Eжедневни навици, които състаряват визията ни

Какво причинява остаряването
18 сеп 2023 18:26, Дарена Найденова
1
Eжедневни навици, които състаряват визията ни
Снимка: iStock

Процесът на стареене е едновременно неизбежен и в много отношения красиво доказателство за опита и мъдростта, които придобиваме в живота. Въпреки че процесът е неизбежен, има много ежедневни навици, които могат да ускорят това пътуване, карайки ни да изглеждаме по-стари, отколкото се чувстваме и всъщност сме. От нежното докосване на слънчевите лъчи до случайните безсънни нощи, издайническите маркери за възрастта могат да бъдат приписани на различни ежедневни поведения.

И така, какво ще стане, ако тайните за поддържане на млада кожа и жизненост са скрити в рутините на нашето ежедневие? Ако няколко прости промени могат да забавят видимите индикатори за изтичане на времето?

Въпреки че остаряването е естествена част от живота, разбирането на тези навици и тяхното потенциално въздействие може да ви помогне да направите избор, който зачита вашето здраве и благополучие, както и вашия младежки вид. Не можем да спрем появата на бръчките, но може да ви дадем няколко съвета как да остарявате грациозно.

Ежедневни навици, които състаряват визията

Твърде много време под слънцето и твърде малко слънцезащита

Припичането на слънчева светлина и топлина може да е доста приятно, но това е навик, който може да ви накара да изглеждате по-стари. Прекомерното излагане на слънце, съчетано с недостатъчна слънцезащита, е известна рецепта за преждевременно стареене. Може да причини фини линии, бръчки и кафяви петна.

Увреждането от слънцето е това, което се случва, когато кожата е прекомерно изложена на слънчевите ултравиолетови лъчи. Те могат да проникнат през кожата дори в най-дълбоките слоеве и да причинят промени в ДНК на клетъчно ниво.

За щастие, можете да предотвратите вредното въздействие на слънцето върху кожата си, като прилагате ежедневно слънцезащитен крем с широк спектър, който предпазва както от UVB, така и от UVA лъчи. UVB причинява изгаряне на кожата, докато UVA причинява фотостареене като бръчки, загуба на колаген и насърчава образуването на кафяви петна по кожата.

Но само слънцезащитният крем може да не е достатъчен. Времето е всичко, поради което е най-добре да избягвате слънцето по време на пиковите му часове – обикновено от късната сутрин до средата на следобеда. По този начин минимизирате прякото излагане на слънце, когато лъчите му са най-силни.

Кои други навици ни състаряват, четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg


1
Още по темата: състаряват
Още от За да се разбираме
Защо е важно да спрете да се отнасяте зле със себе си?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Огледалце, огредалце преди 1 седмица
Някои остаряват като катедрали, а някои - като цъ рвули/селски пръчки.