Кои туристически градове да не посещаваме през 2020 г.?

Всички те се борят с последствията от свръхтуризма
17 яну 2020 20:38, Нели Христова
11
Кои туристически градове да не посещаваме през 2020 г.?
Снимка: БГНЕС

В началото на годината сигурно сте прочели десетки статии, които са ви препоръчвали за кое красиво място да си купите самолетен билет през 2020 година. Ала ако не харесвате големите тълпи от туристи и претъпканите с хора забележителности, където трябва да чакате дълго, преди да си направите селфи, ето които 7 места да пропуснете тази година.

Брюж, Белгия

Всеки, който е гледал филма „В Брюж“ или е посетил града, знае колко пленителен и красив е той със своите канали и средновековна архитектура. Но красотата понякога е опасна – именно заради нея през последните години в Брюж се струпват тълпи от туристи, а властите вече трудно се справят с тях.

През 2019 година кметът на града, Дърк дьо Фау, обяви, че предстои да предприеме мерки за ограничаването на туристите в Брюж, за да не се превърне той в „Диснилед“. Това включваше намаляване на броя на круизни кораби, които могат едновременно да акостират на пристанището от пет на два. Той сложи и край на рекламите, които предлагаха еднодневна екскурзия в града. Също така ще бъдат помолени да пристигат през дните от седмицата, а не уикендите, за да се избегне пренаселването.

Исландия

От 2015 година насам в Исландия има скок с 80% на туристите, посетили страната – от 1,3 милиона на 2,32 милиона. Стигна се дори до затварянето на Исландският каньон Fjaðrárgljúfur заради прекалено многото хора, които искаха да го посетят. Някои обвиниха за това певеца Джъстин Бийбър. Каньонът не бил популярна дестинация преди видеото за песента I’ll Show You през 2015 г. да бъде заснето там.

Посетителите на Fjaðrárgljúfur са се удвоили от 2017 до 2018 година – от 150 хил. на 282 хил., а тази известност се оказва неблагоприятна за красивия природен феномен.

Рим, Италия

Всеки иска да види Рим поне веднъж в живота си. А щом очите му са се спрели веднъж на него, той иска да посещава италианската столица отново и отново. Но от дълги години един от най-красивите градове в света се огъва под тежестта на своята популярност.

Огромните тълпи, които заливат града, доведоха до нови мерки, които властите предприеха. Вече не можеш да се разхождаш полугол в столицата, да хапваш мазна храна на знакови места, да закачаш любови катинари по мостовете. Дори дърпането на куфари или отдихът върху Испанските стълби е вече извън позволеното.

Комодо, Индонезия

Домът на Комодския варан, Комодо, трябваше да бъде затворен за посетители през цялата 2020 година, тъй като популацията на най-големият гущер в света силно намаля.

Властите обаче решиха друго – островът ще остане отворен за туристи, но те ще трябва да заплатят висока входна такса.

До сега цената бе 10 долара, но от тази година тя скача на 1000 долара за целогодишна карта. Това със сигурност ще ограничи броят на посетителите. Също така само определен брой хора ще могат да стъпят на острова едновременно.

Киото, Япония

Преди Киото бе „най-дзен“ мястото в Япония. Но тази слава бързо падна в жертва на популярността му сред туристите. Собствениците на известните ресторанти izakaya бяха принудени да отказват достъп на групи туристи, лъжейки, че всичко е резервирано, за да спасят бизнеса си. Бе наложена и глоба за всеки, който се опита да преследва гейша по улиците на града.

Собствениците на бизнеси всъщност стигнаха много далеч – те организираха обществена група, която настоява за мерки, които да „запазят пейзажа“. Подобно на Рим, те искат да се забранят разходките на полуголи хора, туристи, които пристигат само за няколко часа и продължителните фотосесии.

Амстердам, Нидерландия

От тази година холандското правителство спира да рекламира Амстердам като туристически град, тъй като се напълни с хора – докато 1 милион души живеят там, 17 пъти повече туристи са посетили столицата на Нидерландия. Всички те, разбира се, посещават само най-големите забележителности в града.

За да се прекрати тази практика нидерландците са измислили иновативен и забавен начин да опознаеш Амстердам, ако все пак много искаш да го посетиш - „Да се ожениш за амстердамец за ден“ е кампания, която иска да приобщи туристите към местните жители.

И все пак, за късмет на туристите, Ротердам е едва на 30 минути с влак и е също толкова красив и не толкова претъпкан.

Венеция, Италия

Градът, който има най-голям проблем с туристите е именно малката Венеция. Тя винаги е била на постерите, които предупреждават за проблемите от свръхтуризма, а през 2019 година голяма част от заглавията в медиите бяха именно за нея.

Но има и начини да посетите Венеция без да сте от онези туристи, които й вредят, като избягвате круизните кораби, посетите катедралата свети Марко веднъж и отседнете на някой от близките острови, вместо в самата Венеция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кои български градове да не се посещават и защо!
9
1
 
8
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
да ви имам проблемите, другарко
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болни ли сте е... Амстердам е скандален
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без пари сме заникъде.
6
1
 
15
 
! Отговори
Пътешественик преди 4 години
Пишете от гледна точка на многото туристи, но има и един друг аспект..Например не ходете в Марсилия, нищо че има евтини полети до там, центърът е пълен с африканци и трябва да внимавате да не настъпите човешки *** докато се разхождате, същата работа е и в Париж
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахахахахахааааа
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1А ти що реши , че тази статия е писана за "матриала" ? Статията е за Баце и обкръжение !А иначе - то гоям наплив български туристи ,особено за Киото ,Япония - няма места по хотелите вече !
3
3
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Столипиново, Патладжания...
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Свети, и Марко, се пишат с главни букви, бре!
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерси за съвета. Няма да ги посетя. И без друго не ми стигат парите, сега си имам по-прилично оправдание.