Животът в близост до барове е вреден за здравето на сърцето

Изследователите са използвали данни за над 500 000 възрастни
29 фев 2024 14:14, Елка Василева
5
Животът в близост до барове е вреден за здравето на сърцето
Снимка: архив, БГНЕС

Изследователи от университета Тулейн в САЩ са установили, че животът в близост до барове и заведения за бързо хранене може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност, съобщи ЮПИ.

За целите на настоящото изследване са  използвани данни за над 500 000 възрастни във Великобритания. Информацията за здравословното състояние на изследваните лица е взета от Британската биобанка (British Biobank) - голямо хранилище за човешки биологични проби. Учените са определили и вида на хранителната среда, в която са живели участниците. Те са били разделени на три групи в зависимост от това дали в близост до домовете им се намират кръчми или барове, кафенета и заведения за бързо хранене.

Предполагаемото въздействие на средата е определено от близостта на заведенията за хранене (местоживеене на 15 минути пеша от ресторант, бар или кафене) и концентрацията на подобни заведения на километър площ. След фазата на събиране на информация е започнала фазата на наблюдение на участниците, която е продължила 12 години.

По време на периода на наблюдение са документирани близо 13 000 случая на сърдечна недостатъчност. Анализът е показал, че по-близкото разстояние до дома и по-големият брой барове и ресторанти за бързо хранене са свързани с повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност.

Жителите на районите с най-голяма гъстота на кръчми и барове са имали с 14 процента по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност, докато големият брой ресторанти е увеличил вероятността от развитие на тази патология с 12 процента.

Изследването показва също, че участниците, които са живели най-близо до кръчми и барове (на 500 метра от тях), са имали 13 процента по-висок риск от сърдечна недостатъчност. Близостта до заведения за бързо хранене е свързана с 10 процента по-висок риск.

Изследователите отбелязват, че достъпът до бърза храна и алкохолни напитки вероятно корелира с по-честите посещения на хората в барове, кръчми и заведения за бързо хранене. Подобни нездравословни хранителни навици са свързани с повишен риск от развитие на диабет и затлъстяване, които от своя страна могат да бъдат провокатори на сърдечна недостатъчност, напомнят експертите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Circulation: Heart Failure".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стремим се да ги избягваме.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3Това е интересно, което казваш:)
3
1
 
1
 
! Отговори
Микеланджело преди 1 месец
Дрън- дрън. Истината е, че парите (ударението е на а) от готвенето на мръвките и други вредни храни въздействат зле. Има данни за продължителността на живота на работещите в кухни и на хора, живееши на близо. 10-15г по-малко!
2
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Да му се пийва на човек пък жена му да не дава - как няма да му замине сърцето, я-я...
1
4
 
7
 
! Отговори
Котка преди 1 месец
Ами вреден е. Ако нямаш пари за пиячка - седиш на прозореца, гледаш тъжно как другите отиват да се наливат и направо ти се къса сърцето.