Сестрите Оверстееген, които съблазнявали нацисти и ги убивали

За тях било въпрос на чест, но и източник на болка
22 дек 2019 19:21, Нели Христова
65
Сестрите Оверстееген, които съблазнявали нацисти и ги убивали
Снимки: Flickr

По време на втората световна война Трус Оверстееген крие евреи, дисиденти и хомосексуалисти в убежища из Харлем, близо до Амстердам. Когато е едва на 16, пред очите й се разиграва ужасна гледка – бебе е пребито до смърт от нацистки войник. За това Трус и сестра й, Фреди, посвещават живота си на това, да убият възможно най-много нацисти.

"Той хвана детето и започна да го удря в стената. Бащата и сестра му бяха принудени да гледат. Те бяха в истерия“, разказва Трус в нова книга, цитирана от New York Post.

Младото момиче не се поколебало – то взело пушката си и стреляло по войника. Така и не изпитала вина, защото била доволна, че е "отстранила тумора в обществото“.

Трус, Фреди и тяхната приятелка от колежа по право Хани, имали основна роля в съпротивата

Методът на трите момичета бил следния – те си набелязвали нацисти в барове, отивали при тях и ги съблазнявали, а след това излизали с тях на "разходка в гората“. Там, под прикритието на нощта, ги ликвидирали.

Автор на книгата е активистката за човешки права Софи Полдерманс. Тя обяснява, че трите момичета никога не са се определяли като герои.

"Те били напълно отдадени и вярвали, че нямат друг избор, освен да се присъединят към съпротивата. Никога не съжаляват за това, което са направили по време на войната“, казва Полдерманс.

Мъжете често подценявали жените в съпротивата

Според нацистите, всички, готови да им опонират, били мъже. Но това се оказала фатална грешка. Сред тях, сестрите Оверстееген карали спокойно колело в Харлем и набелязвали следващите си жертви. След това търсели подходящи места, където да ги екзекутират.

Фреди се присъединява към съпротивата когато е на 14 години и често е бъркана за ученичка. Първо била куриер, който доставял информация, после и тя започнала да съблазнява нацисти. Редом до сестра си и 20-годишната Хани, с червено червило, преструвайки се, че е пияна, тя примамвала мъжете в гората.

Червенокосата Хани, студентката по право, научила немски за ролята си и предпочитала да завързва разговори със своите жертви. След като те я последвали в гората, тя или някой придружител, застрелвали войника.

"Те са били убийци, но са се опитали да останат и хора. Стреляли по жертвите си в гръб, за да не разберат, че ще умрат“, обяснява Полдерманс. Сестрите така и не разкриват колко души точно са убили. Трус признава, че не е била родена за тази роля. След като стреляла по някого, тя или започвала да плаче, или припадала.

Сестрите Оверстееген оцелели след войната

Трус станала художник и се вдъхновила да напише своята автобиография, която разказвала за преживяванията им по време на войната. Тя умира през 2016 година. 

Пред Vice Фреди признава, че се е справила с травмата от войната, като се оженила и имала деца. Тя умира миналата година. Преди това признава, че за нея, да са част от съпротивата било въпрос на чест, но и носело много болка.

"Стрелях сама по тези хора. Гледах ги как падат. Какво си мислете, че минаваше през главата ни, като ги гледахме на земята? Просто искахме да им помогнат да се изправят“, спомня си тя.

Хани обаче не оцелява

Тя е заловена от нацистите едва няколко седмици преди края на войната и екзекутирана. В нейна чест, сестрите създават фондация през 1996 година. Червенокосото момиче се превръща в икона на съпротивата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
6
 
! Отговори
даа преди 4 години
Така се прави бизнес-човешка трагедия,включващо деца или бебета и задължително "най-онеправданият" народ на света. Приказки на Шехерезада...
45
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдателен преди 4 години
Само на мен ли ми се струва че тая от снимката прилича на Соломон Паси?
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Коментарите както винаги пълна трагедия"Не е верно, твоят е комичен.
43
3
 
1
 
! Отговори
Чичо Долфи преди 4 години
Когато гнусни еврейки като тази убиват хора, това е съпротива, кауза и еди-каква си още полезна дейност, но когато тях ги понасапунисат малко в кунц камерите настъпва вой до небесата и това било геноцид. Затова навсякъде по света мразят евреите и ги гонят.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oценка на действията на сестрите могат да дават само техните съвременници, всички други приказват празни приказки. Какво биха направили днешните ***, ако пред очите им умъртвят бебе.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това му се вика тероризъм по всички възможни критерии за тероризма.Не са различни от арабските деца взривяващи американски войници в Близкия изток .
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросните сестри е трябвало да бъдат хвърлени голи в яма с озверели гладни *** заедно с тези, за чиято кауза са работили. Аз уважавам своята нация и своята раса. Познавам враговете ни и се боря срещу тях. Със сигурно не е лесно да се бориш, но е трагично да не се!
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво им е хубавото на тези сестри, които са предатели на собствената си раса? Това ли ще е примера за децата ни - предатели на себе си. Да, аз знам, че евреите се радват толкова много като избиваме себе си, направо мед им капе от душата. Но, май е време да спрем да живеем за да радваме генетично програмирани *** и да опазваме себе си с всички възможно средства. Ама не било толерантно, ама било расистко! Тези термини вече нищо не значат. Може да си ги заврете отзад!
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите както винаги пълна трагедия
37
1
 
9
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Поредната абсолютно измислена, арогантна лъжа, сервирана за истина.
36
5
 
2
 
! Отговори
shrek преди 4 години
Още тогава са защитавали Истамбулската конфекция за джендърите ! Всичкото зло на този свят винаги е идвало от ***!
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де хубаво.Всички ще станат чернокожи хомосексуалисти.Нали тва е големият зор?Да има повече хомосексуалисти, и черно кафяви.Фашисти или нацисти но по тяхно време белият човек е бил издигнат в култ.Нормален хетеросексуален със семейство.А сега?Черно,кафево *** и обратни.Като се замисля така всъщност разбирам че глобалното затопляне е нещо хубаво.Много дефектни микроби се навъдиха очевидно човечеството е приключило с нормалното си развитие.Като динозаврите.
34
0
 
1
 
! Отговори
чекист преди 4 години
Не е! Кектра и има паметник и се чества всяка годишнина. Децата не учат този ден
33
4
 
7
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Измишльотините на хазарите нямат край, като едно време у нас активните борци, лъжа след лъжа за да изкрънкат пари от някой фонд. Може и да са саботирали Вермахта, като ги заразят със сифилис примерно... :-))) Иначе описаното може да бъде само постъпка на ненормален ***, това е криминално престъпление и заслужава разстрел!
32
4
 
8
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Състрадателност е висше човешко качество, но и слабост която зиониста използва за да контролира масите. Малкото невинно бебе щеше да порастне с дълга юдейска брада, дълбока банкова сметка и щеше да експлоатира и използва децата на тези сестри като животни. За това ние ги водехме под душовете, беше по хуманно от начина по който те ни мъчеха, бавно и методично. Един ден ще се отворите на много неща ;)
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ни занимавате с нещо подобно станало преди 70г, защо?
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е имало постоянно разквартировани немски войници в България. Единствено са минавали транзит и някаква малка част ранени са идвали на лечение и са били невъоръжени.
29
2
 
11
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"За мен тази история е нереална и измислена."Авторката е истинска Шехерезада.
28
0
 
9
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"те си набелязвали нацисти в барове""Сред тях, сестрите Оверстееген карали спокойно колело в Харлем и набелязвали следващите си жертви.""предпочитала да завързва разговори със своите жертви.""Те са били убийци, но са се опитали да останат и хора. Стреляли по жертвите си в гръб, за да не разберат, че ще умрат"когато е на 14 години и често е бъркана за ученичка... и тя започнала да съблазнява нацисти.. с червено червило, преструвайки се, че е пияна"
27
6
 
11
 
! Отговори
Тук преди 4 години
Повечето коментари са направени от хора, които не познават историята. У нас до 09.09.1944г. е имало немски войници. До скоро в къщи имаше една порцеланова чашка от 1939 г. След като България не е била съюзник на Германия, защо България е осъдена да плаща репарации на Гърция и Югослания до 1968-1969г. Били сме 100% съюзник на Хитлер, на думите на Борис III, винаги с Германия и никога срещу Русия. Това му коства и живота през 1943. Така, че ако не е бил СССР, много от пишещите нямаше да ги има!