Лунната нова година настъпи: Какво ни очаква в годината на Водния тигър?

Над прасетата свети щастлива звезда
1 фев 2022 19:00, Нели Христова
20
Лунната нова година настъпи: Какво ни очаква в годината на Водния тигър?
Снимка: БГНЕС

Избършете праха от розовото си яке с тигрови принт - време е да отпразнувате Лунната Нова година.

Сбогувайки се с Вола, влизаме в годината на Тигъра на 1 февруари 2022 г.

Въпреки че пандемията продължава да засенчва случая, като обществените тържества отново са намалени или отменени в много градове, милиони семейства по света все още ще празнуват у дома.

Ето кратко ръководство за най-често срещаните традиции и суеверия около Лунната Нова година, както и прозрения от някои от най-утвърдените геоманти в Хонконг за това, какво може да ни предстои в годината на Тигъра.

Лунна Нова година 101

Празненствата за Лунната Нова година често могат да продължат до 15 дни, като през този период се извършват различни задачи и дейности. (В Китай се нарича още Пролетния фестивал.)

Въпреки че разпространението на Омикрон е повлияло на начина, по който хората празнуват тази година, не се отчайвайте и си спомнете неофициалния съвет № 1 от книгата с правила за Лунната Нова година: Фокусирайте се върху положителното и използвайте само благоприятен език.

Как традиционно се празнува Лунната Нова година? Всичко започва около седмица преди новата година.

На 26-ия ден от последния лунен месец (28 януари тази година) се правят празнични сладки и пудинги. Думата за торти и пудинги е "гао" на мандарин или "го" на кантонски, което звучи същото като думата за "висок", което означава, че се смята, че яденето им води до подобрения и растеж през следващата година.

След това се прави голямо почистване по домовете на 28-ия ден, който тази година се падна на 30 януари. Целта тук е да освободите дома си от лош късмет, натрупан през изминалата година.

Голяма семейна вечеря обикновено се провежда в навечерието на Лунната Нова година, която се падна на 31 януари тази година. Менюто е внимателно подбрано, за да включва ястия, свързани с късмета, включително риба (китайската дума за нея звучи като думата за "излишък"), пудинги (символизира напредък) и храни, които изглеждат като златни блокчета (като кнедли).

Въпреки че много западни нации наричат ​​празника на Лунната Нова година/Пролетния празник - Китайска Нова година, имайте предвид, че той се празнува не само в китайските общности, но и в други азиатски страни, включително Виетнам и Южна Корея.

Държавите, които спазват Лунната Нова година, често предлагат три до седем дни официални празници, но празненствата не завършват до 15-ия ден от първия лунен месец, известен също като Фестивал на фенерите.

Очаква се хората да посетят роднини и приятели в първите дни на новата година - с изключение на третия ден от месеца. Ден трети от Лунната Нова година (който се пада на 3 февруари тази година) се нарича "чи коу" или червена уста. Смята се, че е по-вероятно да се случат спорове на този ден, така че хората ще посещават храмове и ще избягват социални взаимодействия.

Има много други правила и суеверия, свързани с Лунната Нова година. Например, не мийте и не подстригвайте косата си на първия ден от новата година. Защо? Китайският йероглиф за коса е първият знак в думата за просперитет. Следователно измиването или отрязването му се разглежда като измиване на вашето богатство.

Също така се избягва купуването на обувки за целия лунен месец, тъй като терминът за обувки (haai) звучи като загуба и въздишане на кантонски. Носи се обаче червено. Свързва се с късмет и просперитет.

По време на 15-дневния фестивал домакините обикновено приготвят кутии за бонбони и закуски за своите гости. Очаква се семейните двойки да раздават червени пакети, пълни с пари, на деца и неомъжени възрастни, за да им пожелаят късмет.

За седмия ден (7 февруари) се казва, че е денят, в който китайската богиня-майка Нува създава човечеството и по този начин се нарича ренри (рожден ден на хората). Различните общности в Азия ще сервират различни ястия за на този ден. Например хората в Малайзия се наслаждават на йесанг или "хвърляне на просперитет" от сурова риба и настъргани зеленчуци, докато кантонците ще ядат сладки оризови топки.

Акцентът идва в последния ден (15 февруари). В древното китайско общество това е единственият ден, когато младите момичета могат да излязат да се любуват на фенерите и да се срещат с момчета. По този начин той също е наречен китайски Свети Валентин.

В наши дни градовете по света все още провеждат огромни изложби на фенери и панаири в последния ден на фестивала.

Небесни стъбла и земни клони

12-годишният китайски зодиакален календарен цикъл е представен от 12 различни животни - китайските зодиакални знаци - но това е само началото.

Последователите вярват, че за всеки от китайските зодиакални знаци късметът ще зависи до голяма степен от позициите на Тай Суи - звездите точно срещу Юпитер.

Ако вашият зодиакален знак се сблъсква с Тай Суи - известен още като Великия херцог на Юпитер - през определена година, експертите казват, че може да се справяте с известни трудности.

Една година не се категоризира само по зодиакално животно. Има и сложен шестдесетгодишен цикъл, съставен от 10 небесни стъбла и 12 земни клона. Всяка година небесно стъбло (един от петте елемента, които попадат или в категорията ин или ян) се съчетава със земен клон (едно от 12-те животни от китайския зодиак).

Така че 1 февруари бележи началото на годината "Рен Ин", 39-ият елемент от китайския шестгодишен цикъл. Тигърът - "Ин" - е сдвоен с небесното стъбло "Рен" - вода. Така че се нарича годината на водния тигър.

Още ли сте объркани? CNN моли някои от най-утвърдените консултанти по геомантия в Хонконг да ни помогнат да обяснят какво означава всичко това.

"Водният тигър е името на годината, но не се лъжете – дървесината и огнените елементи са много по-изявени от водата тази година", обяснява консултантът по геомантия в Хонконг Со Ман-фунг Питър пред CNN Travel. "Как ви влияе годината зависи от това какви елементи имате нужда според рождената ви карта."

60-годишен календар често се използва за изчисляване на това как рожденият знак на всеки човек ще бъде засегнат през определена година. В китайската геомантия диаграмата рожденият ден се състои от широк набор от елементи, които взаимодействат с небесните и земните стъбла на годината. Така че за мнозина календарът играе важна роля при вземането на огромни житейски решения за предстоящата година, като например дали да се оженят или да започнат бизнес.

Тъй като тези диаграми за рожден ден са съставени от широк спектър от елементи като деня и часа на тяхното раждане, те могат да взаимодействат с годината малко по-различно. Но "има някои общи насоки, които бихме могли да следваме", казва Со.

"Повечето хора, родени през есента и зимата (от 8 август до 6 март), обикновено се нуждаят от повече дърва и огън. Те ще видят подобрение в състоянието си от 2022 г. (Тези дати важат и за тези в Южното полукълбо, въпреки че сезоните са различни.)

"Огънят също означава сблъсъци като автомобилни катастрофи. Така че, ако се сблъскате с  Тай Суй. тази година, бихте искали да сте особено внимателни, когато шофирате“, казва Со.

Тиери Чоу, друг известен консултант по геомантия в Хонконг, е съгласен, че пътните произшествия са проблем, като се има предвид преобладаващите елементи от тази година. Но тя смята, че водата все още ще играе жизнена роля през 2022 г.

"Така че можем да очакваме големи движения на всичко, свързано с водата, което за съжаление може да означава повече свързани с водата бедствия или големи океански движения", обяснява тя пред CNN. "По-положително е, че годината на водния тигър също представлява сила в сектора на изкуствата, технологиите и дизайна, което означава, че тези области ще процъфтяват."

Кои животни ще имат добра година?

Различните майстори на геомантиката могат да тълкуват данните по различен начин, но има общ консенсус за това какво означава годината за всяко зодиакално животно въз основа на позициите на звездите, особено Тай Суй.
Както бе отбелязано по-горе - ако вашият зодиакален знак се сблъсква с Тай Суй през определена година, може да се окажете, че се справяте с проблеми.

Хората, родени в годината на Тигъра, ще бъдат изправени пред своя "Бен Минг Ниан" - собствената си зодиакална година - през 2022 г. Последователите вярват, че това означава, че ще има повече смущения и нестабилности през следващата година.

"Финансовият ви късмет не е много лош тази година, но може да бъдете засенчени от негативни емоции. Така че е по-добре да се съсредоточите върху работата си и да увеличите богатството си тази година. Ако сте зимно бебе, можете да опитате да напреднете в работната си сфера", казва Со за това, което предстои за световните тигри. "Бъдете много внимателни, когато шофирате, особено през първия лунен месец."

Няколко други зодиакални знака също ще се сблъскат с Тай Суи по различни начини, включително маймуните. Подобно на тигрите, те могат да се справят с предизвикателства във взаимоотношенията и неочаквани промени.

"Ако сте родени през пролетта или лятото, може да искате да преосмислите предприемането на смели кариерни ходове тази година", казва Со. "Но ако сте необвързани, сблъсъкът може да ви донесе малко късмет в любовта."

Хората, родени в годината на Змията, също ще бъдат в конфликт с Тай Суи тази година, което може да доведе до увеличаване на клюките и досадите.

"Измежду всички знаци, мисля, че Змиите трябва да бъдат най-внимателни тази година. "Ин Тай Суй" обикновено се превежда като трудни проблеми, включващи правни документи – проблеми, които може да не се отстранят лесно. Ако наистина трябва да подпишете някакъв документ тази година, ще трябва да сте изключително задълбочени", казва Со

Междувременно Прасетата са само в леко противоречиво положение с Тай Суи. Може да се карат с приятели, но Со смята, че щастлива звезда ще донесе на Свинете някои полезни благодетели.

"Тази година над прасетата свети щастлива звезда. Ние я наричаме "лук хап" (единството на шестте посоки – всичко е подравнено с Вселената по хармоничен начин), така че всъщност това е доста добра година за тях.“

Сблъсъкът с Тай Суй не е толкова страшен, колкото звучи. Последователите вярват, че има начини да подобрите късмета си.

"Традиционно хората винаги смятат, че промяната или нестабилността са лоши, но всъщност могат да бъдат нещо добро и шанс да растете много. Не става въпрос да се борите с промяната, а да я прегърнете", казва Чоу. "Насърчавам хората да посещават щастливи събития. Има една поговорка... ако имате едно щастливо събитие, то ще противодейства и балансира негативната енергия на три събития."

Тя казва, че сключването на брак, посещение на партита или нещо, което може да ви донесе радост, ще намали удара.

От друга страна, хората, родени в годината на Коня, ще си съвпадат с Тай Суи, "което означава, че ще се радват на страхотни взаимоотношения, въпреки че се сблъскват с някои клюки. Може да се радват на подобрение във властта, статуса и богатството", казва Со.

Що се отнася до останалите животни, Со обяснява, че козите и воловете ще се радват на много по-голям късмет в романтиката и работата тази година в сравнение с 2021 г.

Хората, родени в годината на Заека, могат да видят как романтичните връзки лесно идват и си отиват.

Ако сте родени в годината на Кучето, това може да бъде положителна година за два типа хора: тези с произведения, свързани с чужди земи, и тези, които са художници, казва Со.

И накрая, Петлите може да се срещнат с хора, които ще им помогнат през 2022 г., докато Плъхове и Дракони нямат значими щастливи или нещастни звезди, които светят над тях и ще имат относително спокойна година.

Както казват хората в Хонг Конг, sun nien fai lok!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
а ВЕ КИТАЙ ГРЕЙ КАТ преди 2 години
СЛЪНЦЕ,ГЛЕДАХ НОЩЕС ШОУТО им,А В "ДЕМОКРАТИЧНА" и "ПРЕУСПЯЛА" БЪЛГАРИЯ,БЛАГОДАРЕНИЕ на Е(SS)S ,ГАСЯТ НОЩЕМ УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ щОТ СМЕ НЯМАЛИ ПАРИ!!!КВО СТАНА С ТЕЗ ЧУВАЛИ ДЕТ СА ГИ ПЪЛНИЛИ ОНИЯ от хемус с ПАРИ!!!Борислав ХЕМУСА ЖИВ ЛИ е,ДОБРЕ ЛИ е,НИЩО ВЕЧЕ НЕ СЕ ЧУВА!!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Беден IT 3000 лв кеш преди 2 години
Дайте идея какво мога да си купя? Парите са ми в повече. Не знам за какво да ги харча.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вамсинираните ни очакват времена на просперитет и забавление, както досега, а неваксинираният бачкатор няма да може да си плати тока.
14
1
 
6
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 2 години
Дори и да не сте китайци и да не живеете на луната, това е още един повод да се напиете.
13
0
 
0
 
! Отговори
Живко от Враца преди 2 години
До Буден на макс ... ами мене ... ами мене ? Аз не съм ли човек. И аз съм Живко .... като не съм от Варна , да мра ли ? Аз също искам да живея добре .... да ти пратя ли банковата ми сметка където да внасяш пари ? Виждам че си желаещ.
12
0
 
6
 
! Отговори
ВИК преди 2 години
Какво ни очаква в годината на Водния тигър? .... Как какво ? - Поскъпване на водата , разбира се . Не може всичко да поскъпва а простолюдието да пие ефтина вода ? Неестествено е . Ние също имаме разходи. За офиси ... за нови джипове на шефовете... за аксесоари за секретарките ни / предимно златни и с "камъче" /... за банкети... за командировки... Така че гответе се . Миналата година беше Годината на Златния Вирус .... и всички фарма компании направиха милиарди. А сега е годината на Скъпата Вода.
11
0
 
4
 
! Отговори
Човек с чувства преди 2 години
Скоро хората които са поробили България всъщност ще станат доста известни с всичкото си - имена и всичко останало !
10
1
 
2
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 2 години
Защо някои хора смятат , че аз нямам официална социална среда от хора ?
9
1
 
2
 
! Отговори
Човек с чувства преди 2 години
Човек който всъщност живее зле , това не означава че трябва да живее зле цял живот!
8
2
 
0
 
! Отговори
Дар от БОГ преди 2 години
Истината е че трябва оправия в позитивен смисъл !
7
0
 
1
 
! Отговори
До коментар 5 преди 2 години
Заради мен някои хора са решили да няма реална оправия !Те искат аз да не видя хубаво в живота!Те са расисти, лоши хора и алчни лисици!
6
1
 
0
 
! Отговори
Буден на макс преди 2 години
Истинска и огромна оправия с Живко от Варна кога ще има ?Той не е ли човек?Не е ли необходимо да заживее добре и да се реализира в живота?Защо го мразите?
5
1
 
6
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Нас ни чака още 32 години мизерия, нищо друго. Дано поне тия след нас да живеят по-добре, ама нещо като гледам как върви света към тотална деградация и мизерия... Ама айде да гледаме по-позитивно... ЧНГ !!! Хахаха
4
0
 
2
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Китай са ромовете на азия. Освен болести,мизерия друго няма.
3
0
 
0
 
! Отговори
Екатерина Велика ФЕН преди 2 години
Оправия трябва да има за всеки!Старческите домове трябва да бъдат затворени, за всеки човек трябва да има живот!Всякъде варианти на робство трябва да бъдат забравени!
2
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ой Тигре тигре имаш ли пари :)))
1
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Хора които искат други хора да мислят за болен, те нарочно така правят, защото не искат да съм в политиката !