√осподи, благослови писалката ми - защо в »тали€ н€ма абитуриентски балове

«релостниците празнуват по традици€та на —тоте дни
26 май 2024 09:20, ѕетър Ѕойчев
113
√осподи, благослови писалката ми - защо в »тали€ н€ма абитуриентски балове
—нимка Ѕ√Ќ≈—

“¬същност единственото, което всеки италиански ученик иска да направи след кра€ на училището, е да изб€га от него и да замине на ваканци€ колкото се може по-скоро. ќще повече че последни€т изпит от матурата свършва през юли”, казват бивши възпитаници на римски учебни институции.

Ќа јпенините всеки празнува така, както сметне за добре. “ова, което обаче прав€т задължително всички абитуриенти, са т.нар. 100 дни. “ова са празненствата, които се организират близо 3 месеца преди кра€ на учебните зан€ти€ на 10 юни и матурата. ѕрез 2024 г. —тоте дни се паднаха на 11 март, пише "24 часа".

¬секи клас събира преди това публично пари за провеждането им. Ќе е р€дкост да срещнете по улиците в градовете ученици с кутии, които ви мол€т, ако искате, да пуснете в т€х нещо за —тоте дни. —лед това всеки клас решава как да си организира празника – н€кои избират това да стане в огромна къща за селски туризъм. ƒруги в заведение в известен курорт или пък в гол€мата вила на н€кои от родителите.

¬секи регион в »тали€ има собствени традиции и ритуали в празнуването на стоте дни. Ќ€кои предпочитат вечер€ с преподавателите си или мегапарти в дискотека. ƒруги избират уикенд с класа на морето или в планината, или пък 2-3 дни в н€ко€ европейска столица.  ћного дискотеки в адриатическите курорти –имини и –ичоне организират вечери за абитуриентите.

Ќе липсват обаче и класове, които избират да направ€т поклонени€ пред известни храмове, до които се стига, вървейки десетки километри. —лед това  се отдават на молитви и присъстват на служби, а после и на специално “благослав€не на писалките им”, които ще бъдат използвани от т€х на изпитите за матурата.

ѕодобни събити€ се организират например в област јбруцо. ¬  ал€ри и ѕалермо пък съществува традици€ абитуриентите да изкачват на колене стълбищата на всички главни храмове. —лед това подскачат на площадите толкова пъти, колкото искат да е оценката им на изпитите от матурата.

≈динствено н€кои училища имат традици€ да организират балове на дебютантите вс€ка година. ¬ –им например това прави известни€т държавен институт “¬иторио ≈мануеле  II”, който обедин€ва н€колко лице€. Ѕалът му е предназначен “за дебюта в обществото на младите хора на 18 г.” и в него записването е срещу определена сума.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


113
ќще от ћиш-маш
√радинска фе€ - най-подход€щата мода за сезона
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
100
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
Ќ» ќ√ј Ќ≈ —Ћј√јћ ’ќ–ј“ј ѕќƒ ≈ƒ»Ќ «Ќјћ≈Ќј“≈Ћ !¬»∆“≈ ћЋјƒ≈∆» — “≈Ќ»— »  ј  ѕ–ј¬я“ ƒј–≈Ќ»я!≈ƒЌ» —≈ »Ќ“≈–≈—”¬ј“ ќ“ ћ»√Ћ»,ƒ∆” » » ÷»÷»,ƒ–”√»  Џƒ≈ ў≈ ”„ј“ »  ј ¬ќ ў≈ ”„ј“!≈ƒЌ» ¬≈„≈ —ј ѕ–»≈“»!≈ƒЌ» ”„ј“ » –јЅќ“я“!ƒ–”√» “Џ–—я“ ѕЋј“≈∆≈—ѕќ—ќЅЌ» „»„ ќ¬÷»!ј« —Џћ «ј¬Џ–Ў»Ћј ѕ–≈ƒ» ћЌќ√ќ √ќƒ»Ќ» » “ќ√ќ¬ј » —≈√ј »ћј  ј–» ј“”–»!ѕ–ќ—“ќ ѕ–ј«Ќ”¬ј’ћ≈ Ѕ≈« ѕ»яЌ— » »—“ќ–»»!Ќ»≈ Ќ≈ Ѕя’ћ≈ ѕќ—≈ўј¬јЋ» –≈—“ќ–јЌ“» » ƒ»— ќ“≈ »!—јћќ — –ќƒ»“≈Ћ»“≈ Ќј ѕ–ј«Ќ»÷» !
99
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
—рам ме е ,че съм Ѕългарка
98
2
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
“акава простоти€ като в бедна Ѕългари€ н€ма, родители потъват в заеми, а ачитуриенти изглеждащи смешно, без маниери и обноски в лукс облекло, крещ€щи напоркани до козирка щрещ€т, следва бизмислен университет, да не забрав€ме шл€нето в 12 клас на 19 г. възрастни вече, чийто родителите им ход€т на родителска среща. —ледват 5 г. безредие и деградаци€ по кръчмите никъде по света н€ма такова чудо, като —тудентски град, по света студентските средища са с денонощни библиотеки, а не дискотеки и кръчми.
97
13
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
"—ега и абитурентите ли ви пречат? —јў ви пречи, ¬еликобритани€, ”крайна.....сега и децата ви пречат! Ќа крив х... вълната му пречила!" - —егашните балове пречат на децата ми, а не на мен. »скаю да станат хора, а не материалистични и самовлюбени бохеми, което е малконтрудно, когато ц€лото общество им казва, че тр€бва да са върлите пропадн€ци.
96
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
"ј кой колко ще се излага и колко пари ще хвърл€, сам си решава, колко и дали ще зароби родителите си в заеми. " - ѕодобно от оше ие доведе до моралното р€зложение и социалната деградаци€ през 90-те.
95
0
 
45
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ћного е хубаво да има бал, но вида в който се прави при нас е ужасен.
94
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
алкохол и евване. това ни е реалността. големите бабаити бизнесмени си вод€т женките при порко меката манивела да ги ръчка с вибратор€ инак нема еврофондове батенца. и на него му го забиват отзадзе де, и той мили€т началници има и тр€бад а го държат с нещо, та плебса само копира псевдо елитчето.
93
3
 
13
 
! ќтговори
ƒо 89 преди 2 седмици
ј бре байно, не помниш ли, че преди н€колко години по телевизи€та показаха как маалата изпраща първата мома от н€каква гол€ма ромска фамили€, ко€то е усп€ла да завърши средно образование? Ѕаща й беше поръчал за целта истинска кал€ска, а пред тази кал€ска вървеше гол€м ромски оркестър. —лед кал€ската с абитуриентката пък шестваше ц€лата маала като манифестаци€ от времето на соца.
92
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ƒо јнонимен 87 “ам абитуриентските изцепки са бетер нашите, но кой да им каже това на н€кои? »ма обаче едно нещо, което ми харесва в руските абитуриентски балове. јко са в гол€м град, който се намира на морски, океански или речен бр€г (имам предвид гол€ма река), в нощта на бала се по€в€ва кораб с алени платна. “ова е символ на сбъднатата мечта, има книга с такова заглавие " орабът с алените платна".
91
4
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ƒо јнонимен 58 Ќе си ли спомн€ш, че сами€т бал беше в гол€ма зала, където се събираха абитуриентите от всички гимназии в н€кой от столичните райони. Ќе на следващата, а на по-следващата вечер всеки клас отделно отиваше на ресторант заедно с класната си ръководителка. ѕрез по-ранни€ етап на социализма организаци€та е била друга - вс€ка гимнази€ ангажирала отделен ресторант за абитуриентски€ си бал. “огава всеки абитуриент е отивал до ресторанта с автомобил.
90
2
 
10
 
! ќтговори
 ючек ѕариж преди 2 седмици
„алга номер едно. „алга пример за всичко. „алгари€ не иска прогресса, а само деградаци€, пайнерчета или плешиви€ н€ма да ви излъже. ƒецата не са виновни че им налагат да копират по жалки€т начин модел поведени€ да празнуват завършване на среднето си образование по много странен начин.
89
5
 
13
 
! ќтговори
ƒо јнонимен 72 преди 2 седмици
¬ кой св€т си жив€л? ѕо-рано всеки абитуриент е отивал до расторанта с автомобил. Ќо после било взето решение да отиват първо в училищни€ двор. “ам да ги качвали на автобуси, за да ги откарат до зала"Ѕългари€", зала "”ниверсиада" или зала "‘естивална". √овор€ за —офи€. ¬ малките градове и през соца, и днес е имало традици€ абитуриентите да отиват най-напред в училището, а после пешком да минават по главната улица, отивайки към ресторанта. ≈дин вид, абитуриентско шествие.
88
1
 
26
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
¬ижте какъв цирк е парламента и не се чудете на цирка по време на абитуриентските балове.  акто е казано рибата се вмирисва от главата.
87
11
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
¬сичко добро се дължи на –уси€, ама кое е че не се сещам?
86
4
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
копират само простотиите от запада и си мисл€т, че са гол€мата работа!!много са далеч от реалността обаче-заблудени о‘це!
85
5
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
 акво ви пречат баловете? јко се прочете стати€та се вижда, че все пак имат бал, просто по-късно. ¬ много държави имат-ўатите, јнгли€. ј кой колко ще се излага и колко пари ще хвърл€, сам си решава, колко и дали ще зароби родителите си в заеми. ћо€т клас празнува с екскурзи€ до √ърци€. ≈дната вечер таверна и дискотека. ƒа не забрав€ме, че децата са плод на възпитанието или родителското безсилие.
84
4
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
“и турчин ли си да говориш така за нас? јко си такъв, ето на 200 километра € великата ти родина “урци€, за ко€то 1000 лева е висока заплата! Ќикой не ви спира, вървете! Ќо ако си тук, се дръж с уважение към нас! » към избор, който сам си направил!
83
2
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
въпроса е, че н€мат никакъв вкус и стават смешни с ти€ тарал€сници и кичозни облекла! от ти€ балони съвсем са изтр≈щ€ли, ха ха !
82
7
 
6
 
! ќтговори
до 79 преди 2 седмици
ƒо јнонимен,не пречи българската про сто ти€ не ти ли е €сно,вместо да се зас ра ми те се хвалите с не€ и като добавим и чудовищната ви алчност,ето ти български портрет,защо см€тате,че имате право да давате акъл на другите народи,които ви хрантут€т,но на вас никой не може да ви даде акъл,веднага скачате като ощипани,н€ма друга такава наглост като вашата,наистина си в€рвате,че сте богове и че само вие имате право да живеете,нещастници
81
6
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ѕреди абитурентките б€ха зализани и станаха партийни секретари с морал, като Ќинова и ћа€!