Байганьовци на мисия в Лондон

Всичко за новия български филм "Мисия Лондон"
13 апр 2010 11:01,
96
Байганьовци на мисия в Лондон
Снимка: SIA

Един млад български автор наскоро бе обрисувал българския народ като „възголям келяв плъшок с хитри очички, остри жълти зъбки и нос, който винаги надушва всичко.

Обичайното за този плъшок би било да не подхваща много работа, да дебне търпеливо всяка възможност за далаверка или да задигне нещо, а нападенията му биха се случвали предимно изотзад“.

Тази модерна и малко по-брутална трактовка на класическия Алеков образ намери своето поредно проявление, плод на писателското перо на един от най-популярните съвременни български писатели – Алек Попов, и екранизирано от режисьора Димитър Митовски.

„Мисия Лондон“ определено е едно от събитията на сезона за родното кинематографично изкуство и като такова нямаше как да не стане генератор едновременно на големи надежди и типично българския скептицизъм.

Правейки съпоставка с останалите кинопродукции, родени на местна почва в последните години, може да се каже, че за щастие филмът би могъл по-скоро да оправдае първото, отколкото да потвърди второто.

Задължително условие обаче си остава това да приемем, че на света никога не се е раждал английски режисьор, наречен Гай Ричи, че няма по-популярна българска марка цигари от Merilyn и че руските мафиотки изглеждат досущ като някои родни попфолк звезди, но за разлика от тях говорят чужди езици.

По същина „Мисия Лондон“ е ода за българщината.

Същата тази българщина, която, поставена в контекста на Другата, Западната цивилизация, може да ви накара едновременно да се смутите, притесните, леко засрамите и в същото време да плачете от смях.

Макар и притеснително правдоподобна, историята е напълно измислена.

Тя се завърта около възкомплексираната на тема „социален престиж“ и „какво ще си помислят хората“ президентша Деворина Селянска (Ернестина Шинова), която много иска да се покаже и натоварва новоназначения посланик Варадин Димитров (Юлиан Вергов) с нелеката задача да докара британската кралица Елизабет Втора на „изискан“ прием в българското посолство в Лондон.

Когато пристига там, Варадин, който май е единственият отсрамващ нацията образ, заварва една пълна вакханалия, в която участници са събирателните образи на всичко онова, което би могло да се титулува като „българска емиграция“, а именно: дребни мошеници, далавераджии и измамници, некадърници, които нямат ни най-малка представа какво вършат, но го вършат добре, леки жени и мъже с тежки юмруци.

Плеядата колоритни родни персонажи, между които готвачът на посолството Коста Баничаров (Любомир Нейков), актьорът далавераджия Чаво Толоманов (Георги Стайков), огненият дизайнер (Коцето Калки) и красивата студентка стриптийзьорка Катя (Ана Пападопулу) успешно се социализират с типичните за всички космополитни градове третокласни социални групи – руски мафиоти, еврейски преселници, сръбски емигранти и всякаква местна паплач.

Всички тези елементи се обединяват и представят на зрителя една черна комедия, в която съществена роля ще изиграят няколко дузини откраднати, изклани и изядени кралски патки, в които обаче са поставени предаватели, купчина английски хитреци с дългогодишен стаж в крупните измами, европейската делегация, дори и самата Елизабет Втора.

Главният герой в „Мисия Лондон“ обаче си остава един – гордостта и неудобната истина на цял един народ – вечният Бай Ганьо.

Този, който говори пълни простотии, подтикващи ни да се смеем само защото са толкова „типични“.

Този, който винаги се чуди как да мине по тънката лайстна и да измами.

Този, който с помощта на облеклото си (независимо дали е анцуг Bulgaria, или просто кичозна дреха на известна марка) директно заявява откъде идва и откъде всъщност не може да си тръгне.

Частица от същия този Бай Ганьо можем да открием у всеки един от персонажите на Попов и Митровски, което, естествено, гарантира и поне по една нелепа реплика и изключително забавна сцена с всеки един от тях.

Премиерата е на 16 април, така че побързайте да резервирате билет до Хийтроу с някоя от нискобюджетните самолетни компании, т.е. за кино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
2
 
! Отговори
Hippaforalkus преди 14 години
Измислени са от авторът на книгата, който 100% е по-богат и по-умен от теб...
85
4
 
8
 
! Отговори
brigante преди 14 години
кое му е хубавото на това да си показваме отново и непрекъснато бай ганьовщината? да показваме грозните си "артисти" връзкари?тази ернестина(*** и отвратителното име) докога ще ни я натрапвате?то не стига само в комиците(и там една връзкарска история се шири),ами сега и на кино лента ми я показвате тази ***:) разчита на малкото сексапил,който има,но той е отвратително брутален! показва само какви леки са ни жените...и не е удачно на тази възраст една жена да се държи така!!! представете майка си да има такова поведение!!!кой *** измисли имената като:Деворина Селянска,Варадин(в комиците го ползват),Коста Баничаров,Чаво Толоманов...нима нямаме прекрасни БЪЛГАРСКИ ИМЕНА?!и ето пак: красивата(колко е красива това е отделен въпрос) студентка стриптийзьорка(не можеше ли да е научен сътрудник?)не не можеше,защото в българия се котират:глупави,грозни,плешиви чичковци мутри!котират се курви4ките с напомпани минет4ийски устенца и цици! котират се "манекенки",които са СКРИТИ,ПРИКРИТИ ***!!!котира се пошлостта,безвкусицата,парите,простащината!*** бот4ета,които падат с един клик на мишока:)
84
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За пореден път доказвате колко нещастно племенце сте това перничанчетата
83
2
 
3
 
! Отговори
Стоянова преди 14 години
книгата е много добра,когато я четох преди 3-4 г,тояно това си помисли:ако има кой да направи добре този сюжет,успехът е в кърпа вързан.Надявам се да видя филма и очаквам да е добър.Колкото до това имаме ли комплекси или не-да се смееш на себе си и на собствените комплекси е един начин да ги преодолееш.Това не е знак на самобичуване или на съдбовна предопределеност,а само осъзнаване на "своите си кривици".
82
1
 
0
 
! Отговори
ЛЕВСКИ СОФИЯ ЛАДС преди 14 години
пеУник,на вена!
81
9
 
5
 
! Отговори
PERNIK преди 14 години
Най-после и Софиянци направиха филм за себе си.Ако някой е чел книгата "ПЪТЯТ КЪМ СОФИЯ"(Не филма)от времето на РУСКО-ТУРСКАТА ВОИНА през 1877г.и сравни историческата даденост,никога няма да иска тези мекерета да се кичят с това че живеят в столицата на България
80
4
 
3
 
! Отговори
E. преди 14 години
Нещо сюжетът ме дразни само от преразказа. Някакси нищо свежо няма в него. Героите ми се струват предвидими - пълни нещастници и ***, които авторът се опитва да направи смешни? Защо всичко е ситуирано само около "нас"? "Бай ***" всъщност затова е класика, защото показва и други образи, не всичко се върти около бай ***... И "Особеностите на руския лов/рибовов" пак беше класика, защото не окарикатуряваше, а разсмиваше, човек чуства такава широта на душата, докато го гледа този филм...
79
0
 
4
 
! Отговори
йое преди 14 години
Малко като съвет към хората дето искат да гледат готини филми:Чекнете оценката в имдб. Ако е под 5 и има поне 800-900 оценки - филмът гарантирано (на 99 процента) е ***. Ако оценката е над 7/10, филмът вероятно (на 60-70 процента) е добър. Не е сигурно - просто вероятно.Тези два критерия ги следвам от 3 години и смея да кажа, че за това време почти не съм гледал ***. Avatar е изключение, но там оценката е висока просто щото филмът (сигурно) е впечатляващ на 3д.
78
3
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 14 години
Швейк е чех, а не немец !!!! И филма и книгата са предназначени за хора с чувство за хумор, а не за комплексари, които без да са чели дори една книга от безспорно талантливия Алек Попов, говорят пълни глупости.
77
1
 
7
 
! Отговори
juja преди 14 години
"Премиерата е на 16 април, така че побързайте да резервирате билет до Хийтроу с някоя от нискобюджетните самолетни компании, т.е. за кино."Abe v tova izrechenie ima li izobshto smisul ili triabvashe da e demonstratsia na niakakvo chuvstvo za humor?! Briliantna jurnalistika, dnes.bg, as usual!!!
76
3
 
2
 
! Отговори
Критик преди 14 години
до Киноман:Ти намери кои филми да дадеш за пример !!!! Ама поплачи си, щото такива повече няма кой да прави ( слава богу)
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бате Бойко - бай *** номер едно на Република България.
74
4
 
2
 
! Отговори
Drug преди 14 години
Vinagi sym imal edno naum sreshtu "velikoto" proizvcedenie na Aleko. Praveneto na kapital ot nacionalnihilizma bylgarski e syvremenen izraz na prikazkata: "Pazi bozhe sliapo da progeda!" Citatyt pomesten v [predishniiqt mi posting govori sam za sebe si. Ochevidno i Popov, i ostanalite pisachi ne sa se sblyskvali s indiici, kitaici i afrikanci.***Vseki obache triabva da papka!
73
0
 
2
 
! Отговори
Drug преди 14 години
"...успешно се социализират с типичните за всички космополитни градове третокласни социални групи руски мафиоти, еврейски преселници, сръбски емигранти и всякаква местна ***."***Bylgarinyt mozhe da byde narechen provincialist, no ne i Bai Ganio. Ne zashtoto niama Bai Ganiuvci. Ima, i oshte kak, no te ne sa nito tipichno bylgarsko iavlenie, nito pyk bash Bai ganioveca e bylgarin.***Vinagi sym imal edno naum sreshtu "velikoto" proizvcedenie na Aleko. Da se pravi obache kapital ot nacio
72
9
 
7
 
! Отговори
Киноман преди 14 години
Поредната простотия е тоя филм, след падането на Социализма киното у нас рязко се опростачва, няма вече филми като Хан Аспарух и Време разделно...
71
0
 
5
 
! Отговори
От 66 до 68 преди 14 години
Надявам се да си права. Ами нищо друго не ми остава освен да се надявам че и "средния европеец" има поне толкова мозък колкото и ти, че българските режисьори и целият им екип са талантливи и покават достатъчно ясно че това е хумор, и че европейците гледали филма поне малко ще се заинтересуват каква наистина е България и нейния народ.
70
0
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Онзи ден бях да гледам някакъв 3D American BS, който уж беше по древно-гръцката митология...От всичките трейлъри, които изгледах докато чаках да почне филма, само трейлърът на този филм ме грабна! Ще гледам съвсем скоро да отида да го видя на кино. Според мен си заслужава... поне по това което видях в рекламата.
69
0
 
10
 
! Отговори
Ева преди 14 години
Ленче, за жалост много читави българи емигрираха и се лишихме от тях. Но за жалост не те оформят "лицето" на българската емигрантска общност. Интелигентните наистина не се отличават като "кръпки" в което и да е цивилизовано общество. Но останалите... е там какво цари!...Ако си попадала в чужбина сред тези "останалите"... тогава ще мислиш по друг начин. Жалка картинка са
68
4
 
3
 
! Отговори
ленче преди 14 години
Смятам ,че бай *** не е емигрирал ,а си е у нас в Бгто .Нещата след повратният 10 Ноември се проемениха .Българите ,които емигрират или временно пребивават в държава извън България ,се стремят да се нагодят и се слеят с местното население .Бай *** е друг ,поумнял ,научил е чужди езици .Бай *** е по-зъл ,по- завистли и лицемерен .Бай *** не гледа в чуждата чиния и не проси да му дадът храна ,за да не му поискат и на него .нащият герой се е научил как да оцелява сам .Истинският бай Г
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трагедията на съвременните българи е, че не са способни на нищо повече от това да се смеят сами на себе си. Тая тема вече е толкова изтъркана, че вече като чуя "нов български филм" си знам, че е нова простотия. Не напразно за такива шедьоври народа казва с досада "старата песен на нов глас".