Кой е измислил разделителя за пица?

Малката джаджа бързо става хит в целия свят
Обновена: 16 апр 2024 17:42 | 16 апр 2024 17:37, Инна Ангелова
11
Кой е измислил разделителя за пица?
Снимка: Hoa Luu от Pixabay

Любителите на пицата със сигурност са виждали малката джаджа, приличаща на малко трикрако столче. Тя предотвратява залепването на разтопената моцарела по картонения капак на кутията с пица. Тя е изобретена преди повече 50 години от аржентинеца Клаудио Даниел Троглия."През 1974 г. изобретих CEPI, което означава разделител за пица. Аз съм родом от Буенос Айрес и със семейството ми споделяме дълбока любов към пицата. Но при всяка поръчка имаше проблем. В онези години кутиите не се правеха от велпапе, а от много тънък картон", разказва Клаудио.

Преди разделителят за пица да стане известен, за да не залепва моцарелата по картона, заведенията започнали да поставят по 10-15 клечки за зъби върху пицата. Но докато се приберете вкъщи, клечките се обръщали и половината пица задължително се оказвала върху капака на кутията. Идеята за разделителя хрумнала на аржентинеца точно в един такъв момент.

Клаудио Троглия бързо получава международен патент за изобретението си и то моментално се превръща в хит. Но никой не уважил неговата интелектуална собственост и започнало масово производство. Мъжът нямал средства, за да заведе дела и разочарован оставя патентът да изтече. Така аржентинецът не получава заслужените си печалби.


Изобретението на Клаудио стига и до САЩ, където по-късно нюйоркчанка патентова на нейно име разделителя за пица. През 1985 г. Кармела Витале представя изобретение с идентичен дизайн.

Днес аржентинецът притежава собствен ресторант, в който предлага пица. За него остава утехата, че скромното му изобретение е обиколило света. Той отдавна е преглътнал факта, че не е забогатял.

"Единственото, което ми остана, е славата", казва с горчива усмивка Клаудио Даниел Троглия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че как тъй ЕК не е забранила пицата за вкъщи? Пластмаса бе, бързооборотен продукт - ***. Глезотийка, както пластмасовите чашки, чиники, торбички, не е ли тъй? Може също да се вдигне цената на картона, щото залепва моцарелата върху него, пак не се сещат. Даже, могат да забранят моцарелата върху пица за вкъщи, ама не се сещат. Ама пица за вкъщи няма да забранят, щото какво ще работят GLOVO и др.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разделникот е измислен од античкиот македонски пицер Пице Пеперонски.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин, разбира се. Той е измислил всичко.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирил Петков
3
9
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Надяваш се да е изобретено в Русия , а то какво било.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както е написано, става въпрос за ограничителя за пица в кутия, точно на трикрако столче прилича.
1
5
 
1
 
! Отговори
Някой, който не е преди 1 месец
имал хубав нож. Изобретил е търкалото, защото му е писнало да се порязва на тъпия си нож докато е натискал с двете ръце, за да среже пицата.