Как би изглеждал преди 93 години Мавзолеят на Ленин в Москва?

През 1925 година е проведен конкурс за създаването на зданието
4 ное 2019 17:15,
20

Снимка: Reuters, мавзолеят на Щусев

Мавзолеят на лидера на комунистическата революция в Русия до ден днешен е една от основните туристически дестинации в Москва. В съвременното руско общество започнаха разговори за премахването на мумията на Владимир Ленин и погребването на тялото му, но за момента дебатът поражда сериозни спорове, които надали ще решат бъдещето му.
Още по темата

Първият мавзолей на комунистическия вожд е бил построен през 1924 година от дърво, което е било временно решение. Лидерите на новосъздадения СССР решили, че техният кумир трябва да лежи в подобаващо на ранга и заслугите му сдание. Така година по-късно е било дадено началото на конкурс, който да подбере най-добрата идея за бъдещия мавзолей, пред когото след време ще започнат да се редят граждани от всички краища на огромната страна. Колко от тях истински са желали да направят това поклонение, оставяме този въпрос да буди спорове сред историците, пише "Интересно о Москве".  

През април 1926 година конкурсът е завършен с цели 117 предложения за построяването на новия мавзолей. Не малка част от тях изглеждат изключително смело за епохата си, други елегантно се вписват със стените на крепостта Кремъл. В конкурса са взели участие изтъкнати архитекти като Алексей Щусев, Лев Руденв, Федор Шехтел, но и хора, които нямат никакво архитектурно образование. Все пак за „годни“ били избрани 25 проекта, а победител станал Алексей Щусев. Вижда се как работата на архитекта е успяла да впише зданието към цялостния комплекс на Червения площад и Кремъл. Неговият проект до ден днешен съхранява останките на Ленин.

Прилагаме галерия, която показва какви идеи са имали хората от онази епоха. Сред интересните проекти са мавзоелей – пирамида, небостъргач, римско сдание, кораб с нещо като коледна елха, пещера като замък и какво ли още не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
0
 
! Отговори
да сменят мунията преди 4 години
да а заменят с тази на Путин, отдавна му е време, а и му се полага както твърдят руссофилските пудделчета у нас.И да бият камбаните на православните църкви докато му обрядват мумията, всички синодални попчета са ДС или КГБ агенти и да отдават чет на КГБ-ейчето от Кремъл, и тех да нврат в мавзолея та да не мърсят та Русия да събира пари от туристи, олигарсите искат нови яхти.
17
2
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Ne znzm zosto go turnavte Mauzolejot na Georgi Dimitrov....
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
народонаселение от обикновени о.ли.гоф.ренивсеки ден му пълнят главата с материали за русиятана едните им плащат да ги пускат и да ги коментиратна гл.упаци.те им оставят да ги консумират
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сдание със С!Четете бе, хора! Неграмтността показва, че сте фокусирани към удоволствията, вместо към труда.
14
1
 
5
 
! Отговори
Моше Шекелголдщайн преди 4 години
Монголоидните москали са най-добрите гои. Още не са разкарали сифилистичната еврейска мумия, а и се кланят.
13
2
 
4
 
! Отговори
140 г руско иго преди 4 години
Немците още се извиняват и носят вината за зродеянията и холокоста на Хитлер. Кога евреите ще се извинят за милионите убити по заповед на евреите Ленин, Троцки....
12
6
 
9
 
! Отговори
Комунист преди 4 години
Стар съм вече, но бих си дал българското гражданство за американско. Поне внуците ми да живеят в нормална държава. Писна ми от *** в тая държава.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой не му дреме за мумията на един сифилистик
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9.. По скоро место за " мавзолея" на Борисов трябва да намерите.Че както си го " избирате"!-:)
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-интересен ще е мавзолей на Путин! Мона Лиза,Айфеловата кула и Ниагарския водопад няма да съберат общо толкова желаещи за посещение..
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евгени Бакърджиев беше.Помним го.Голям зор видяха когато го събаряха.Както всичко строено през " лошият комунизъм"!-:) Е здраво и кораво строителство.А сега за " магистралите" на Борисов " гордостта" му да не говорим!!!-:) Факт!
7
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в България щаха да идват туристи в мавзолея на Димитров но един посинял комунист го събори.
6
3
 
17
 
! Отговори
Доктор Уотсън преди 4 години
Преди 93 години мумията е била с 93 години по-млада.
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво ме интересува беее!!!???Още ли се занимавате с мумии?!!!!Марш в Северна Корея!!!!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз четох до "сдание" и край... Сложете един текстов редактор най после, чесе обарквъме!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монголски Сулус !Просто си личи монголския генезис на Московията.
2
6
 
9
 
! Отговори
do zeus преди 4 години
И Сфинкс с неговия лик.
1
8
 
28
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Баце като ритне камбаната ще му правим ли и на него мавзолей? Най-много ще му ходи пирамида, по-голям фараон от него не се е раждал по нашите земи :)