Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км

Те са 2 пъти по вредни от метана и 300 пъти от въглеродния диоксид
20 яну 2024 15:10, Петър Бойчев
264
Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км
Снимка БГНЕС

Невинната красива крава е истински климатичен убиец. До този извод стигат учени от държавния изследователски институт "Агроскоп" в Швейцария. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан – парников газ, 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят между 300 и 500 грама метан на ден. Това съответства на пътуване с кола над 80 км.

Кравата произвежда и азотен оксид, когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по вреден за климата от метана и 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. Учените от "Агроскоп" измерват колко азотен диоксид се произвежда на едно пасище, информира Nova News. Те правят това с помощта на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа и така събират газа, който се отделя от земята.

Използват и няколко уреда за измерване на вятъра, както и на въглероден диоксид и други газове. Така определят парниковия баланс на цялото пасище.  С камера пък се записва броя на животните на пасището. Резултатите показват, че емисиите на азотен оксид са по-ниски отколкото се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите помагат за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се опитва да намали емисиите на метан от кравите. Но проблемът не е в самото животно, а в големия глад за месо. Той води до огромно количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни.

Има и алтернативи – веган продукти от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
Бу преди 3 месеца
Върнете се в първи клас да учите за фотосинтеза, за кръговрата в природата и т.н. Кравите са ви виновни, яденето на *** щяло да ни спаси. Толкова сте пр*сти, че няма накъде повече. Продажни пропагандисти.
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То и съседа изпуска много газове, ама кво - да го арестуваме ли? Ненормалници.
195
0
 
7
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
А колко изпуска един действащ,кратер в Исландия и не само там ,че опряхте до кравите,а за военните конфликти какво да кажем,за ГМО в земята,старите батерии ,които може да се ползват за построяването на жилищни сгради толкова са много и вие се тръгнали да ми говорите за екология тапири сте вие, и цялата зелена олигофрения!
194
0
 
6
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
Абсолютно зелено малоумие!
193
0
 
4
 
! Отговори
Ай стига глупости преди 3 месеца
Един слон как *** !?!!!! *** му е 3-4 лопати ,а как пръцка!!!! Как сме живи още не разбирам ?!?!!
192
0
 
6
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 месеца
А тия които плюскат телешко и говеждо - тия колко вредни газове изспускат
191
0
 
7
 
! Отговори
ммм преди 3 месеца
Леле колко метан дават атнилопите и северните елени, а хората .
190
0
 
10
 
! Отговори
Гризел преди 3 месеца
Да бе,кравата е виновна,а не онези които правят тестове на ядрени оръжия,които замърсяват природата с ядрени и нефтени отпадъци и т.н.!Фабриките,заводите,автомобилите и др.замърсители са нищо до кравите!Всъщност,алчните,злите и нечестивите хора са единствените които съсипват земята.
189
0
 
6
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
"А Духът ясно говори, че в последните времена някои ще отстъпят от вярата, като се предават на мамливи духове и бесовски учения чрез лицемерието на ония, които говорят лъжа и имат жигосана съвест,които забраняват да се встъпва в брак и съветват въздържане от ястия, що Бог е създал да ги ядат с благодарност верните, и ония, които са познали истината.Защото всяко творение Божие е добро, и нищо не е за отхвърляне, щом се приема с благодарение,понеже се осветява чрез слово Божие и с молитва."
188
0
 
2
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
С други думи:ако убиеш няколко бизона,за да нахраниш племето и да използваш кожата и другите части по необходимост,добре,но ако изтребваш цели стада,за да правиш от това търговия с кожи или бизонски езици,това е неприемливо.
187
2
 
6
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
Ако изтребваш цели стада или животински видове,без да има необходимост от това,тогава бих разбрал протестите на подобни природозащитници.Но,ако това ти е поминъка и го правиш с мярка,за да преживяваш,тогава подобна намеса не е оправдана.Ще дам и пример:американските индианци са организирали лов на бизони,само през определени периоди в годината и са убивали толкова,колкото им е било нужно;за разлика от тях,белите са избили милиони бизони заради техните езици,за да ги продават като деликатес.
186
0
 
10
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
В днешно време няма никакви учени.Това са едни шарлатани,които получават пари,за да си правят свободни съчинения.Ако говорим за някакви замърсители на околната среда и за вреда спрямо климата и природата,това са петролните компании,рафинериите и петролните танкери.В днешно време разни псевдоприродозащитници,които са си чисти вегани също правят различни пропаганди:да не се ядяло месо,да не се носили кожи и т.н.
185
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По тази логика веганите също са климатични убийци.
184
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хората от хиляди години отглеждат крави без отражение върху климата. Сигурно напоследък са им се развалили стомасите на животинките.
183
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не кравата а краварите са климатични и човешки убийци.
182
0
 
21
 
! Отговори
Mbape преди 3 месеца
A войната какво и колко изпуска в атмосферата? Защо не споменавате?,
181
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Предлагам да им се върже по един контейнер на опашката и да събират газовете, така ще имат най-евтиното гориво и то висококалорично...
180
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Клаус Шваб е шарил кинти на тез "учени"
179
1
 
14
 
! Отговори
Герен преди 3 месеца
А ЗА КРАВАРИТЕ ЩО ША КАЖИТЕ???!. СУАЩА ДЕМЕНЦИОЗЕН.
178
0
 
14
 
! Отговори
СИГУРНО преди 3 месеца
Скоро хората ще се научат да пасът трева.