и заедно да ударят Русия.
20
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия спеше и Сталин я събуди. Превътна бедна страна в идустриален гигант, световна сила и военен колос всичко това са негови заслуги. Той преведе народа през ада и му върна чувството за собствено достойнство. Днес Русия отново е силна и всеки е принуден да се съобразява с Русия
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да това в мазето ли го измисли, как Англия финансира Германия, че после да яде 2 год бомби :) все по жалки ставате.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радан Кънев трябва да бъде изключен от ЕНП.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Историята трябва да се разглежда безпристрастно, в случая - и двамата могат да бъдат определени като престъпници, като греховете на Чърчил не са никак малко: оставя да бомбардират цивилното население на Ковънтри, за да не разберат германците че им е разкрил тайните кодов; в края на войната бомбардира цивилното население на Дрезден и други градове, което е излишно и ненужно от военна гл. точка; носи отговорност и за бомбардировките над София; разпалва гражданска война в Гърция, и мн. др.
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ и Англия финансираха Германия 5 години да води война с Русия. Но Русия победи. Сметките на англосаксонците излязоха криви.
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като UK е 35 пъти по малка, защо се бие 2 години сама с Хитлер, а 35 пъти по голямата нива седи скрита зад москва да не яде бой :)Имаш ли обяснение.
14
5
 
9
 
! Отговори
ззз преди 4 години
До 11Историята показва че тези които не се учат от грешките си, ги повтарят. Вместо да се вгледа в собствената си арогантност, Германия донесе от 100 кладенци вода за да измисля причини за загубата си - Хитлер, зимата, линиите за доставка и т.н. А и както изглежда в днешно време пак гледат останалите в Европа високомерно
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЮК с територия 35 ПЪТИ по-малка от Руската да се ежи на мустка..... СМЕШНО е.
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единият герои, другия мустакат престъпник. Нямат място на една снимка.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До зззИсторията не признава наклонението Ако.А народът казва Ако баба ти беше мъжка...