За ползите от обедната дрямка

Кои са основните й предимства
21 сеп 2019 13:45, Илияна Николова
4
За ползите от обедната дрямка
Снимка: istock

За хора, които нямат проблеми със съня се оказва, че редовните дремки също могат да имат положително въздействие върху здравето. Според специалиста по проблеми със съня Крис Уинтър, който е автор и на книгата "The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken and How to Fix It", ако спите пълноценно през нощта, то и обедните дремки ще ви се отразят добре. За хората, които страдат от проблеми със съня, имат хронично безсъние, дремките през деня не са добър вариант, тъй като могат да направят заспиването вечерта още по-трудно.

Според д-р Уинтър, ако имате възможност, дрямка от порядъка на 20 до 25 минути може да ви се отрази чудесно. Не бива да е по-дълга от 30 минути, тъй като се навлиза в етап на състоянието „сънна инерция“.
 
Ако е възможно, когато лягате да дремнете, е добре да го правите по едно и също време, за да може мозъкът ви да свикне кога да очаква заспиването и събуждането.
 
Важно е да се отбележи, че дрямката не означава, че трябва да спите. Понякога е достатъчно просто да се отделите в тъмна стая, да изключите устройствата, да се събуете, да полежите в удобна позиция със затворени очи. Ако се отпуснете и успеете да заспите, чудесно. Ако не успеете, пак е възможност да релаксирате приятно и да се заредите с нови сили.
 
Д-р Уинтър очертава и 4 здравословни ползи от обедната дрямка пред сайта livestrong. Ето кои са те.
 
1. Предпазва сърцето ви. Лека почивка през деня се отразява добре на сърцето ви. Според изследване между 3600 души, тези, които са отбелязали, че дремват 1-2 пъти в седмицата са по-малко изложени на риск от сърдечен удар в сравнение с хората, които не спят през деня за кратко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Държавен служител преди 4 години
Много помага, ако се чудите какво да правите до края на работния ден.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами аз? Като имам проблеми със съня, обаче снощи спах, и сега следобяд спах цели три часа? Случвало ми се е да спя цели 24 часа. Това проблем ли е?
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредна безмислена статия, като да напишеш за ползата от следобедното изхождане