Учени проследиха най-дългия преход на вълк в Европа - 1240 км

Хищникът тръгнал от Германия и завършил пътешествието си в Испания
20 фев 2024 22:24, Петър Бойчев
11
Учени проследиха най-дългия преход на вълк в Европа - 1240 км
Снимка Пиксабей

Испански учени успяха да проследят най-дългия преход на вълк в Европа и направиха ценни научни наблюдения, свързани с него, предаде Ройтерс.

Изследователите са проследили по изпражненията сив вълк, роден в Германия, който е преминал през три държави, за да достигне североизточна Испания. Това го прави най-дългият преход, документиран за този вид, съобщиха от Автономния университет на Барселона (UAB), пише БТА.

Мъжкият вълк, обозначен като GW1909m, е изминал най-малко 1240 км от родното си място в Нордхорн, Долна Саксония, прекосявайки Франция, преди да се установи в близост до село в Каталунските Пиренеи, където за последен път е открит през февруари 2023 г.

Най-дългото разстояние, регистрирано преди това, е 1092 км, изминати от вълк между Норвегия и Финландия.

От Автономния университет на Барселона обясниха, че GW1909m е „пример за поведенчески и физическия капацитет“ на вълците, като подчертават, че звярът е преминал успешно през райони, изпълнени с големи човешки селища.

Лаборатории по молекулярна генетика в Германия, Франция и Каталуния съвместно анализираха изпражненията на вълка, които съдържат генетична особеност, характерна за централноевропейските глутници, за да установят колко дълъг е бил походът му.

В Испания екскрементите са открити от специализирани следови кучета, които помагат на горските служители да наблюдават популацията на вълците.

Учените смятат, че разселването на големи разстояния е от ключово значение за свързването на отдалечени популации от вълци, тъй като помага да се предотвратят генетичната изолация и кръвосмешението.

Нарастващият брой на вълците в Европа доведе до конфликти с местните земеделски и ловни общности по отношение на мерките за предотвратяване на нападенията над добитъка, което накара Европейската комисия да преразгледа техния „строго защитен“ статут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко натоварени пътища и жп линии е пресякъл само той си знае!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно защо не е избягал към Русия
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отначало помислих, че е чипиран.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи този вълк знае кои държави са членки на ЕС и че той като вълк, роден в ЕС, може безпроблемно да прекосява границите им.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цитат: (Изследователите са проследили по изпражненията сив вълк, роден в Германия, който е преминал през три държави, за да достигне североизточна Испания. ) Виц на годината.:)) учените всичко изучиха и останаха ф-ек-а-лиите на вълците да събират. Е поне това ИИ няма да прави и те ще могат на воля да търсят и събират на вълка ...., и докато има вълци, ще има хляб за тях.:))
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
горкия, и той на топло отишъл ѝ :)
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вълка е европеец и има сухопътен Шенген, а българина седи на 14 часови опашки, защото и последния чиновник в Брщксел знае колко пробити са българските власти, служби и администрация. По-добре да си животно на Запад, отколкото човек у нас!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Красавец!