За какво да използвате оцета в дома?

За почистване на кафемашината
31 юли 2022 22:40, Михаела Лазарова
7
За какво да използвате оцета в дома?
Снимка: Istock

Белият винен оцет и ябълковият оцет са едни от най-използваните продукти с широко приложение в домакинството. Въпреки че са създадени за овкусяване на храната, те са много полезни в почистването, прането и дезинфекцирането. Оцетът може да бъде най-добрият ви приятел, когато имате нужда от ефективен продукт, дар от природата, който може да конкурира препаратите за почистване и пране.

Искате да използвате оцет в домакинството за различни цели? Ето няколко трика за неговата употреба, които го правят още по-ефективен.

За какво да използвате оцет?

Като естествен почистващ препарат

Ябълковият оцет и белият винен оцет имат превъзходни почистващи качества. Те могат да ви помогнат да почистите прозорци, стъкла, огледала, душове, плочки в банята и кухнята, килими, стъклени съдове.

Единственото, което трябва да направите, е да смесите равни части оцет с вода, да ги излеете в бутилка със спрей накрайник и да използвате за посочените повърхности. За да туширате миризмата на оцет, можете да добавите няколко капки етерично масло по избор.

За пране

Упоритите петна се премахват с подходящите средства, а оцетът е едно от тях. Накиснете дрехите в ябълков или бял винен оцет, за да разтворите упоритите петна. След това изперете по нормалния начин в пералня или на ръка според особеностите на тъканите. Можете да добавяте и по една чаша оцет към цикъла на изплакване.

Препарат за отстраняване на остатъци от сапун

Сапунът е основа, а оцетът киселина. Това означава, че оцетът може да неутрализира основата и да премахне остатъците от нея по различни повърхности. Сапунът засъхва и образува бели петна и следи по повърхностите в банята и кухнята. Можете лесно да ги премахнете с оцет. Не е нужно да го разреждате. Можете да го приложите директно върху засъхналите остатъци от сапун с помощта на гъба или микрофибърна кърпа.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Аз черпя тъщата като дойде на гости.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв оцет. Кви са тия глупости. Тука да не сме безпарична Русия та да си мием джамовете с оцет, вие ок ли сте в главата горе.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сваля температурата. Доказани бабини рецепти! Но винаги го разреждайте с вода, иначе изгаря кожата!
2
3
 
2
 
! Отговори
до едно преди 1 година
По-добре да пиеш вино отколкото оцет.По-скъпо е, но си заслужава!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ябълковия ацет се ползва срещу бълхи.Така четох..