Дъвчи повече, не замърсявай изобщо

Новата дъвка V-GUM Clean Planet чертае „зелена“ перспектива в една изненадваща категория
Спонсорирано съдържание | Обновена: 20 фев 2023 14:26 | 20 фев 2023 14:26, Красимир Ангелов
Дъвчи повече, не замърсявай изобщо

Тази история започва с една идея и визия, далеч надхвърляща пределите на определена държава или континент.

Орлин Велизаров, българин с богат опит от над 30 години в мултинационални компании за бързооборотни стоки (вкл. 20 години в „Wrigley”) решава да впрегне познанията си в продажбите, маркетинга, финансите и развитието на брандове в създаването на иновативен, обърнат към бъдещето продукт. След като е живял и работил в Европа, Близкия Изток, Китай, Индия и Латинска Америка, Орлин вече от много години се е установил със семейството си на брега на Арабския залив, в динамичния и оживен Дубай. И неизменен фокус на професионалните му интереси е останала... дъвката.

През 2018 г., заедно с бизнеспартньора си Абдулазиз Ашканани, Орлин създава компанията „V Sweets International” във втората по големина свободна зона в света, Джебел Али (JAFZA). Тяхната нова марка дъвки се нарича V-GUM, произвежда се по най-модерна технология в Италия и има амбицията да очарова... поне няколко континента.

Първите серии V-GUM, бързо обогатени с разнообразни версии и плодови вкусове, се приемат относително добре от предпазливия български пазар. Успехът в Близкия Изток, интересът на германски и румънски дистрибутори окуражават Орлин и екипа му. Но за него вече не e достатъчно да прави просто добра дъвка, от качествени съставки, без захар и без аспартам. Той иска да направи следващата крачка.

"Самият аз и семейството ми сме много еко-ориентирани - разказва Орлин - и затова вярваме, че можем да опазваме околната среда много по-ефективно. Затова се замислих, че е време и бизнесът ми да направи тази принципна крачка напред, да създам качествен продукт, който практически не оставя зад себе си дори грам отпадък."

След доста тестове, експерименти и калкулации в италианската фабрика се ражда материалният отговор на тази мечта. Принципно новата дъвка V-GUM Clean Planet.

“Наистина, дъвката е нещо съвсем малко, дребно, което дъвчеш и изплюваш – продължава той. - Дори не се замисляш за ефект върху околната среда. Но аз, гледайки склада и потеглящите тирове, натоварени с палета наш продукт, си мислех – ако умножим това по 1000, по милион, по 10 милиона, ако прибавим картона и фолиото от опаковките... ето как „малката дъвка“ също става отговорна за стотици и стотици тонове отпадъци в края на веригата... А и стремежът към 0% отпадък, цялата „зелена“ философия не бива да важи само за мащабните производства и обемни продукти. Това трябва да е кауза на всеки мислещ човек.“

И така, тази „дъвка с кауза“ достига до наистина уникално решение.

На първо място, разбира се, е „базата“ на дъвката, която се прави от 100% естествен ресурс – сок от дървото Manilkara Zapota (известно и като „саподила“). Ако не знаете, между натуралната, растителна дъвкова основа (без  фуудгрейд полимери) и основата, която се произвежда промишлено, има принципна разлика. Просто растителната основа всеки път е различна, защото зависи от климатичните условия.

Следва ксилитолът – естествен, дървесен захарен алкохол, който дава сладост, но не само не вреди на зъбите, но и доказано ефективно се бори с вредните бактерии в устата, причиняващи кариеси. Добавят се и гума арабика – природен стабилизатор, получавана от смолата на два вида акации (смес от полизахариди и глюкопротеини), и бразилския восък „карнауба“ (палмов восък), който сгъстява, но има и хипоалергенни и успокояващи качества.

И за финал – неизбежната опаковка. Кутийките и кашоните са от специалния, 100% рециклируем „картон“ Foodbox (от дървесна сулфатна пулпа). И дори външното фолио, което предпазва хигроскопичните съставки (ксилитол, аромати), така че винаги да се гарантира продукт с най-високо качество, е специално. То е от новия материал NatureFlex™, който към отличните си защитни качества добавя факта, че е 100% разградим и компостируем – както в индустриална, така и в домашна среда.

“Процесът на търсене беше сложен и въпросителните – много, завършва Орлин Велизаров, - но сега наистина имаме продукт, който запазва всички вкусови и позитивни качества, които сме заложили, а както дъвката, така и опаковката й не оставят след нас нито грам неразградим отпадък! Това е нашата кауза и нашият малък принос в  едно дълго пътуване, което целокупното човечество е призвано да извърви.“

Какво повече ни дава 100% разградимата дъвка?

Намалява отпадъците: Едно от основните предимства на 100% разградимата дъвка е, че практически отпадъците са свеждат до нула! Традиционната дъвка, когато бъде изхвърлена на тротоари, улици или други обществени места, може да отнеме години, за да се разгради, може да бъде и трудна за отстраняване.

Устойчива опаковка: В допълнение към предимствата на самата дъвка, сега тя се предлага и в устойчива опаковка. Това означава, че опаковката може да бъде изцяло рециклирана, намалявайки отпадъците и запазвайки ресурси.

Явно е, че предимствата на 100% разградимата дъвка са многобройни. Чрез намаляване на отпадъците, опазване на околната среда, пестене на ресурси и използване на устойчиви опаковки, този тип дъвки е по-отговорен избор за потребителите, които гледат позитивно към бъдещето.

Без да жертват вкусовите й качества и другите позитивни ефекти върху зъбите и здравето на устната кухина.