Менопаузата увеличава риска от инсулт и деменция

Предизвиква промени в бялото вещество на мозъка
9
Менопаузата увеличава риска от инсулт и деменция
Снимка: Pixabay

Менопаузата предизвиква промени в бялото вещество на мозъка, които увеличават риска от инсулт и деменция, съобщава списание „Нюролъджи“, като цитира ново изследване.

Откритието е направено от Центъра за изследване на невродегенеративните заболявания в Германия. Учените анализират резултатите от ядрено-магнитен резонанс на мозъка на над 3 500 мъже и жени, чиято средна възраст е 54 години.

При 59 процента от жените менопаузата вече е настъпила.

Изследователите се интересуват от броя на огнищата на хиперинтензивност на бялото вещество - характерни малки промени, видими при изследване с ядрено-магнитен резонанс.

Броят на огнищата на хиперинтензивност се увеличава с напредване на възрастта, както и при високо кръвно налягане. Общоприето е, че колкото повече такива огнища се откриват в бялото вещество на мозъка, толкова по-висок е рискът от инсулт, съдова деменция и болестта на Алцхаймер.

Проучването потвърждава и предишни предположения, че при жените в менопауза и постменопауза има значително повече огнища на хиперинтензивност на бялото вещество, отколкото при дамите, които все още не са навлезли в този период.

Хормонозаместителна терапия нямат защитен ефект върху мозъка - приемането на тези лекарства не влияе на количеството на патологичните промени в бялото вещество, добавят учените.

Независимо дали е настъпила менопаузата или не, жените с високо кръвно налягане, които не приемат медикаменти за поддържането му под контрол, имат много повече огнища на хиперинтензивност на бялото вещество на мозъка, отколкото мъжете.

Получените резултати още веднъж показват, че при оценката на състоянието на пациента и разработването на методи за лечение, е необходимо да се вземат предвид неговия пол и възраст, подчертават изследователите.

Необходими са по-нататъшни проучвания и изследване на физиологичните промени свързани с менопаузата, които могат да дадат информация за причинно-следствените механизми, включени в прогресията на заболяването на малките мозъчни съдове, добавят още учените./БТА/


9
Още по темата: менопаузадеменция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Над 70-те съм... преди 1 месец
...и ще ви кажа две поговорки: Не ме е яд, че не мога, а ме е яд, че ми се иска. И второ, стара риба и стара жена няма. Начи, думата ми е за секса. След мено паузата не се изоставяйте в тая област, с жена ми си правехме удоволствие много след това, можете да получите съвети от много места как да я правите тая работа и в по-напреднала възраст.
5
0
 
9
 
! Отговори
firsthand преди 1 месец
От възрастта е, не е от менопаузата. При мен беше много ранна, но промени започнах да усещам чак 15 години по-късно, на 55. Организмът си знае работата, забавя нещата и в крайна сметка, комуто каквото е драснато. Гледайте да се радвате, защото стресът износва, а субективното усещане за щастие стимулира всички жизнени процеси.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приемането на медикаменти няма да върне младостта, а ще ви направи зависими от фармафията, както наркоманите зависят от дрогата. Препоръчвам лека храна и спокойствие.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1 - Може и така да е, но откто след треировка приемам магнезии, омега 3 и ям по-малко захар и тестен изделия, определено се чувствам много по-добре.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали не е просто, че жените, коти не са навлезли в менупаузата, реално са по-здрави от другите, които вече са навлезли в нея? В смисъл - вижте Том Крус на 60 години, вижте Чочо Попйорднов, лека му пръст, който си отиде на 48 годишна възраст. Някои хора, къде заради генетична предразположесот, къде заради неправилни избори в живота си, стареят много по-бързо. Аз лично си мисля, че жените ненавлезли в менопаузата, са по-здрави като цяло и че менопаузата и влошения мозък, са признаци на възртастта.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата статия е пропаганда и реклама да се тъпчете с повече лекарства!