Световна среща на българските медии ще събере 27 журналисти от 17 държави

Те ще дебатират върху 4 теми
14 окт 2021 22:30, Нели Христова
6

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание ще започне на 17 октомври в Рилския манастир, а темата ще бъде "Медии и истина".

"Медии и истина" ще събере 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии по света. Почти всички ще дойдат на живо в Рилския манастир в навечерието на празника на "Св. Иван Рилски" на 19 октомври. Миналата година заради Ковид-19 срещата беше пропусната, инициаторът ѝ Максим Минчев си отиде от Ковид. Той имаше планове срещата да бъде в Киев", каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че тези срещи са се случвали на много разкошни места по света.

"Ковид-19 трябва да ни напомни, че е хубаво да търсим духовния разкош. Рилският манастир е разкошно място за душата. Темата на срещата тази година ще бъде "Медии и истина", модерната тема за фейк новините, за дезинформацията. Но все пак в основата стои истината, разбирана като Господ", допълни Вълчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И сподели, че ще дебатират върху 4 теми.

"Първата е за вярата и доверието за медиите. Втората голяма тема е за надеждата в медиите. Това ще бъде темата за Ковид-19 - как медиите вече година и половина отразяваме този световен въпрос, къде сме между фактите. И дали медиите само плашат и създават страх, или имаме и отговорност да даваме надежда. Третата тема е лъжата в медиите. Там ще говорим за това, което ни е познато - за лъжливите новини. Как да противодействаме на лъжата. И последната тема е най-актуална - изборът в медиите. Това не е избор само как да се държим през предизборни кампании и спрямо политиците, а и как да се държим, когато трябва да избереш между рекламата и информацията", посочи Кирил Вълчев.

Националният превозвач Bulgaria air ще превози част от журналистите за срещата.

"Петима от журналистите ще бъдат онлайн, 22-ма ще дойдат на живо. Това е повече от половината от медиите, които в БТА успяваме да идентифицираме. Ние сме преброили 50. Истината е, че те намаляват все повече, струва си да се мисли дали българската държава не трябва да намери форма да подпомага медии, които поддържат българския език по света и които са посредник на българските общности", коментира той.

Генералният директор на БТА подчерта, че ние не сме информирани всекидневно за това какво се случва с българите по света.

"Най-добър посредник са българските медии и българските училища. Затова и гост ще бъде министърът на образованието и науката доц. Николай Денков, както и министърът на външните работи. За откриването поканихме негово величество Цар Симеон II", добави Кирил Вълчев.


6
Още от За да се разбираме
6 начина да привлечете късмета в дома с помощта на фъншуй
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно на как ще си говорят журналисти с мисирки.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един и същи вестник с различни заглавия и различни дефицити по български!
4
1
 
5
 
! Отговори
Телевизор преди 1 седмица
За указания от западните господари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
дали ще присъстват джорналисти от днеса?
2
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Придворни слуги - нито един от тях няма топ'ки като словенския премиер нарекъл холандския психопат и евродепутат "марионетка на Сорос".Позор са тези "журналисти".
1
0
 
8
 
! Отговори
Пардон, темата е преди 1 седмица
Медии или истина