Здравословно хранене - как да го правите според биологичния часовник?

Основава се на базираните на метаболизма циркадни модели
30 май 2023 08:02, Иванка Гъркова
11
Здравословно хранене - как да го правите според биологичния часовник?
IStockphoto

Чували ли сте за хроно хранене? Най-общо казано при него човек яде според своя биологичен часовник. В основата му е връзката между консумацията и нашите естествени циркадни ритми, която е от голямо значение за здравето. 

Всеки от нас има вътрешен биологичен механизъм, който регулира телесната температура, съня, метаболизма и нивата на хормоните. Точно като часовник той ни кара да се събудим в определен час сутрин или да си легнем следобед за почивка. Когато ни се наложи да работим през нощта или да летим в различна часова зона, неведнъж сме изпитвали дискомфорт. Причината е, че се нарушава нашият биологичен часовник. Макар и  за кратко, благосъстоянието ни е нарушено, а основната причина за това, че тялото трябва да се нагоди към новите условия. 
 
Пренебрегването на нашия биологичен часовник има своите отрицателни последици, някои от които са дългосрочни. Това ни прави по-податливи на хронични заболявания като затлъстяване, диабет и проблеми със сърцето. 
 
Идеята да живеем в хармония с нашия вътрешен часовник на тялото е обект на много изследвания. Така постепенно се ражда така наречената хронотерапия, която е един вид съвременно лечение. При него съотстветствието с циркадните ритми е на преден план. Новото разбиране за това как работи нашият вътрешен часовник се използва за подпомагане на справянето със затлъстяването и други хронични здравословни проблеми, с които се сблъскваме. 

Как работи биологичният часовник?
 
Трима генетици откриват гена, който контролира нормалните ни биологични ритми и обяснява как телата ни се адаптират към въртенето на земята на всеки 24 часа. Той се намира в хипоталамуса и съдържа механизма зад главния телесен часовник, който регулира циркадните ритми, открити във всяка една клетка на нашето тяло. През 2017 г. учените получават Нобеловата награда за медицина благодарение на своето откритие. 
 
Обикновено телата ни се приспособяват и адаптират към промените в различните часове на деня. Когато функционира нормално, техният биологичен часовник регулира съня, храненето, телесната температура, кръвното налягане. Също така има отношение към нарастването и спадането на редица хормони с различни метаболитни функции. Но заради забързаното ни ежедневие, пълно със стрес, често нарушаваме баланса. 
 
Нездравословното хранене, работа до късно или през нощта, използване ан множество екранни устройства, прием на алкохол и употреба на цигари… Често този ритъм на живот, изпълнен с напрежение се отразява зле на нашия деликатен вътрешен механизъм или циркаден ритъм, който е фундаментален за нашето благополучие.
 
Хроно хранене - как да слушате биологичния си часовник? 
 
Както стана ясно, то разглежда въздействието на храненето върху базираните на метаболизма циркадни модели. Повечето проучвания по темата се фокусират върху три аспекта на храненето: нередовност, честота и време на часовника. Това води за концепцията за ограничено хранене или по-просто казано - ограничено до определен брой часове всеки ден.
 

Фолиева киселина  – помага ли за растежа на косата? 

Във форма за лятото – тайните на отслабването

Шот от зехтин рано сутрин – да или не?

Едно двуседмично проучване, цитирано от Style, установява, че редовното хранене, дори за толкова кратък период от време, има положително въздействие върху кардиометаболитните рискови фактори с по-нисък пиков инсулин и по-нисък холестерол - както при слаби, така и при затлъстели жени. Това има значителни последици в обществото, тъй като много от нас не се хранят в точно определени часове всеки ден. 
 

11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
марги преди 4 месеца
И как да проумеем "циркадните ритми"? Напразно написана статия, нищо полезно! И каква е тази гадост в чашата на снимката? Ми сложете една биричка! Моди и в яденето! Контрол и в храната! *** полезни ли са...?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да си разменим адреси за поща. И да ги чете все тая.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Снимката далеч не илюстрира здравословно хранене. Напротив. Зеленчуците са полезни, но съвсем не е полезно да се ядат по много наведнъж. Силно натоварват храносмилателната система, а и бъбреците, с оксилати например. На сникмата е показана прекалено голяма доза за едно поемане на храна. Човекът не е хищник по природа: еднократно премане на храна за дълъг перод от време. ...Колкото повече "съвети", толкова по-зле е "цивилизованото дигитално" население в зравословно отношение.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледам снимката и се чудя на акъла на момето..с броколи и зелена салата + 3 маслинки ли ще се наяжда? Тццтцттцц..след това анорексия и айде болна.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не мога без сладко.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-разумно е човек да не преяжда, но и да не лишава организма си от разнообразна храна. Ако е здрав, де.
4
1
 
4
 
! Отговори
Патил преди 4 месеца
До Мммм ___ Викаш, сутрин и вечер да караме само на чай? Но ако човек се храни пълноценно само веднъж дневно, в резултат качва по няколко килограма, защото всъщност е стопил тлъстини, но организмът му е започнал да задържа вода. След време е възможно по естествен път да се оправи водния баланс, но не винаги се получава така.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сведете до минимум приемането на сладки храни, ако ви е възможно да се въздържате от сладко. И по възможност не се тъпчете със сладкиши вечер.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стремя се да вечерям рано, а също и по възможност да не консумирам тестени храни след 13.00-14.00 ч.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не гледам циркадните си модели като огладнея ям. Всяко вкарване в ограничителен режим е вредно.