ЕС обмисля санкции и за съседите на Русия, които й помагат

За тези, които и помагат да заобикаля ограниченията
Обновена: 26 мар 2023 15:08 | 26 мар 2023 14:55, Александър Попов
584
ЕС обмисля санкции и за съседите на Русия, които й помагат
Снимка: Pixabay

Европейският съюз може да наложи санкции на съседите на Русия - централноазиатски държави, които според Брюксел помагат на Москва да заобикаля ограниченията.

ЕС изтъква, че износът на европейски продукти за тези държави се е увеличил значително през последните месеци. Пералните машини, употребяваните автомобили и фотоапаратите са особено разпространени в региона. Брюксел смята, че оборудването в крайна сметка се препродава в Русия, където електрониката се разглобява, а компонентите се използват за ремонт на военно оборудване, според „Телеграф“.

ЕС възнамерява да проведе разговори с представители на азиатските държави в близко бъдеще и да предупреди за последиците от нарушаването на режима на санкции. Ако това не доведе до спиране на реекспорта, ще последват ограничения. А те могат да бъдат наложени както срещу отделни юридически лица, така и срещу държави, заяви Сергей Гландин, партньор в адвокатската кантора NSP.

"ЕС може да използва два механизма. Първият е целенасочени санкции на т.нар. руска основа. Тук не е необходимо да се измисля нещо, те вече разполагат с инструмент. Когато приеха осмия пакет от ограничения, те добавиха нов критерий: физическо или юридическо лице може да попадне под санкциите на ЕС, ако допринася за нарушаването на забраната за заобикаляне на въведените по-рано мерки. Вторият механизъм е регламент, който вече ще се прилага за европейските производители. Този документ може например да предписва забрана за казахстанските въздушни превозвачи да превозват стоки в страната от ЕС. Те могат частично да затворят достъпа до пристанищата, да определят определени номенклатури на стоки, предимно военни и с двойна употреба, които са забранени за износ, реекспорт в Казахстан", допълни Гландин.

Междувременно Германия предложи да се затегне контролът върху крайните потребители на стоки с двойна употреба. Откакто тези продукти попаднаха под санкции, те се купуват активно от страните от бившия Съветски съюз, отбеляза Берлин. Трафикът на камиони в тази посока се е увеличил четири пъти, заяви Роберт Хабек, германски министър на икономиката.

Ще могат ли европейските държави да наблюдават цялата търговия между Москва и нейните съседи и след това да наказват нарушителите? Иван Тимофеев, генерален директор на Руския съвет по международни въпроси, отбелязва, че на теория това е възможно: "В ЕС започна прилагането на закона. Например, наскоро се появиха съобщения, че в Нидерландия са образувани над 40 наказателни дела за заобикаляне на ограниченията за Русия. Проследяването на нарушенията на санкционния режим е реалистично. То може да се осъществи чрез някои тайни свидетели, а освен това могат да се проследят финансовите трансакции, ако са в долари или евро, което технически е лесна задача“.

Друг е въпросът, че, разбира се, ще бъде много трудно да се контролира целият масив от реекспорт към Русия. Резултатът ще бъде по-високи цени на риска, т.е. посредниците просто ще взимат повече пари за услугите си, а тарифите за реекспортираните стоки ще нарастват, но, разбира се, това няма да пресече потока.

Самите съседи на Москва също могат да помогнат за проследяването на потока от стоки към Европа. Казахстан, например, ще стартира от 1 април онлайн система, която ще следи всички товари, пресичащи границата на републиката. Според съобщения в медиите Астана иска да докаже на западните си партньори, че спазва санкциите.

Според анализатори обемът на търговията на Русия със съседните страни в някои категории продукти се е увеличил със стотици проценти през миналата година. Благодарение на механизма за паралелен внос до края на декември Москва е закупила почти 2,5 млн. тона продукти на стойност над 20 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


584
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната тепърва започва, ще има сблъсък на галактики
400
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ЗНАМ ЗАЩО СЕ РАЗКВИЧАХА "МЕДИЙТЕ" СЛЕД КАТО БЕЛОРУСИЯ ПРИЕМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ. ОТВСЯКЪДЕ ИСТЕРИЯ. ЩЕ ПРИЕМЕ И ОЩЕ КАК. ИЗТЪРБУШЕНИЯТ ЕСЕС Е КЛЕКНАЛ ВЕЧЕ.
399
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС върви упорито по пътя на Римска империя. Историята знае, но явно някои са пропуснали тези часове в училище. Както и накои други от по съвременната история.
398
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ЕС го чака, разпад то бива ама такъв сталинистки контрол наложен от една шайка войнолюбци не бива!
397
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС санкционира нормалните държави, води безсмислена война, занулява се демографски и в същото време внася интензивно лош генетичен материал. Колко дълго може да издържи така една система?
396
2
 
35
 
! Отговори
оракула преди 1 година
С тези санкции ЕС-то ще се наака до плешките.......но когато го проумее, вече ще е мноооого късно.
395
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам тотална с..м..ъ..р.т за целия ЕС.
394
1
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
ЕС продължава да се само ичува, хаха. Разсмяхте ме рано рано :)
393
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
И така се появяват аномалии - като лица и индивиди постоянно нарушавайки гражданското законодателство и са сякаш недосегаеми , несанкционирани, ненаказани, а щетите от тях се понасят от цивилното еволюирали естествено население .... И оттам какво едно ционистче може да прекара като законодателство може да превърне една държава в жив ад за 20 години ....
392
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Проблемът е когато някой "хакне" конструктура , някъде - Сritical system failure ....и той престава да функционира според социалната си проработила еволюция. Появяват се малформации и масиви, които не би трябвало да са там. Като създава изкуствен интелект с двойна фийдбек връзка, защото ционизмът е точно това. Нещо го има там, той създава двоен фийдбек върху него и върши това за което е създаден, хвърляйки целия боклууууккк от процеса върху еволюиралият естествено конструкт!
391
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Пак ще повторя проблема: Ционизъм. Въз основа на широко разпространената еврейско-християнска монотеистична теология е изградена система за манипулация, пренасочване и паразитизъм върху цивилизационният конструкт. Едва ли не Соларис поема контрола върху човешката цивилизация. Соларис в книгата на Станислав Лем не е способен да сътвори нищо сам, а само копира до каквото се докосне по цейлонски.
390
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
В случая с Република България татуират си четири различни цифри от последните четири цифри на ЕГН-то си ... Те биват генерирани или по талмуд или по Библията - цитати и пасажи - отменяйки цивилизационно гражданският конструкт.... Не спазват нито един закон или установен гражданско съгласие. Напротив постоянно го отменят присвоявайки за себе си привилегиите на демократично гражданското общество превръщайки го в подчинено кученце... Като ти знаят пръстената да банваш ***
389
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Терминът Цивилизационен конструкт по дефаултс не е мой , вие просто не говорите за него .... Той представлява "невидима" юридическа и алтруистична конструкция чрез която цивилизацията, човешката цивилизация функционира. Този конструкт варира и се различава идейно, философско юридически, теологически в различните суверенни държави и племена, неговото функциониране е основно на племенна трибално ориентирана локална емпатия и взаимоотношения и то децентрализирана
388
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Проблемът е когато някой "хакне" конструира , някъде - Сritical system failure ....и той престава да функционира според социалната си проработила еволюция. Появяват се малформации и масиви, които не би трябвало да са там. Като ***, който създава изкуствен интелект с двойна фийдбек връзка, защото ционизмът е точно това. Нещо го има там, той създава двоен фийдбек върху него и върши това за което е създаден, хвърляйки целия *** от процеса върху еволюиралият естествено конструкт!
387
0
 
4
 
! Отговори
Дефиниция на лудост преди 1 година
Да повтаряш едно и също нещо 11 пъти и да очакваш различен резултат ;)
386
0
 
5
 
! Отговори
Вече буквално преди 1 година
Всеки слидващ пакет санкции, санкционира предишния пакет, че не подействал!
385
8
 
1
 
! Отговори
Осман Пазвант8глу преди 1 година
Айде! Раята не може да замести Падишаха с Путин. Дано и в България скоро. Робът(БЪЛГАРИН) си иска господар. По-добре Западен такъв
384
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 пакета с 100 санкции и 11100000 варианта да се заобиколят ;))
383
0
 
13
 
! Отговори
Тия от ЕС преди 1 година
Не познават руснаците и славяните по общо! Ние сме такива народи, солкото повече правила и отраничения ни слагат, толкова повече начини намираме да ги заобиколим и нарушим!! Това да не са немци и англичани, като им слажиш правила и да ги спазват без критично мислене!!
382
2
 
2
 
! Отговори
До 428 преди 1 година
Ако беше вярно нямаше да си купуват обувки и антени от Китай. Ембарго има само за Русия, Иран за определени неща и Северна Корея.