Историята на космонавта Сергей Крикалев – 312 дни на "Мир", а светът се разпада

Той е последният гражданин на СССР
1 юни 2020 14:17, Нели Христова
58
Историята на космонавта Сергей Крикалев – 312 дни на "Мир", а светът се разпада
Снимка: БГНЕС

Три десетилетия след историческият полет на Гагарин в космоса, двама мъже се приготвят отново да излетят от космодрума "Байконур" - комплекса, от който към звездите тръгват първият сателит, първото животно и първият човек.

През пролетта на 1991 година Сергей Крикалев и Анатолий Арцебарский са готови да станат част от историята, но преди това те трябва да спазят традиция, наложена от Гагарин още през 1961 г. Мъжете маршруват до дясната гума на автобуса, който ги отвежда до "Байконур", разкопчават костюмите си и започват да уринират. След това се насочват към площадката.

По това време да пътуваш в космоса вече се е превърнало в рутина. Американските астронавти вече са участвали в дузина мисии, съветските учени строят още по-сложни космически станции, а мисията на Крикалев и Арцебарский трябва да е кулминацията на усилията им. Но нещата не протичат точно по план. В следващите месеци, в които двамата мъже кръжат в земната орбита, събитията на Земята изместват фокуса от тях.

След като излита от "Байконур", Крикалев не вдишва земен въздух в продължение на 312 дни. Време, което се оказва достатъчно СССР да се разпадне на 15 различни страни, президентите да се сменят, родният му Ленинград да смени името си на Санкт Петербург. Когато успява да се върне на Земята, Крикалев се оказва последният гражданин на СССР.

18 май 1991 година - СССР все още е могъщ

За разлика от Гагарин, Крикалев няма за цел да се превърне в герой. Повечето хора не знаят името му. Той е скромен, не обича да говори за политика и не търси светлините на прожекторите. Но в своите късни 20 години, той е впечатляващ пилот и част от националния отбор по пилотаж на Съветския съюз. Когато през 1985 година Русия губи контакт с космическа станция "Салют 7", Крикалев е този, който планира смелата спасителна мисия в орбита. Именно тя му носи възможността самият той да полети в космоса. През 1988 г. той вече е изпълнил първият си полет - мисия до космическата станция "Мир".

На 18 май 1991 година е вторият полет на Крикалев. Когато корабът му стига "Мир" системата за насочване се разваля. Всички на Земята знаят, че тази мисия може да приключи със смърт. Но астронавтът се справя добре под напрежение - под негово ръководство корабът му се скачва с "Мир" и двамата с Арцебарский се присъединяват към екипа, който вече е там.

"Мир" има репутацията на претъпкано, шумно и миришещо място. Тя е сравнително малка, а много мъже са затворени в нея. Но това не интересува Крикалев.

"Той винаги е казвал, че станцията е като дом за него", казва Хелън Шърман, първата британка в космоса, пред Disocver. Астронавтът обичал безтегловността, научил се да отива от единия край на кораба до другия, летейки като птица. В свободното си време, докато другите четяли за да убиват часовете, той просто се взирал през прозореца.

Но толкова високо в небето, Крикалев няма как да знае какво се случва на Земята под него. До лятото президентът Михаил Горбачов е изгубил железният си захват над много от страните в съюза и те искат независимост. Една от тях е Казахстан - домът на "Байконур". За да успокоят страстите, от Москва предлагат на Казахстан да пратят техен космонавт на "Мир" вместо по-опитният руснак, който трябвало да смени Крикалев. В резултат на това Сергей трябвало да остане в космоса "до следващо нареждане". Първоначалната мисия трябвало да е пет месеца, но сега тя щяла да се проточи "колкото трябва", въпреки рисковете за здравето на мъжете на борда на "Мир".

"Ще бъда ли достатъчно силен, за да издържа? В началото имах своите съмнения", казва Крикалев пред медиите.

19 август 1991 година - танковете излизат на Червения площад

Информацията, която успява да стигне до "Мир" е оскъдна. Докато Крикалев е в космоса, танкове излизат на Червения площад. В ход е държавен преврат, а Горбачов е във ваканция по това време. Лидерите на комунистическата партия искат да си върнат властта. Появява се съобщението, че Горбачов се е отказал от поста си по здравословни причини, но много граждани излизат по улиците, за да протестират срещу преврата.

"За нас това бе неочаквано. Не знаехме какво се случва, но когато го коментирахме, се опитвахме да си обясним как това ще засегне космическата програма", спомня си Крикалев по-късно. Горбачов си връща властта, но съдбата на СССР вече е ясна. През следващите седмици и месеци различните държави в съюза започват да обявяват своята независимост.

2 октомври 1991 година - Русия обеднява

Докато Крикалев е на "Мир", екип от още трима астронавти се присъединява към тях, но никой не е достатъчно опитен, за да го замени. Един по един, включително и Арцебарский, се връщат обратно на Земята. Крикалев обаче остава. А колкото повече време минава, толкова по-оскъдни стават финансите на Русия.

Тя продава места в космическите си кораби на западняците, за да пътуват и те до космическата станция. Появява се дори дискусията "Мир" да бъде продадена, което кара екипажът й да се чуди, какво ще се случи с тях. Изходът е лесен - капсулата, която Крикалев използва, за да се качи на "Мир" още е там. Той и новият му спътник - Александър Волков могат да я използват, за да се върнат на Земята. Ала това би означавало, че идва краят на "Мир". За това двамата визмат тежкото решение - остават.

25 декември 1991 година - краят на Студената война

На коледа Студената война приключва. Но руснаците страдат. Най-добрите им учени, които работят по космическите програми, не могат да хранят семействата си. Иран, Индия и Северна Корея искат да си присвоят таланта им. Америка пък се надява да ги върне обратно на работа, за да затвърди крехката демокрация в страната. Така бившите врагове започват да изготвят сделка, която да вкара парите на американците в космическата програма на Русия.

Крикалев е готов да жертва собственото си здраве и своя живот за същата кауза.

За да спести пари на правителството, той решава да остане на "Мир", докато не се появи човек, който да може да го замести.

"Казват ми, че ще е тежко за мен, че ще се отрази на здравето ми. Но най-силният ми аргумент бе икономиката. Аз им позволявам да спестят малко ресурси. Страната е в затруднение, шансът да спестиш пари трябва е топ приоритет", казва астронавтът.

25 март 1992 година - последният съветски гражданин се връща на Земята

След три месеца най-накрая се намира човек, който може да замени Крикалев. На 25 март 1992 година той се връща обратно на Земята. Приземява се във вече независимата република Казахстан. Той е обиколил Земята 5000 пъти и е видял също толкова изгреви и изалези. През цялата си кариера той има 803 дни прекарани в орбита. Никой друг не постига подобен резултат до 2015 година.

Когато е изваден от капсулата, Крикалев е бял като брашно, Четирима мъже му помагат. Подават му топъл бульон, одеало, в което да се сгуши. Вече е настъпила зима, а снегът затруднява ходенето му. Ала след всичко това, той се връща на работа почти веднага. След като договорът между Русия и САЩ е подписан, той пътува до Америка, за да започне подготовката си и да се превърне в първият руски гражданин, който лети с НАСА.

През 1998 година е създадена Международната космическа станция. А Крикалев се връща обратно у дома - в космоса. 


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Явор преди 1 месец
До Доктор: *** си ти, докторе!
50
27
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 1 месец
Много показателно е как съветските космонавти са вървели до дясната гума на автобуса за отвеждане до ракетата, а не в автобуса и как са разкопчавали костщмите си и уринирали ходейки !!! Велик подвиг на съветските космонавти !!! Вероятно това е ставало след третото шише с водка ! Иначе как да се съгласиш доброзорно да се пъхнеш в един варел и да те стрелят в нищото !
49
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просия е гола вода и кал по гърба.
Всичките им преимущества са само митове.

САЩ летяха с руските варели Союз, само защото им се струваше евтино.

Когато видяха, че руските бо клуци правят от това политика, за няколко години решиха проблема.

Просия ще си остане само с лигавите приказки за батутите, на кръглия идьот Рогозин.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ защо не са могли да привлекат умове за собствени станции?
-----
САЩ също са имали собствена станция.
47
4
 
22
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
Човекът си е спестил доста неприятни сцени на земята.Бил е готов на саможертва за страната си. Това е похвално. Статията е написана доста добре, може би с единствената забележка, че американците са представени като майка Тереза, която да спонсорира бедните руски учени. Истината е, че и те са се облизвали за доста неща, но не им се е получило(донякъде). И заради това и космонафтиката в последните години е в застой. След Хъбъл - нищо съществено. Всички се величаят, но на луната не могат да стъпят.
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В каква интелектуална и нравствена нищета трябва да си затънал, за да напишеш, че Гагарин е искал да става герой?! Кой, ако не Сергей Корольов, главният конструктор на първия изкуствен спътник на Земята и на първия пилотиран космически кораб, е казвал, че ако космонавт се качва на кораба с мисълта, че "отива на подвиг", то той не е готов за полет? Кой, ако не Корольов, е имал решаващата дума при подбора на първите съветски космонавти, според тяхната подготвеност за предстоящите им полети?
45
8
 
6
 
! Отговори
КПСС КГБ ТПКА преди 1 месец
Кравари, но не фалираха държавата си, а болшевиките затриха СССР-то,защото са много ,,умни".
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин до 20

А българите какви са тогава?
43
18
 
7
 
! Отговори
Българин до 20 преди 1 месец
Шерпите са носачите в Хималаите, а руснаците в Космоса!
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбрахме от текста, че на СССР парите са били проблем, но хората са били свръхквалифицирани. В същото това време богатите САЩ защо не са могли да привлекат умове за собствени станции?
Сегашна Русия има проблеми с космическите си програми. Казахстан реши да ги изнудва за космодрума. Те строят нов, така и не е довършен. Проблемно е. Далеч е от екватора. Пари никога няма да има достатъчно, особено когато светът се е озъбил.
41
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха краварите 10 години висят пред рашките за да благоволят да ги закарат на орбита. Аре откриха вече и ракетите и ще фъркат засега еднопосочно. Чакаме благополучно връщане на краварите. Те и индийците с гаражни инструменти фъркат нагоре, ама надолу само майсторите могат. Аре до щастливото приземяване тогава да квичите ура.
40
4
 
10
 
! Отговори
на снимката преди 1 месец
"Живият труп" - пиеса от Л.Толстой
39
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До И

С други думи, рушитата пак са бързали да направят само демонстрация. Като с водоноските в Италия.

:)))))))))))))))))
38
9
 
23
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Абе смотаня..ц.и, преди да пишете и плювате по руснаците, вземете малко се ограмотете. Пише се КрикалЕв, произнася се КрикалЬОв, също и мушмулът, писал за Серьогин...
37
3
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 1 месец
браво
отдаден на мисията си човек а не някакъв кекъв хленчещ егоист
дали обаче лидерите на партията любима им пука за саможертвата на единици като този професионалист
жалко за руската нация която ако не беше попаднала в ръцете на сталин и на комунисти сега би била една много по велика нация
в космоса няма значение политиката на земята там важат други преуритети
36
4
 
16
 
! Отговори
И преди 1 месец
До
"Е този поне е летял наистина, не като Гагарин".

На Гагарин задача му беше да бъди пръв човек който летя в космоса изобщо, а не да го обикаля, а и корабите не са били предназначени за това.
Обаче с малък си мозък ти това няма да можеш да проумееш).
35
2
 
44
 
! Отговори
A преди 1 месец
Какви са тези тъпи коментари от тъпи хора тука?) Тук пише за един извън всяко съмнение забележителен човек който заслужава не само одобрение а и всички думи в превъзходна степен.
Засега няма друг като него в света ,поне в тази област за която се говори.
А тука както винаги - спорове и помия от хора които са нищо и никои).
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не разбрах от мисирчия ви буламач...напишете нещо за бикинистата и коупието и...
33
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ха ха

Само дето, освен, че им взеха бизнеса, американците няма да останат на ниво МКС в следващите 50 години като рушитата. Нищо те, те Роскосмос са си добре, нали така? :))))
32
5
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Използвали ги за евтини руски мулета, а пък сега мулетата щели да бъдат спейс... С м ях:-)